Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
21Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Reumatologie - Lombosciatica - Prof Dr Eugen Popescu

Reumatologie - Lombosciatica - Prof Dr Eugen Popescu

Ratings: (0)|Views: 1,332|Likes:
Published by iuliascribd

More info:

Published by: iuliascribd on Aug 06, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/09/2013

pdf

text

original

 
Lombosciatica
 Reprezinta durerea lombara cu debut brutal, cu limitarea severa a miscarii si afectareasensibilitatii in dermatomul corespunzator radacinii afectate si/sau deficit motor. Estemodalitatea clasica de prezentare a unei nevralgii a membrelor inferioare.Lombosciatia este in acelasi timp o problema importanta de sanatate publica inconditiile in care aproximativ 55% din populatie prezinta in cursul vietii dureri lombare.Aceasta din cauza ca jonctiunea dorso-lombara si segmentul lombar sunt zonele cele maiexpuse unor solicitari mecanice. In plus, datorita procesului de imbatranire se producedegenerarea discului intervertebral si in aceste conditii la un moment dat solicitariminime ale coloanei (ridicatul greutatilor, rasucirea truchiului) sunt suficiente sa provoace durere acuta sau cronica la nivelul coloanei lombare.  Nervul sciatic deriva din radacinile nervilor L5, S1 si S2 in timp ce nervul cruralderiva din radacinile L2, L3, L4. Se discuta in general de lombosciatica deoarece in 80%din cazuri sunt afectate radacinile L5 si S1.
ETIOLOGIE
Cauzele lombosciaticii sunt reprezentate de:1.)Alterari degenerative ale discului intervertebral cu protruzia sau prolapsul disculuiintervertebral.2.)Anomalii congenitale lombosacrate - lombalizarea S1 sau sacralizarea L5.3.)Artroza articulatiilor interapofizare.4.)Stenoza de canal spinal.5.)Fracturi de corpi vertebrali.6.)Boli inflamatoare ale coloanei (spondilita anchilozanta).7.)Boli infectioase ale coloanei (discite infectioase).8.)Boli metabolice: osteoporoza, osteomalacia, boala Paget.9.)Tumori maligne: mielom multiplu, limfoame, metastaze vertebrale.Cele mai frecvente cauze ale lombosciaticii sunt de ordin mecanic si se produc prinalterari degenerative ale discului intervertebral. 
Discul intervertebral
este o structura avasculara, neinrevata, a carui nutritie se face prin pasaj regional favorizat de miscari. El este constituit dintr-un inel fibros si un nucleu pulpos.Inelul fibros este format din lamele fibrocartilaginoase concentrice. Este mai grosanterior si lateral si mai subtire si putin rezistent posterior. In sus si in jos se insera pemarginile vertebrale. Inainte si lateral este acoperit de ligamentul longitudinal anterior iar  posterior de ligamentul posterior mai subtire decat cel anterior. Ligamentul anterior este
 
 putin sensibil in timp ce ligamentul posterior este foarte bine inervat si extrem desensibil.Nucleul pulpos este gelatinos cu continut crescut de proteoglicani si apa. La nivellombar nucleul pulpos este situat mai posterior.Degenerescenta discului intervertebral este urmarea fisurarii inelului fibros (in special posterior unde este mai subtire si mai putin rezistent) si fibrozarii nucleului pulpos,conditie in care presiunea exercitata asupra discului nu se mai repartizeaza uniform.La eforturi fizice cu flexia importanta a coloanei, ridicatul greutatilor si eventualtorsiune, fisurile inelului fibros se largesc si este posibila migrarea nucleului pulpos la periferia discului intervertebral si eventual in canalul medular.Procesul se desfasoara in doua etape:
1.
Protruzia nucleului pulpos pana la nivelul fibrelor periferice ale inelului fibros incontact cu ligamentul posterior bine inervat.
2.
Hernia discala sau prolapsul discal, nucleul pulpos prolaband in afara inelului fibroscu ruperea completa a acestuia si iritarea radacinilor nervului sciatic. Hernierea se produce de regula lateral. Cand se produce pe linia mediana apare sindromul de coada decal manifestat prin radiculalgii bilaterale si tulburari sfincteriene.Hernia de disc L4-L5 irita radacina L5, iar cea L5-S1 irita radacina S1.Printre factorii declansatori ai lombosciaticii prin hernie de disc se numara efortulfizic de ridicare a greutatilor cu coloana flectata, miscari bruste de torsiune, traumatisme,gesturi neinsemnate (aplecare, stranut), expunere la frig.
 
TABLOU CLINIC
Tabloul clinic al lombosciaticii de cauza mecanica (hernie de disc) este domincat dedurere, tulburari de sensibilitate si scaderea fortei musculare. 
Durerea
din lombosciatica debuteaza brusc, in timpul unui efort sau la cateva oredupa efort si iradiaza in membrul inferior pe traiectul nervului sciatic. Ea este agravata deefortul fizic si miscarile din cursul zilei, de tuse, stranut, defecatie si este ameliorata derepaus.Topografia durerii permite recunoasterea tipului de radacina afectata. Astfel inafectarea radacinii:-S1 – durerea iradiaza la nivelul fesei, fata posterioara a coapsei, gambei, tendonullui Achile, marginea externa a piciorului pana la degetul 5 si fata plantara a piciorului.-L5 – durerea cuprinde fesa, fata posteroexterna a coapsei, anteroexterna a gambei,regiunea dorsala a piciorului si halucele.-L4 – durerea iradiaza pe fata externa a soldului, anteroexterna a coapsei,anterioara genunchi, anterointerna gamba pana la glezna.-L3 – durerea iradiaza in regiunea anteroexterna sold, fata anterioara coapsa,genunchi.-L2 – durerea intereseaza portiunea superioara a coapsei (anterior, medial, lateral).

Activity (21)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
olenca liked this
radumaris78 liked this
Florina Nitescu liked this
Macsuta Vlad liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->