Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Despre Scleroza Multipla

Despre Scleroza Multipla

Ratings: (0)|Views: 50 |Likes:
Published by iuliascribd

More info:

Published by: iuliascribd on Aug 06, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/16/2012

pdf

text

original

 
Ce este SM?
Scleroza multipla este una dintre cele maicomune boli ale sistemului nervos central(creierul si coloana vertebrala).SM este o stare demielinizanta inflamatorie.Mielina este un invelis gras care izoleaza nervii,avand un rol similar cu izolatia unui fir electric,permitand nervilor sa transmita impulsuri foarte rapid. Viteza si eficientatransmiterii acestor impulsuri nervoase stau la baza miscarilor line, rapide sicoordonate fara un efort constient. In scleroza multipla pierderea mielinei(demielinizarea) este insotita de o incapacitate a nervilor de a transmiteimpulsuri electrice de la, si spre creier, acest fapt producand diversele simptomeale SM. Locurile in care mielina a disparut (leziuni sau placi) apar ca zone intarite(cicatrici): in scleroza multipla aceste cicatrici apar in perioade diferite, in zonediferite ale creierului si ale sirei spinarii - termenul de Scleroza Multiplainsemnand literal "multe cicatrici".
Cine poate fi afectat de SM?
 
Incidenta Sclerozei multiple in randul femeilor este mai ridicata decat la barbaticu aproximativ 50% (adica in proportie de 3 femei pentru fiecare 2 barbati).Scleroza multipla este o boala a adultului tanar, varsta generala a inceputuluimanifestarilor fiind intre 29-33 de ani, dar aceasta plaja este mult mai larga, dela 10 la 59 de ani. Odata cuaparitia tehnicilor de diagnosticspecializat, cum ar fi scanner-ulcu Rezonanta Magnetica Nucleara(RMN) exista cazuri de SMdiagnosticate chiar din copilarienu doar din adolescenta, astfelincat limita inferioara de varstade 15 ani exprimata in textele despecialitate nu trebuie sa fievazuta ca o limita fixa in ceea cepriviste diagnosticarea bolii.SM nu este contagioasa, prietenii si familia dumneavoastra nefiind in pericol. SMnu este o boala ereditara desi exista o predispozitie genetica, ceea ce explicafrecventa mai ridicata in familiile in care boala este deja existenta. Riscul marit in
 
randul copiilor si semenilor persoanelor cu SM poate fi o consecinta a mediuluisimilar si al unei predispozitii comune pentru boala. Este important sa se facaestimari in legatura cu cei care sunt cei mai expusi, precum si zonele geograficecu incidenta cea mai mare. Din harta raspandirii SM se deduce faptul ca SM esteo boala a climatului temperat si nu in special una a climatului tropical (incidentaSM creste pe masura indepartarii de Ecuator). In Europa de Nord, in special inScandinavia si in Scotia exista o incidenta mai mare a bolii, ceea ce reflecta opredispozitie a populatiei pentru SM. Migratia la anumite varste poate afectariscul aparitiei bolii. Astfel, un copil care vine dintr-o zona ecuatoriala intr-unatemperata se expune factorului de risc din zona in care s-a mutat. Migrarea unuiadolescent (sau a unei persoane mature) pastreaza factorul de risc al zonei dincare acesta este originar.
Care este cauza aparitiei SM?
 Cauza SM nu este cunoscuta pana in prezent, dar mii decercetatori din toata lumea pun una langa alta piesele acestui joc de puzzlecomplicat. Distrugerea invelisului de mielina in SM poate fi o reactie anormala asistemului imunitar, care in mod normal apara organismul de microorganisme(bacterii si virusuri). Multe din caracteristicile SM sugereaza ca aceasta ar fi oboala "auto-imuna", in urma careia corpul isi ataca propriile celule si tesuturi, incazul SM fiind vorba despre mielina. Cercetatorii nu stiu care este motivul pentrucare sistemul imunitar ataca mielina, dar se crede ca este o combinatie de cauze.Exista o teorie conform careia un virus aflat in stare latenta in corpul uman joacaun rol determinant in dezvoltarea bolii si poate deregla sistemul imunitarsau poate provoaca in mod indirect procesul auto-imun. S-au facut numeroasecercetari pentru identificarea virusului SM. Se pare ca nu exista un virus al SM, ciun virus comun, ca cel al pojarului sau al herpesului, care activeaza SM. In urmaacestei activari, in sange se produc globule albe (limfocite) care patrund in creiersi distrug sistemul acestuia de aparare. Odata patrunse in interiorul creieruluiaceste celule activeaza alte elemente ale sistemului imunitar intr-un mod in careacestea incep sa atace si sa distruga invelisul de mielina.
Care sunt simptoamele SM?
 
Scleroza multipla este o boala cu multe variatii, iar simptoamele depind de careparte a sistemului nervos central este afectata. Nu exista un tipar al SM si fiecarepersoana care sufera de SM are un set diferit de simptoame care variaza in timpsi isi pot modifica intensitatea si durata chiar in cazul aceleiasi persoane.Cele mai afectate sunt:
 
 Vederea
Coordonarea
Forta
Simturile
 Vorbirea si inghitirea
Controlul vezicii urinare
Sexualitatea
Functiile cognitiveNu exista o SM tipica. Majoritatea persoanelor afectate vor prezenta cel putin unsimptom si desi exista simptome comune multor persoane, nici una dintreacestea nu va avea toate simptoamele.
Dereglari ale vederii
:
 
Tulburarea vederii
 Vederea dubla (diplopia)
Nevrite optice, miscarea involuntara rapida a ochilor
(rar) pierderea totala a vederii
Probleme de echilibru si coordonare a miscarilor
:
pierderea echilibrului
tremur
mersul instabil (ataxia)
ameteala (vertij)
stangacia unui membru
lipsa coordonarii
Flascitate
:
 
 Aceasta afecteaza in special picioarele si mersul.
Spasticitatea
:
 
dereglarea tonusului muscular poate produce spasticitate sau o intarire amuschilor ceea ce poate afecta mobilitatea si mersul
spasme
Dereglari ale simturilor
:
 
furnicaturi, amorteli (parestezii) sau senzatii de arsuri in unele parti alecorpului
alte senzatii nedefinite

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->