Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
5Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Program Latihan Khidmat Negara

Program Latihan Khidmat Negara

Ratings:
(0)
|Views: 777|Likes:
Published by Nur Fadilah

More info:

Published by: Nur Fadilah on Aug 11, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/06/2012

pdf

text

original

 
Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) yang dilaksanakan di negara kita merupakan gabungandaripada latihan ketenteraan dan penanaman nilai-nilai patriotik kepada generasi muda ke arah cinta, kasih dan sayang akan negara. Program ini berbeza daripada kerahan tenaga yang dilaksanakandaripada beberapa buah negara lain kerana menggunakan modul dan acuan kita sendiri yangdisesuaikan dengan keadaan sosial, budaya dan ekonomi.Program ini juga mempunyaikepentingannya yang tersendiri kepada individu, masyarakat dan negara.Program yang dilaksanakan ini banyak mendatangkan manfaat. Melaluinya remaja dapat menyemainilai-nilai patriotik yang semakin luntur dalam kalangan remaja pada hari ini. Perubahan masa dancara hidup pada masa kini menjadikan mereka leka sehingga tidak tahu erti kesusahan danpenderitaan hidup generasi sebelum merdeka yang amat susah dan terseksa oleh kekejamanpenjajah pada waktu itu. Dengan menyertai program ini, mereka akan dapat membentuk jati diri danmenghargai perjuangan masyarakat pada generasi sebelum merdeka.PLKN juga bertindak sebagai satu alat bagi pembentukan disiplin diri remaja. Disiplin diri merupakanasas penting bagi sesuatu kejayaan. Masa lapang selepas tamat peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysiadiisi dengan kegiatan yang berfaedah dan mendisiplinkan diri dengan jadual yang ditentukandaripada dibuang begitu sahaja dengan aktivati yang kurang berfaedah dan tidak mendatangkanhasil. Program ini juga dapat mematangkan fikiran mereka setelah menjalani latihan dan mengujiketahanan mental dan fizikal. hal ini kerana, ketika berada di PLKN, mereka akan belajar banyaktentang perkara baru dalam kehidupan mereka yang mereka tidak pernah alami sebelum ini.Program ini yang melibatkan pelbagai kaum ini juga, dapat memperkukuhkan integrasi nasional.Melalui program ini, remaja daripada berbilang kaum, kebudayaan dan agama dapat dihimpunkandalam satu wadah bagi menyuburkan semangat perpaduan kaum. Hal ini kerana semasa menjalaniaktiviti program mereka tinggal bersama-sama. Jurulatih PLKN juga membantu pelatih memahamicara negara yang merangkumi tanah air, rakyat dan kadaulatan ini ditadbir melalui sistempentadbiran. Ia juga dapat menyemai semangat kekitaan dalam diri para pelatih PLKN.Program yang dilaksanakan dalam PLKN meliputi modul-modul tertentu, iaitu latihan fizikal, kursusbina semangat, kursus bina perwatakan dan khidmat masyarakat. Latihan fizikal PLKN tidakmembabitkan penggunaan senjata api atau latihan ketenteraan. Para pelajar akan belajar berkawat,tempur tanpa senjata, pertolongan cemas, merentas halangan dan kegiatan sukan. Melalui asasketenteraan ini, para remaja didedahkan dengan kemahiran kepimpinan dan ikhtiar hidup.Tuntasnya, Program Latihan Khidmat Negara yang dijalankan memang mendatangkan kebaikankepada remaja mahupun negara. Justeru itu, semua pihak khususya para remaja dan ibu bapa perlumenyahut seruan kerajaan dengan menyertai program ini.
 
1
. Tanggal
16
Februari 2004 adalah satu tarikh bersejarah bagi negara ini kerana bermulanya satuagenda nasional yang dikenali sebagai Program Latihan Khidmat Negara. Apabila Kabinet pada 28Mei 2003 telah meluluskan cadangan pelaksanaan Program Khidmat Negara maka hampir 400,000belia yang berumur
1
8 tahun ke atas diwajibkan untuk menjalani latihan ini. 2. Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) merupakan satu program pembinaan sahsiah diribermatlamatkan membina dan mengukuhkan semangat patriotisme di kalangan generasi muda,memupuk perpaduan kaum serta integrasi nasional dan membentuk perwatakan positif menerusinilai-nilai murni. Jika dibuat perbandingan dengan konsep khidmat negara di luar negara, ternyataPLKN berbeza dan unik. Sebagai contoh, perlaksanaan khidmat negara yang dijalankan di NegaraThai, Singapura mahupun Amerika syarikat, lebih bertujuan ketenteraan. Berlainan dengan PLKN, iaunik kerana melibatkan semua kaum, berteraskan rukun negara, mempunyai kurikulum multi disiplinserta mempunyai imej yang tersendiri. Program ini bukanlah bersifat Kerahan Tenaga dan tidakmengikut mana-mana modul daripada luar kerana dilaksanakan mengikut halatuju jatidiri rakyatMalaysia dengan berteraskan empat modul utama.3. Selain itu Program Latihan Khidmat Negara ini juga bertujuan untuk membentuk peribadi generasibelia yang berjiwa kental dengan menyemai unsur-unsur patriotisme serta semangat kecintaan padaagama, bangsa dan negara. Program ini bukanlah sebuah program bercorak ketenteraan sepenuhnyatetapi lebih kepada kenegaraan dengan hanya mengambil sedikit modul ketenteraan iaitu penerapannilai disiplin dan latihan bercorak ketenteraan.4. Persoalannya, adakah program yang memakan masa tiga bulan ini dapat menanam rapatsemangat kenegaraan dan membina perpaduan nasional?. Di manakah relevannya program ini.Setelah lebih setahun perlaksanaannya, timbul perkara-perkara negatif yang menjadi isu perbualandan perbincangan dikalangan cendiakawan. Daripada ketidakcekapan pengurusan, kagagalansebilangan pelatih mendaftar sehinggalah kepada kegagalan sebilangan jurulatih mendapatkemudahan yang dijanjikan, diberikan liputan yang agak meluas oleh media. Insiden di luar jangkaanseperti dakwaan rogol oleh jurulatih ke atas pelatih PLKN di Terengganu, dan kematian dua orangpelatih PLKN di Sarawak dan Kelantan, selain pergaduhan antara pelatih, memburukkan lagi keadaanAdakah ini yang mahu kita sogokkan kepada mereka yang akan, sedang atau yang telah mengikutiprogram ini. Inilah yang menjadi kegusaran dalam segenap lapisan masyarakat Malaysia. Masyarakatmula memberikan perhatian yang serius. Ada yang positif dan tidak kurang juga ibu bapa sertaorganisasi yang mempersoalkan perancangan dan pelaksanaannya.Sebuah Jawatankuasa Kabinet Mengenai Kerahan Tenaga telah dibentuk dalam Mesyuarat Kabinetpada 30 Oktober 2002 untuk mengkaji keperluan pelaksanaan Kerahan Tenaga ini.Jawatankuasa inidipengerusikan oleh Y.B. Menteri Pertahanan dan dianggotai oleh 7 Menteri, seorang PenasihatPerdana Menteri yang bertaraf Menteri dan 5 Timbalan Menteri. 
 
8. Di dalam mesyuarat pertama pada
1
2 November 2002, Jawatankuasa Kabinet MengenaiKerahanTenaga telah menerima penggunaan istilah Khidmat Negara bagi menggantikan istilah KerahanTenaga. Jawatankuasa Kabinet Mengenai Khidmat Negara (JKMKN) telah menubuhkan 4 buahJawatankuasa Kecil bagi membantu jawatankuasa ini menyediakan perancangan dan menyelaraskankeperluan pelaksanaan Program Khidmat Negara iaitu:a. Jawatankuasa Kecil Kewangan.b. Jawatankuasa Kurikulum.c. Jawatankuasa Undang-Undang.d. Jawatankuasa Logistik.9. Kabinet pada 28 Mei 2003 telah meluluskan cadangan pelaksanaan Program Khidmat Negara danAkta Latihan Khidmat Negara 2003. Dewan Rakyat meluluskan Rang Undang-Undang Akta LatihanKhidmat Negara pada 25 Jun 2003 manakala Dewan Negara meluluskan Rang Undang-Undang inipada 7 Julai 2003. Program yang telah disusun dengan rapi ini akhirnya telah dilaksanakan padaFebuari 2004 dengan setiap negeri telah mengambil bahagian dengan menyediakan kemudahan darisegi penempatan dan kawasan latihan selain dari jurulatih yang telah memohon secara bertulis. 
1
0. Program Khidmat Negara ini dilaksanakan sebagai salah satu cara untuk mengatasi masalah masalah remaja masakini yang semakin meruncing dengan isu  isu yang tidak boleh dipandangringan. Untuk itu PLKN dilaksanakan berdasarkan objektif seperti berikut berikut: a. Menanam semangat patriotisme di kalangan generasi muda atau remaja Malaysia.Masyarakat Malaysia khasnya remaja atau belia masakini jika diperhatikan telah semakin lalaidengan budaya yang mereka perjuangkan. Dimanakah hilangnya semangat patriotik beliamasakini?Inilah yang cuba ditanamkan dalam diri mereka melalui program ini agar mereka lebih menghargaiapa yang telah diperjuangkan oleh Bapa Kemerdekaan kita bagi memastikan masyarakat Malaysiamendapat apa yang kita rasa kini.b. Memupuk perpaduan kaum serta integrasi nasional.

Activity (5)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Nicole Cjx liked this
Khong Wai Chun liked this
Afiq8 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->