Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
25Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
BAB 5 - ASAS

BAB 5 - ASAS

Ratings: (0)|Views: 4,522|Likes:
Published by nur.aira.ashirah

More info:

Published by: nur.aira.ashirah on Aug 07, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/08/2015

pdf

text

original

 
POLITEKNIK MERLIMAU MELAKALAPORAN LATIHAN INDUSTRI SESI DISEMBER 2010
BAB 5 : ASAS5.1 Asas5.1.1Pengenalan 
Setiap binaan yang terletak di atas tanah perlu mempunyai asas yang sesuai.Binaan tidak terhad kepada bangunan sahaja tetapi meliputi binaan jalan raya, jambatan,landasan lapangan terbang, landasan kereta api, empangan dan lain-lain. Binaan memerlukan sokongan yang teguh dan kukuh daripada keseluruhananggotanya, terutamanya anggota terbawah yang dikenali sebagai asas. Asasbiasanya terletak dibawah permukaan bumi dan berhunbung terus dengan tanahdibawahnya.Peranan utama asas adalah membolehkan beban daripada anggota lain binaandipindahkan ke lapisan tanah di bawahnya dengan selamat. Selain itu, asas jugaberfungsi untuk mengelakkanberlakunya endapan pada binaan. Oleh itu, adalahperlu untuk mengetahui dan mengambil kira jumlah beban yang digalas oleh asasdan juga keadaan serta kekuatan tanah berkenaan bagi tujuan reka bentuk binaan.Memandangkan asas merupakan penyokong utama binaan, ia perlu teguhserta mempunyai ketahanlasakan yang tinggi.
94
 
POLITEKNIK MERLIMAU MELAKALAPORAN LATIHAN INDUSTRI SESI DISEMBER 2010
5.2 Faktor Pemilihan Sesuatu Jenis Asas
Faktor penting yang perlu diambil kira semasa memilih dan mereka bentuk asasialah keadaan tanah. Jenis serta saiz struktur asas yang akan dibina.
5.2.1 Keadaan Tanah
Keadaan tanah bagi sesuatu tapak binaan diperoleh daripada penyiasatantanah yang dilakukan. Hasil penyiasatan tanah menunjukkan keupayaan galastanah dan kandungan lembapan dalam tanah mempengaruhi kekuatan tanah.Untuk tujuan reka bentuk awal, BS 8004 memberikan anggaran nilai keupayaangalas seperti yang ditunjukkan dalam jadual 5.0.Jadual 5.0 menunjukkan jenis keupayaan galas berdasarkan CP 2004 : 1872 (BS8004 : 1986).
Jenis tanahNilaikeupayaangalas (kn/m2)Catatan
- Kerikil tumpat atau pasir tumpat dan kerikil-Kerikil sederhana tumpat ataupasir sederhana tumpat dankerikil.-Kerikil longgar atau pasir longgar dan kerikil.-Pasir padat.-Pasir sederhana tumpat.-Pasir longgar.>600200 – 600<200>300100 – 300<100Lebar asas (B) yang diambiltudak kurang daripada 1m(B ≥ 1m).Aras air bumi sekurang –kurangnya berada dibawahdasar asas.-Tanah liat tongkol yang sangatkaku dan tanah liat keras.-Tanah liat kaku-Tanah liat kukuh-Tanah liat lembut dan kelodak.300 – 600150 – 30075 – 150< 75Tertakluk pada enapanpangukuhan jangka panjang.
5.2.2 Jenis dan Saiz Struktur Yang Akan Didirikan.
95
 
POLITEKNIK MERLIMAU MELAKALAPORAN LATIHAN INDUSTRI SESI DISEMBER 2010
Walaupun syarat – syarat keadaan tanah dan kandungan lembapan tanah diikutisemasa proses pemilihan jenis asas dibuat, faktor jenis dan saiz struktur binaanyang akan didirikan juga perlu diambil kira.Jadual 5.1 menunjukkan rumusan pemilihan jenis asas mengikut jenis dan saizstrukturnya.Jadual 5.1 menunjukkan pemilihan kenis asas.
Jenis dan Saiz StrukturJenis Asas
-Binaan yang mempunyai bebanstruktur yang kecil dan kurangdaripada empat tingkat. Berbentukpanjang dan berdinding.Asas Jalur -Binaan berkerangka kurangdaripada empat tingkat di manastruktur disambungkan ke asasdengan menggunakan tiang.Asas pad dibawah setiap tiang-Binaan yang kedudukan tiang yangterlalu hamper dan dalam.Asas jalur bertiang-Binaan dengan tiang dan dindingyang berada pada struktur yangsama.Asas jalur bertiang dan dinding-Binaan dengan beban tiang yangtinggi dan keupayaan galas yangrendah.Asas rakit dan asas cerucuk-Binaan dengan luas asas bagi setiaptiang melebihi separuh daripada jumlah keluasan binaan.-Binaan seperti tembok penahanyang melibatkan kerja pembinaanmembrane kalis lembap.Asas Rakit
5.3 Fungsi Asas
Asas mempunyai beberapa fungsi. Antaranya adalah seperti berikut :
96

Activity (25)

You've already reviewed this. Edit your review.
greenapplelady liked this
Huzaifah Ikhsan liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
mtrego9441 liked this
hanigaus liked this
izzat282 liked this
izzat282 liked this
nina_sharif liked this
Yana Zuan liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->