Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Bincangkan Pengaruh Globalisasi Terhadap Peradaban Manusia

Bincangkan Pengaruh Globalisasi Terhadap Peradaban Manusia

Ratings: (0)|Views: 423|Likes:
Published by twopopon

More info:

Published by: twopopon on Aug 12, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/29/2013

pdf

text

original

 
BINCANGKAN PENGARUH GLOBALISASI TERHADAP PERADABAN MANUSIAPengenalan
 
Globalisasi atau “Dunia Tanpa Sempadanberkembang luas ke seluruh dunia.Kononnya globalisasi yang bebas ini akan membawa lebih banyak faedah kepadasesebuah negara yang ingin menguruskan ekonomi mengikut coraknya sendiri. Walaubagaimanapun, semua Negara dinasihatkan membuat persediaan yang mencukupibagi menghadapi cabaran yang bakal diterima akibat daripada gelombang globalisasiyang sukar disekat itu.Pada kebiasaannya, setiap perbincangan tentang globalisasi akan berfokus pada isu-isu ekonomi, seolah-olah dimensi globalisasi yang lain seperti globalisasi kebudayaan,globalisasi ilmu pengetahuan, dan maklumat tidak penting. Keadaan ini berlaku keranamungkin isu ekonomi lebih penting kepada masa depan masyarakat dan sesebuahnegara khasnya dan masa depan peradaban umat manusia.
2. Terminologi globalisasi dan peradaban
Globalisasi merupakan satu proses untuk meletakkan dunia dibawah satu unit yangsama tanpa dibatasi oleh sempadan dan kedudukan geografi sesebuah negara Melaluiproses ini, dunia akhirnya tidak lagi mempunyai sempadan dengan ruang udara danlangit sesebuah negara itu terbuka luas untuk dimasuki oleh pelbagai maklumat yangdisalurkan menerusi pelbagai perantaraan media komunikasi seperti internet,mediaelektronik,dan teknologi siber. Perkembangan ini memungkinkan perhubungan diantarasesebuah negara dengan negara yang lain dan perhubungan sesama manusia dapat
 
dilakukan dalam tempoh yang singkat. Menurut Kamus Dewan , globalisasididefinisikan sebagai fenomena yang menjadikan dunia mengecil dari segiperhubungan manusia disebabkan kepantasan perkembangan teknologi maklumat.Manakala cediakawan barat mentakrifkan globalisasi sebagai satu proses kehidupanyang serba luas dan infiniti merangkumi segala aspek kehidupan seperti politik, sosial,dan ekonomi yang boleh dirasai oleh seluruh umat manusia didunia ini. Ini bermaknasegala-galanya menjadi milik bersama dalam konsep dunia tanpa sempadan.Mengenai peradaban pula, setiap bahasa di dunia ini mempunyai tafsiran masing-masing bagi mendefinisikan maksud peradaban. Bukan sahaja ejaan dan sebutan yangberbeza, makna dan konsep peradaban turut berbeza antara satu bahasa denganbahasa yang lain.
 
Walaubagimanapun dapat di simpulkan terminologi peradaban iniboleh dilihat berdasarkan kepada beberapa beberapa ciri utama yang dimiliki olehmasyarakat berperadaban.
 
Ciri utama yang mendasari sesebuah peradaban ialah pertumbuhan bandar atau kota.Hal ini kerana ciri-ciri kehidupan di bandar itu lebih kompleks yang melahirkanpengkhususan kerja, inovasi dan kemajuan dalam pelbagai bidang.
 
Ciri kedua yangperlu dimiliki oleh masyarakat bertamadun ialah mempunyai tingkahlaku yang luhur danmurni. Hal ini telah ditegaskan melalui perkataan
civilize
dalam bahasa Inggeris dan
adab
serta
adbun
dalam bahasa Arab.
 
Kemajuan dalam pelbagai bidang merupakanciri ketiga untuk membuktikan bahawa sesebuah masyarakat itu bertamadun. Rommisalnya terkenal dengan unsur seni bina dan undang-undang, Athens pula melahirkanahli-ahli falsafah manakala kerajaan bani Abbasiyah semasa pemerintahan Harun al-Rasyid memberi sumbangan yang besar dalam bidang intelektual.
 
Konsep peradaban
 
kurang lengkap jika definisinya tidak dimasukkan unsur-unsur kemajuan material danspritual. Pencapaian dalam bidang material seperti unsur seni bina, pentadbiran yangberkesan, pencapaian ilmu pengetahuan dan sebagainya perlu disertai dengan unsur-unsur moral atau kerohanian.
3. Pengaruh globalisasi terhadap peradaban
Banyak pihak di dunia telah dan sedang menilai buruk baiknya globalisasikontemporari, terutamanya globalisasi ekonomi. Di sini diperturunkan beberapakebaikan dan keburukan globalisasi kepada peradaban Negara ini khususnya.Walaupun perkiraan kuantiti tidak semestinya boleh disamakan dengan pertimbangankualiti dalam menilai globalisasi, namun banyak pihak berpendapat bahawa globalisasimendatangkan lebih banyak keburukan kepada umat manusia seluruh dunia daripadakebaikan.3.1. Aspek positif globalisasi ialah seperti berikut:3.1.1.Aspek ekonomi - Dalam globalisasi ekonomi, telah berlaku peningkatandalam kebergantungan perniagaan terhadap ekonomi. Firma-firma danperniagaan terus meningkat dan berlakunya peningkatan dalam pelaburan asingsecara langsung di dalam aktiviti ekonomi sesebuah negara. Globalisasiekonomi dapat di lihat melalui perluasan perusahaan melampaui sempadanNegara. .
 
Justeru,kemasukan pelabur asing ke negara kita telah memberikan pelbagaiimpak yang positif .Peranan pihak kerajaan dalam menggalakkan pelaburan

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
johari liked this
manarul91 liked this
Jufri Anda liked this
Moon Jelani liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->