Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Curs Pneumo

Curs Pneumo

Ratings:
(0)
|Views: 99|Likes:
Published by b34poison

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: b34poison on Jul 27, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/07/2012

pdf

text

original

 
1.Examenul bacteriologic direct pt. BAA
Examenul microscopic = presupune efectuarea de frotiuri, care vor fi colorate cu coloraţii diferenţialece evidenţiază bacilii acido-alcoolo rezistenţi (BAAR). Pentru evidenţierea micobacteriilor se folosesc în principal două coloraţii: Ziehl Neelsen şi coloraţia cu fluorocromi auramină-rodamină.Frotiurile colorate Ziehl Neelsen vor fi examinate la microscopul optic, iar cele colorate cu auramină-rodamină la microscopul cu lumina ultravioletă.Examinarea presupune parcurgerea a 100 câmpuri microscopice cu imersia la coloraţie Ziehl Neelsenşi a 30 câmpuri cu obiectiv uscat (40x) pentru coloraţia fluorescentă. Lamele pozitive în fluorescenţă serecolorează Ziehl Neelsen pentru confirmare, dat fiind specificitatea mai scazută a examenului în U.V.Examenul microscopic este semicantitativ. Există mai multe scale de apreciere a concentraţiei bacteriene, cea utilizată în serviciul nostru este cea elaborată de OMS şi care este descrisă în continuare:-0 BAAR/100 câmpuri = rezultat negativ-1- 3 BAAR/100 câmpuri = rezultat negativ – se repeta-4- 9 BAAR/100 câmpuri = Se comunică numărul exact de BAAR -10- 99 BAAR/100 mpuri = 1+-1- 9 BAAR/câmp = 2+-> 10 BAAR/câmp = 3+Examenul microscopic:-este cel mai rapid mijloc de diagnostic al tuberculozei;-diferenţiază bolnavii intens contagioşi de cei mai puţin contagioşi;- reprezintă un mijloc eficient de verificare a succesului antibioterapiei2.
Chimioprofilaxia tuberculozei – indicatii, schema de tratament
Indicatii:
- La copiii în vârstă de până la 6 ani, în contact cu o tuberculoză pulmonară potenţial contagioasă, ochimioterapie preventivă este recomandată atât în caz de intradermoreacţie pozitivă, cât şi negativă sauîndoielnică. În aceste două cazuri din urmă ea este instaurată în aşteptarea rezultatului intradermoreacţiei decontrol practicată 3 luni mai târziu. În cazul unui viraj, chimioterapia se prelungeşte încă 3 luni; dacă aldoilea test tuberculinic este negativ, chimioterapia preventivă se întrerupe numai dacă sursa de contagiune numai este prezentă (prin negativare bacteriologică sau izolare).- La persoanele în vârsta de peste 6 ani, în contact cu o tuberculoză pulmonară potenţial contagioasă, ochimioterapie preventivă trebuie începută numai în caz de viraj. Când IDR la PPD este pozitivă, dar fărănoţiunea de viraj, chimioterapia este indicată când cazul sursă este pozitiv microscopic şi când există alţifactori de risc, enumeraţi mai jos:
Contacţii persoanelor cu tuberculoză pulmonară microscopic pozitivă (IDR la 2 UI PPD> 5 mm) -îndeosebi copii sub 6 ani şi adolescenţii (în special fetele între 12-16 ani)
Persoanele cu leziuni fibrotice pulmonare compatibile cu sechelele unei tuberculoze (IDR 10 mm sau maimult)
Persoanele HIV+ (5mm sau mai mult)
Convertorii recenţi la tuberculină (o creştere de 10 mm sau mai mult într-o perioadă de 2 ani)
Persoanele cu următoarele boli (10 mm sau mai mult):- boli imunosupresive (limfoame, Boala Hodgkin, leucemii, imunodeficienţe câştigate sau dobândite) sauimunosupresie dată de tratamentul cu steroizi sau chimioterapie anticanceroasă;- IRC; pneumoconioze;- diabet zaharat insulino-dependent, prost controlat;- pacienţi cu gastrectomie, în special cei cu nutriţie proastă;- pierderi rapide în greutate (subnutriţie cronică, ulcer duodenal cronic, sindrom de malabsorbţie).- Pacienţii în vârstă peste 35 de ani care nu au nici un altfel de factor de risc menţionat mai sus NU trebuie să primească terapie preventivă. Ei trebuie educaţi în privinţa semnelor şi simptomelor de boală tuberculoasă şisfătuiţi să se adreseze rapid la medic dacă apar semne de îmbolnăvire.
Schema de tratament:
1
 
1. Izoniazidă: - zilnic (7/7), 10 mg/kg corp la copii, 5 mg/kg corp la adulţi, max. 300 mg/zi timp de: * 6 lunila adulţi şi copii; * 12 luni la cei HIV+, la cei cu anormalităţi pulmonare stabile.2. Piridoxina (Vitamina B6) se recomandă în doza de 25 mg/zi la alcoolici, vîrstnici, cei cu deficienţănutriţională sau dietă necorespunzătoare, gravide, persoane cu boli care predispun la neuropatii.Dacă chimioterapia preventivă este indicată dar bolnavul rămâne necooperant, sau nu este posibilăurmărirea periodică a toxicităţii hepatice potenţiale este mai bine să se renunţe la administrarea ei. Înacest caz dispensarizarea cazului şi realizarea unei radiografii toracice după 6 - 12 luni este o alternativăla tratamentul profilactic.Înaintea prescrierii unei chimioterapii preventive este necesar sa se excludă o tuberculoză activa,îndeosebi forma pulmonară, efectuându-se examenul bacteriologic repetat al sputei, radiografie toracică şiexaminări paraclinice!Chimioprofilaxia cu Rifampicină, Rifampicină+Izoniazidă, Rifampici+ Pirazinamidă sauRifampicină+ Hidrazidă+ Pirazinamidă (2 luni) trebuie rezervată unui număr restrâns de cazuri, discutate încolectiv şi înregistrate separat pentru a realiza o cohortă de urmărire cu scop de cercetare.
3.IDR la tuberculina: indicatii, efectuare, citire
Infecţia TB reprezintă contactul organismului cu
Mycobacterium tuberculosis
, manifestată prin apariţiade anticorpi specifici. Testul tuberculinic este cea mai utilizată modalitate de a stabili existenţa infecţiei cu
M. tuberculosis
.Intradermoreacţia la tuberculină este metoda cea mai răspândită pentru diagnosticul infecţiei cumicobacterii. Testul atestă starea de hipersensibilitate întârziată de tip IV care implică limfocitele T.
Indicaţii -
Centrul de Control al Bolilor (CDC) recomandă efectuarea screening-ului infecţiei:- la toate persoanele care prezintă risc crescut de a se îmbonăvi de tuberculoză: infectaţii HIV, pacienţii cu tratament imunosupresiv, cu boli maligne (limfoame, B. Hodgkin), tratamente imunosupresive,silicoză, DZ, IRC, gastrectomie, deficienţe nutriţionale, etc.- persoane aparent sănătoase dar bănuite cu fiind infectate cu
M. tuberculosis
(un contact al unui cazactiv, cu BK pozitiv la examenul sputei).;- IDR la tuberculină este singura modalitate de diagnostic a infecţiei TB înainte ca infecţia să progreseze spre boală;- determinarea numărului de persoane infectate cu
M. tuberculosis
dintr-un grup (convertori);- examinarea persoanelor cu simptome de tuberculoză;- prezenţa pe radiografia de torace a unor leziuni compatibile cu TBC;- personalul ce lucrează în domeniul sanitar.În România se utilizează tehnica Mantoux care constă în injectarea intradermică a soluţiei PPD-Standard.
Efectuare:
Pentru ca testul fie corect efectuat este necesar ca produsul de injectat fieîndeplinească următoarele condiţii de calitate:-să fie în perioada de eficacitate,- conservarea să se fi făcut în condiţiile prevăzute de producător,- fiola se agită bine înainte de utilizare.Pentru injectare se utilizează seringi cu volum de maximum 1 ml (de tipul celor utilizate pentruinsulină) şi ace pentru injectare intradermică de unică utilizare. Zona de administrare se găseşte pe faţaanterioară a antebraţului stâng, la unirea treimii medii cu cea superioară, iar acul va pătrunde aproape tangentla suprafaţa antebraţului, având bizoul îndreptat în sus, se introduce până ce acesta dispare în derm. Seinjectează 0,1 ml şi se produce o bulă cu margini bine delimitate, cu aspect de coajă de portocală.
Citirea rezultatului
se face după 72 de ore. Pentru citire este necesară o bună iluminare a zoneiexaminate şi se apreciază tactil zona de infiltraţie.Se măsoară diametrul maxim, pe direcţie transversală faţă de axul antebraţului.O altă metodă de apreciere a dimensiunilor induraţiei este cu ajutorul pixului. Dimensiunea obţinutăse notează în mm.Se mai apreciază intensitatea infiltraţiei dermice cu ajutorul scalei Palmer.Interpretarea testului se realizează pe baza dimensiunilor induraţiei obţinute.2
 
Pe baza observaţiilor practice, CDC şi Societatea Toracică Americană recomandă trei categorii dereacţii pozitive:- 5 - 10 mm la persoanele infectate HIV, cu contact apropiat cu pacienţi bolnavi de TBC pozitivi laexamenul sputei sau cu imagini radiologice toracice care sugerează leziuni vechi de TBC.- 10 - 15 mm în anumite situaţii care implică o scădere a imunităţii mediate celular: HIV pozitivi,limfoame, insuficienţa renală, malnutriţia, tratamente imunosupresoare şi citostatice, etc.-
Peste 15 mm este considerat un test pozitiv la persoanele fără factori de risc de infecţie.
4.Indicatiile IDR la tuberculina
Infecţia TB reprezintă contactul organismului cu
Mycobacterium tuberculosis
, manifestată prinapariţia de anticorpi specifici. Testarea infecţiei este importantă pentru determinarea persoanelor infectate dar şi pentru stabilirea diagnosticului la persoanele cu simptome sau semne radiologice compatibile cutuberculoza. Intradermoreacţia la tuberculină este metoda cea mai răspândită pentru diagnosticul infecţiei cumicobacterii. În România se utilizează tehnica Mantoux care constă în injectarea intradermică a soluţiei PPD-Standard.
Indicaţii -
Centrul de Control al Bolilor (CDC) recomandă efectuarea screening-ului infecţiei:- la toate persoanele care prezintă risc crescut de a se îmbonăvi de tuberculoză: infectaţii HIV, pacienţii cutratament imunosupresiv, cu boli maligne (limfoame, B. Hodgkin), tratamente imunosupresive, silicoză, DZ,IRC, gastrectomie, deficienţe nutriţionale, etc.- persoane aparent sănătoase dar bănuite cu fiind infectate cu
M. tuberculosis
(un contact al unui caz activ, cuBK pozitiv la examenul sputei).;- IDR la tuberculină este singura modalitate de diagnostic a infecţiei TB înainte ca infecţia să progreseze spre boală;- determinarea numărului de persoane infectate cu
M. tuberculosis
dintr-un grup (convertori);- examinarea persoanelor cu simptome de tuberculoză;- prezenţa pe radiografia de torace a unor leziuni compatibile cu TBC;- personalul ce lucrează în domeniul sanitar.
5.Interpretarea IDR la tuberculina
Infecţia TB reprezintă contactul organismului cu
Mycobacterium tuberculosis
, manifestată prinapariţia de anticorpi specifici. Testarea infecţiei este importantă pentru determinarea persoanelor infectate dar şi pentru stabilirea diagnosticului la persoanele cu simptome sau semne radiologice compatibile cutuberculoza. Intradermoreacţia la tuberculină este metoda cea mai răspândită pentru diagnosticul infecţiei cumicobacterii. În România se utilizează tehnica Mantoux care constă în injectarea intradermică a soluţiei PPD-Standard.Citirea rezultatului se face după 72 de ore. Pentru citire este necesară o bună iluminare a zoneiexaminate şi se apreciază tactil zona de infiltraţie.Se măsoară diametrul maxim, pe direcţie transversală faţă de axul antebraţului.O altă metodă de apreciere a dimensiunilor induraţiei este cu ajutorul pixului. Dimensiunea obţinutăse notează în mm.Se mai apreciază intensitatea infiltraţiei dermice cu ajutorul scalei Palmer.Interpretarea testului se realizează pe baza dimensiunilor induraţiei obţinute. Fiind un test biologic, vareleva o variabilitate normală a răspunsului. Pentru ca reacţia să fie corect interpretată, trebuie eliminatecauzele ce duc la reacţii fals negative şi trebuie avute în vedere condiţiile în care reacţia poate fi fals pozitivă.Pe baza observaţiilor practice, CDC şi Societatea Toracică Americană recomandă trei categorii dereacţii pozitive:- 5 - 10 mm la persoanele infectate HIV, cu contact apropiat cu pacienţi bolnavi de TBC pozitivi laexamenul sputei sau cu imagini radiologice toracice care sugerează leziuni vechi de TBC.- 10 - 15 mm în anumite situaţii care implică o scădere a imunităţii mediate celular: HIV pozitivi,limfoame, insuficienţa renală, malnutriţia, tratamente imunosupresoare şi citostatice, etc. Reacţia esteconsiderată pozitivă şi la rezidenţii în ţări cu prevalenţă ridicată a TBC (Africa, Asia, America Latină,România), personalul sanitar, populaţia cu venituri reduse.-
Peste 15 mm este considerat un test pozitiv la persoanele fără factori de risc de infecţie.
6.Cauze de reacii fals negative la testarea la tuberculina
3

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->