Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
12Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Chakrele Si Rolul Lor fiziologic

Chakrele Si Rolul Lor fiziologic

Ratings: (0)|Views: 266 |Likes:
Published by Karma Astriel

More info:

Published by: Karma Astriel on Aug 10, 2011
Copyright:Traditional Copyright: All rights reserved

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/03/2014

pdf

text

original

 
 Chakrele si rolul lor psiho-fiziologic conform sistemelor hinduiste
Cuvantul ³chakra´ este de provenienta sanscrita ce inseamna ³roata´ sau ³disc´ si denota punctulunde se intersecteaza mintea si trupul. Chakra mai este numita si lotus - ilustrata cu petaleledeschise, descrie in mod metaforic deschiderea unei chakre. Frumoasa floare de lotus este sacrain India, crescand din noroi, simbolizeaza drumul catre dezvoltare, de la o fiinta primitiva, la oconstiinta pe deplin inflorita, oglindind evolutia de la chakra radacinii, asociata cu pamantul, pana la chakra coroanei, ³lotusul cu o mie de petale´. Asemenea florilor, chakrele pot fi inchisesau deschise, ofilindu-se sau inflorind, in functie de starea de constiinta interioara.Chakrele sunt portaluri intre diverse dimensiuni, centrii unde activitatea unei singure dimensiuni, precum emotia sau gandul se conecteaza si se manifesta intr-o alta dimensiune, precum corpulfizic. Aceasta interactiune, in schimb, poate intra in contact cu altii, asadar influentand altedimensiuni si actiunile noastre din lumea de afara.Toate cele sapte chakre formeaza in corpul nostru o coloana verticala, numita ³sushumna´.Aceasta coloana este un canal central integrator, conectand chakrele si dimensiunile lor spirituale. Sushumna aduce energie de la ³Sursa´, de la divinitate, la omul fizic si psihic, situat in plan teluric. Dar sushumna nu este singura legatura intre chakre, ci mai exista si alte canale, maimici, numite de hindusi ³nadis´, similare meridianelor din acupunctura chinezilor, sau ³raurilor´descrise de stramosii nostrii, dacii.La nivel fizic, chakrele corespund nervului ganglionar, unde exista o activitate nervoasa crescutasi de asemenea glandelor din sistemul endocrin, ele au sinonim cu anumite parti din corpul fizic,insa se afla in corpul subtil. Chakrele au un efect puternic asupra aspectului corporal. Daca deexemplu, chakra a doua este foarte deschisa, persoana va avea un buric mare, daca chakra acincea este inchisa, anumite personae pot avea umeri stramti sau un gat scurt, iar o proastaconexiune aflata la prima chakra, poate avea ca rezultate, picioare subtiri sau articulatii proaste.In terminologia metafizica, o chakra este un vortex. Chakrele se invart ca o roata, atragand saurespingand energia. Transmit energie din strafundul sufletului nostru si asimileaza energie dedinafara. In acest fel, chakrele devin un centru de receptie, asimilare si transmitere a energieivitale.Continutul chakrelor este format in mare parte din patternuri repetate din zilele noastre, de la³programele´ noastre de supravietuire, ³programe´ sexuale, la ceea ce gandim si ce simtim.Aceste patternuri pot fi vazute de clarvazatori, cand ne sunt vizualizate chakrele, respectiv aura,interpretarile lor fiind cateodata foarte precise. Prin implicarea in lumea materiala, patternurile,
 
 prin intermediul chakrelor tind sa se perpetueze, de aici si ideea de karma si de tipare formate prin actiune sub influenta legii cauzei si efectului.Este normal sa ramai in unul dintre tipare, acest lucru mai fiind numit si a ramane ³blocat´ intr-ochakra, astfel suntem prinsi intr-un cerc care ne tine pe loc, la un anumit nivel al dezvoltarii.Acest lucru se poate intampla din cauza unei relatii, un obicei, o slujba, dar cel mai des, dincauza unui mod de a gandi. Asadar, este recomandat sa curatam chakrele de ceea ce este vechi,de ceea ce nu ne este benefic, continuandu-ne expansiunea in planuri mai inalte.Chakrele sunt asociate cu sapte niveluri ale constiintei. Pe masura ce experimentam deschidereauneia dintre ele, experimentam de asemenea si un nivel al constiintei din ce in ce mai profund,elementele ce revin fiecarei chakre au un rol foarte important in intelegerea calitatii chakrelor:
Chakra unu:
este localizata la baza coloanei vertebrale si este raspunzatoare de instinctul desupravietuire; element: pamant.
Chakra doi:
se afla sub buric, fiind asociata cu emotiile si sexualitatea; element: apa.
Chakra trei:
localizata in plexul solar si este asociata cu puterea personala, vointa si stima desine; elemet: foc.
Chakra patru:
aflata la nivelul sternului, este responsabila de iubire; element: aer.
Chakra cinci:
se gaseste la nivelul gatului, fiind raspunzatoare de comunicare si creativitate;element: sunet.
Chakra sase:
situata in centrul fruntii si este asociata cu intuitia, clarviziunea si imaginatia;elemet: lumina.
Chakra sapte:
localizata in crestetul capului, fiind asociata cu intelegerea, cunoasterea; element:gandul.Din punct de vedere structural, o chakra este alcatuita din doua cercuri, roti, una interioara si altaexterioara. Cea interioara reflecta esenta noastra spirituala si esenta divina si cea exterioara estein legatura cu ceea ce este uman. Ideal ar fi ca aceste doua ³roti´ sa se invarta in aceeasi directie,in caz contrar, va exista o discrepanta intre umanul si divinul nostru, de unde vor rezulta frustrari pe plan psihic.
Chakra Muldahara, numita si chakra radacinii 
Culoare: rosu.Simbol: lotusul cu patru petale.Mantra de purificare: ³Om Lam Hum´.Parti ale corpului corespunzatoare: toate partile solide, precum coloana vertebrala, oasele, dintii,unghiile, dar si anusul, rectul, colon, sangele.
 
G
landele asociate: glandele suprarenale ce produc adrenalina si noradrenalina, ce au un rolimportant in situatii de supravietuire de genul ³lupta sau fugi´.Chakra radacinii ne conecteaza cu lumea materiala, transfera energia cosmica la nivelul fizic, pamantesc si lasa ca aceasta sa intre in sistemul nostru subtil. Asa intram in contact cu ³PamantulMama´ si devenim capabili sa experimentam puterea ei, dragostea si rabdarea. Nevoile omuluiatat individuale cat si globale pentru viata si supravietuirea pe aceasta planeta apartin sferei deinfluenta a primei chakre. Cei ce reusesc sa deschida aceasta chakra, vor imbratisa pe deplinideea existentei pe acest pamant si vor fi pregatiti sa traiasca si sa actioneze in armonie cu fortele pamantesti si sa invete de la ele. Culoarea acestei chakre este rosu, rosu energiei si dorintei de ane dezvolta. Ne da stabilitate, un teren solid pe care ne putem construi viata, cautarea securitatiimateriale si asigurarea supravietuirii speciei, alaturi de sexualitate si functia fizica dereproducere.Muldahara reprezinta baza pentru toate celelalte chakre si este sursa energiei vitale. Sushumna,ida and pingala, cele trei canale principale de energie ale corpului uman, incep din aceastachakra, de asemenea este si adevaratul loc unde se afla inconstientul colectiv. Pentru pastrareaechilibrului interior, este necesar ca chakra radacinii sa functioneze in armonie cu chakracoroanei.Functionarea in stare buna a acestei chakre se observa din grija pentru propiul corp si acceptareaacestuia cu toate aspectele acestei caracteristici, precum o alimentatie sanatoasa, practicareasportului, etc. Proasta functionare chakrei, duce insa la lipsa unor limite sanatoase, senzatia de³cap in nori´ (chakra radacinii, ne impananteaza, conecteaza la pamant), materialism, lacomie,sedentarism, probleme de alimentatie.
Chakra Svadhistana, numita si chakra sacrala
Culoare: oranj.Simbol: lotusul cu sase petale.Mantra de purificare: ³Om Vam Hum´Parti ale corpului corespunzatoare: organele genitale, rinichii, vezica urinara si toate lichidelecorpului, precum sangele, sucul gastric, sperma, saliva,urina s.a.m.d.
G
landele asociate: glandele gonade: ovarele, testiculele; glanda prostata.Svadhistana este centrul emotiilor primordiale, a energiilor sexuale si creativitatii. Este asociatacu elemtul apa, sursa vietii bilogice. Apa fertilizeaza si produce in mod continuu viata, prinintermediul chakrei sacrale, suntem parti ale acestui infinit proces al creatiei care se exprima innoi ca emotie si creativitate.Apa este elementul constiintei noastre, abilitatea de a curge impreuna cu schimbarile vietii, lucruce ne va ajutam sa ne gasim libertatea interioara. Aceasta constiinta nu este legata de nimic,

Activity (12)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Nemeth Beatrix liked this
Barmou Amany liked this
Karma Astriel liked this
Dan liked this
Gresala Maria liked this
vasilealecsandri liked this
ginny274 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->