Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
25 de femei

25 de femei

Ratings: (0)|Views: 16|Likes:

More info:

Published by: Laurentiu Postoroanca on Aug 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/21/2012

pdf

text

original

 
Topul celor mai puternice 25 de femei care au influentat lumea! 
Revista Time a realizat un top al celor mai puternice 25 de femei, care au avut o influentaimportanta asupra lumii in care traim. Acestea sunt prezentate succint in randurileurmatoare.
1. Margaret Mead (1901-1978)
 Printre cei mai renumiti antropologi se numara si Margaret Mead. Toata viata sa a studiat comportamentul uman, astfel incat contributia sa la dezvoltarea acestei stiinte este unasemnificativa. A scris peste 40 de carti, una dintre cele mai importante fiind Coming of Age inSamoa, prin intermediul careia multi americani au reusit sa-si inteleaga propriulcomportament. De asemenea si in zilele noastre, cartile scrise de Margaret Mead isi aduccontributia la intelegerea diferitelor culturi.
2. Golda Meir (1898-1978)
 O personalitate remarcanta pe scena politica, Golda Meir este prima femeie care a ajuns PrimMinistru a Israelului, dupa ce a ocupat functii importante cum ar fi: Ministrul Muncii siMinistru de Externe. In 1974 a renuntat la pozitia sa, fiind dur criticata pentru modul in carea gestionat razboiul dintre arabi si israelieni. Devotamanetul sau fata de poporul israelit erade necontestat, chiar daca sfarsitul carierei sale politice nu a fost unul placut.
3. Angela Merkel (1954-Prezent)
 Reprezinta o alta pesonalitate feminina ce a influentat lumea, germanii alegand astfel primulcancelar de sex feminin. De profesie fizician, a intrat in politica in anul 1989 dupa cadereazidului din Berlin, cariera sa politica avand astfel un ritm ascendent. Aleasa in 2005, Merkel ademonstrat ca detine capacitatea de a crea o coalitie parlamentara ce avea sa o afirme pescena politica mondiala.
4. Sandra Day OConnor (1930-Prezent)
 Presedintele american Ronald Reagan a nominalizat-o in 1981 pe Sandra Day OConnorpentru Curtea Suprema de Justitie, fiind prima femeie in calitate de Judecator Al curtiiSupreme de Justitie a Statelor Unite ale Americii. Desi a terminat Dreptul printre primelepersoane din clasa, datorita sexului nu a reusit sa isi gaseasca un loc de munca in domeniu.In cei 24 de ani de cariera, aceasta a fost considerata persoana cu vot decisiv pentru diferitecazuri importante aduse in fata Curtii.
5. Eleanor Roosevelt (1884-1962)
 Una din cele mai influente femei ale secolului trecut, Eleanor Roosevelt , sotia presedintelui American Franklin D. Roosevelt, a schimbat radical rolul de Prima Doamna din istorie. Aceasta era considerata consilier neoficial al presedintelui, militand pentru drepturile omului,drepturile femeilor si ale minoritatilor. De asemenea, a contribuit la formarea OrganizatieiNatiunilor Unite, precum si la dezvoltarea Declaraiei Universale a Drepturilor Omului siUNICEF.
6. Maica Teresa (1910-1997)
 Nascuta din parinti de origine albaneza in 1929 a plecat in India, unde a inceput sa duca oviata ce avea ca scop ingrijirea bolnavilor si a saracilor. Misiunea ei s-a extins la nivel global,ajungand la peste 4000 de membri. Castigatoarea Premiului Nobel pentru Pace, desi uneori
 
criticata pentru lipsa de pregatire medicala, a fost o inspiratie pentru multi voluntari in ceeace priveste ingrijirea orfanilor, a bolnavilor sau a saracilor.
7. Margaret Thatcher (1925-Prezent)
 Prim Ministru al Regatului Unit al Marii Britanii timp de 18 ani, Margaret Thatcher detinerecordul in ceea ce priveste cel mai lung mandat de Prim Ministru al secolului trecut. Cusiguranta, cea mai importanta personalitate politica, Thatcher, de-a lungul celor 11 ani aicarierei sale, a reusit sa adopte masuri ca scaderea taxelor si impozitelor, pledand pentruprivatizarea companiilor de stat, reducand astfel cu mult datoria externa a Marii Britanii.
8. Oprah Winfrey (1954-Prezent)
 Realizatoarea show-ului de televiziune cu acelasi nume, Oprah Winfrey, a intreprins activitatifilantropice, fiind una din femeile care au avut si au o influenta puternica in lume. Emisiuneacare a consacrat-o i-a adus multiple premii Emmy, fiind difuzata in peste 145 de tari, care inmomentul actual reprezinta cel mai vizionat show din intreaga istorie a televiziunii.
9. Virginia Woolf (1882-1941)
 Cunoscuta ca o personalitate literara importanta a secolului 20, Virginia Woolf a reusit sascoata in evidenta prin operele sale, rolul femeii in societate. Printre aceste opere seenumara: Spre Far, Orlando, precum si eseul A Room of Ones Own. Suferind de o depresiegrava, aceasta se sinucide in anul 1941, insa continua sa fie un izvor de inspiratie pentrugeneratiile urmatoare.
10. Indira Gandhi (1917-1984)
 Fiica Prim Ministrului Indiei, Indira Gandhi ocupa aceeasi pozitie ca tatal sau in 1966, fiind ofigura politica iubita, dar totodata si una controversata. In ciuda problemelor intampinate de-a lungul mandatului, aceasta a condus India cu o mana de fier, care intr-un final subconducerea sa a fost creat un nou stat si anume Bangladesh. Asasinata in 1984, Gandhireprezinta cel mai logeviv prim ministru de sex femimin.
11. Jane Addams (1860-1935)
 Este prima femeie din America ce a castigat premiul Nobel pentru Pace, fiind initiatoarea ideiicentrelor de plasament, pentru persoanele defavorizate. Cu timpul, ea s-a concentrat inspecial pe reducerea consumului de droguri, pe nevoile femeilor, sustinand dreptul acestorade a vota.
12. Corazon Aquino (1933-2009)
 Desi nu a avut experienta in ceea ce priveste politica, dupa asasinarea sotului ei, aceasta adevenit o forta unificatoare impotriva presedintelui autocrat Ferdinand Marcos. In 1986 acandidat ca presedinte al Filipinelor si chiar daca Marcos a fost declarat castigator, in urmaunor demonstratii pasnice, Aquino a fost instalata presedinte. Acesta a reprezentat primulpas catre instaurarea democratiei.
13. Rachel Carson (1907-1964)
  A militat pentru protejarea mediului, ceea ce in final a dus la infiintarea Agentiei de Protectiea Mediului. Cea mai importanta carte a sa, Silent Spring arata efectele devastatoare alepesticidelor asupra pasarilor. Carson a scris mai multe articole si carti, toate avand ca temamediul inconjurator.
14. Coco Chanel (1883-1971)
 
 
C
onsiderata una din cele mai mari creatoare de moda,
C
hanel a revolutionat moda femininaa secolului 20. Provenind dintr-o familie saraca
C
hanel, a lucrat la inceput intr-un cabaret.
C
utimpul si-a indreptat atentia catre crearea de haine pentru femei, iar in 1923 lanseazaparfumul
C
hanel no.5. Succesul inregistrat din vanzarea parfumurilor a facut-o sa isi inchidamagazinele de moda pentru o perioada de 15 ani.
15. Julia Child (1912-2004)
 
C
artea sa, Mastering the Art of French
C
ooking a adus in atentia americanilor arta bucatarieifranceze, acordand gatitului o importanta aparte.
C
hild si-a dezvoltat abilitatile de bucatarcand locuia in Paris impreuna cu sotul ei. Julia
C
hild a devenit cel mai indragit bucatar sef schimband radical viziunea americanilor asupra mancarurilor fine.
16. Hillary Clinton (1947-Present)
 Sotia presedintelui american Bill
C
linton, Hillary nu s-a multumit doar cu acest titlu, in 2000candidand ca senator al Statelor Unite. De asemenea, aceasta a luptat impotriva abuzurilorasupra copiilor, inca din perioada facultatii. In 2009 a fost aleasa Secretat de Stat in cabinetulnoului presedinte Barack Obama. Inainte de aceasta, ea si-a exprimat dorinta de a candida lapresedintia Statelor Unite ale Americii.
17. Marie Curie (1867-1934)
 Laureata a premiului Nobel de 2 ori,
C
urie a fost prima femeie care a obtinut un astfel depremiu, precum si prima femeie ce a ocupat pozitia de Profesor de Fizica Generala in cadrulfacultatii de Stiinte din Sorbona, Paris.
C
urie a descoperit elemente chimice ca poloniu siradiu, insa a pus si bazele conceptului de radiologie, aceasta fiind folosita astazi intratamente complexe pentru cancer.
18. Aretha Franklin (1942-Prezent)
 
C
onsiderata regina muzicii Soul, Aretha, detine recordul cu cele mai multe premii Grammypentru cea mai buna performanta vocala R&B. A inceput sa cante de la o varsta frageda, la14 ani inregistrand primul sau album. A cantat la inaugurarea presedintelui Barack Obama,fiind prima femeie care face parte din Rock and Roll Hall of Fame inca din anul 1987.
19. Estée Lauder (1908-2004)
  A pus bazele companiei Estée Lauder impreuna cu sotul ei, companie ce are ca scoprealizarea de produse cosmetice pentru femei. In 1953, compania a scos pe piata unul dincele mai vandute produse si anume uleiul de baie Youth Dew. Aceasta moare in 2004, insacompania continua sa prospere, fiind condusa de nepotul sau, William, ce duce mai departetraditia familiei.
20. Madonna (1958-Prezent)
 Nascuta in Michigan si mutata in New York, Madonna supranumita Regina muzicii Pop, acucerit America cu hiturile sale Like a Virgin, Vogue si Ray of Light. Fiind o personalitatecontroversata datorita comportamentului si modului sau de a se imbraca, Madonna a devenit una din cele mai populare artiste de la MTV, care si-a lasat amprenta asupra industrieimuzicii pop.
21. Rosa Parks (1913-2005)
 Militanta pentru drepturile omului, Rosa, de profesie croitoreasa a fost arestata, deoarece nua vrut sa cedeze locul din autobuz unei persoane de culoare alba. Arestarea sa a fost momentul ce a declansat miscarea pentru drepturile civile din Montgomery.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->