Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
157Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
jpu

jpu

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 7,006|Likes:
Published by zawawimohdnoor
jadual penentu ujian
jadual penentu ujian

More info:

Published by: zawawimohdnoor on Sep 17, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/21/2013

pdf

text

original

 
JADUAL PENENTU UJIAN
Dalam JPU hendaklah ditetapkan tajuk-tajuk yang hendak diuji, aras objektif mengikutTaksonomi Bloom, atau yang seumpamanya, bilangan soalan bagi tiap-tiap satu objektif dantajuk. Penentu objektif pelajaran ataupun aras-aras objektif bergantung kepada:a.Mata pelajaran b.Tajuk-tajuk yang diujic.Peringkat kebolehan murid-murid atau pelajar-pelajar yang menduduki ujian atau peperiksaan itu.Ini bermakna guru perlu meneliti dan memahami kandungan tiap-tiap tajuk dalam sukatan pelajaran.Petak-petak dalam JPU boleh diisi dengan nombor ataupun peratus. Nombor ialah bilangan soalan yang akan disediakan, dan peratus pula ialah pengkadaran daripada jumlahsoalan dalam ujian atau peperiksaan itu. Oleh kerana tujuan utama JPU ialah untumempertingkatkan kesesuaian sesuatu ujian, maka nombor ataupun peratus ini tidak boleh diisisecara sembarangan. Biasanya, bilangan ataupun peratus soalan bagi sesuatu tajuk bergantungkepada :a.Pentingnya tajuk atau objektif pelajaran berbanding dengan yang lain. b.Penegasan yang diberi kepada murid-murid atau pelajar-pelajaPerseimbangan tajuk-tajuk, objektif pelajaran atau aras objektif dapat ditentukan denganmemberi pemberatan yang sesuai dalam JPU. JPU dapat memastikan ujian atau peperiksaanmenjadi lebih adil dan tidak ada tajuk-tajuk, atau perkara-perkara penting dalam sukatan pelajaran yang tertinggal. Berikut ialah beberapa sebab mengapa guru perlu menyediakan JPU:
1.
Dengan adanya JPU, guru dapat memastikan bahawa sesuatu ujian atau peperiksaan itudirancang dengan rapid an bukan dibina secara sembarangan.
2.
Dalam JPU bilangan soalan bagi sesuatu tajuk diberi berdasarkan pentingnya tajuk atauobjektif pelajarannya berbanding dengan yang lain dan juga penegasan yang diberikepada murid-murid atau pelajar-pelajar. Hal ini akan menjamin bahawa ujian atau peperiksaan itu mempunyai kesahan isi dan kebolehpercayaan yang tinggi.
3.
JPU adalah suatu panduan dan penentu kepada guru yang akan menulis soalan.
 
4.JPU dapat mengekalkan taraf, mutu dan kesukaran ujian atau peperiksaan dari semasa kesemasa.
5.
Berpandukan JPU yang telah disediakan oleh guru atau panel, guru yang berlainan dapatmembina ujian peperiksaan yang sama mutu, taraf dan kesukarannya.Apabila JPU sudah disediakan, langkah-langkah yang seterusnya ialah menyediakan item-item ujian yang padan dan menepati objektif dan tajuk dalam JPU. Setiap item hendaklah dibacadan disemak beberapa kali untuk memastikan bahawa ujian itu bersih daripada sebarangkesilapan, seperti istilah yang salah, struktur ayat yang kurang sesuai, gambar atau gambarajahyang tidak jelas, tertinggal perkataan dan jawapan yang salah. Selain itu, seboleh-bolehnya itemujian atau peperiksaan hendaklah disusun mengikut aras kesukarannya, iaitu dari item yang paling sukar.Satu lagi perkara yang tidak kurang pentingnya ialah arahan ujian atau peperiksaan yang jelas dan mudah difahami oleh calon. Contoh soalan dan cara menjawab soalan boleh diberiterutama sekali jika calon ujian atau peperiksaan ialah murid-murid atau pelajar-pelajar peringkatrendah. Tempoh masa ujian atau peperiksaan juga mesti dicatatkan di kertas soalan.Ketua panitia, ketua bidang atau guru sejawat yang berpengalaman yang juga mengajar  perkara atau mata pelajaran yang sama diminta untuk menyemak kesesuaian objektif, item-itemyang telah disediakan itu menepati keseluruhan objektif, mempunyai bilangan item yangmemadai tajuk dan objektif dalam JPU.
TUJUAN DAN KEPENTINGAN JPU
1.Menentukan kesahan ujian yang tinggi mencerminkan hasil pembelajaran yang hendak diuji, isi kandung yang diuji menepati topik yang terkandung dalam sukatan yang diajar.
2.
Kesahan ujian yang tinggi akan menentukan kebolehpercayaan ujian yang tinggi.3.Kualiti item ujian yang disediakan dapat kekal oleh penggubal item ujian.4.Mencerminkan isi dan hasil pembelajaran dalam perkadaran kepentingan dalam kursus.
CIRI-CIRI UTAMA JADUAL PENENTU UJIAN
 
1.
Jadual yang disifatkan sebagai dwi arah, satu arah diwakili oleh isi dan satu lagi oleh jenis hasil pembelajaran.2.Hasil pembelajaran yang hendak diuji telah dipilih dan ditetapkan –Mengubah mengikut kehendak / objektif kursus, merangkumi dimain pengetahuan, kemahiran, nilai, sikap dan minat. –Bagi dimain kognitif peringkat selaras dengan Taksonomi Bloom perludigunakan iaitu:i.Pengetahuan ingatan faktaii.Kefahaman membuat interprestasi atas maklumat dalam perkataansendiriiii.Aplikasi – menggunakan maklumat dalam situasi yang baruiv.Analisis – memecahkan sesuatu kepada komponen-komponennya.v.Sintesis – membina sesuatu kepada komponen-komponennya.vi.Penilaian – menilai sesuatu.
 – 
Faktor-faktor yang perlu dipertimbangkan dalam pemilihan dan penempatanhasil pembelajaran yang diuji:i.Objektiii.Jenis item ujianiii.Masa ujianiv.Umur calon3.Isi kandung yang hendak diuji telah disenaraikan –Isi kandung disenaraikan adalah selaras dengan kandungan sukatan pelajaran –Semua isi yang diuji perlu diajar oleh guru untuk menjamin kesahan ujian.
4.
Bilangan soalan bagi setiap isi kandung dan hasil pembelajaran yang akan diuji dapatdisediakan dalam sel berkaitan. –Faktor yang mempengaruhi bilangan soalan bagi setiap isi dan hasil pembelajaran adalah:i.Betapa penting setiap isi kandungan dalam pengalaman pembelajaransecara menyeluruh?
ii.
Berapa banyak masa telah digunakan untuk mengajar isi kandungtertentu?

Activity (157)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Syed Abdulrahman added this note
T.q
chui_lam_1 liked this
'atiah Daud Yahaya liked this
Solah My liked this
Cahaya Pilihan liked this
Cahaya Pilihan liked this
Cahaya Pilihan liked this
Cahaya Pilihan liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->