Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
11Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Soalan Esei Pam 1990-2010

Soalan Esei Pam 1990-2010

Ratings:
(0)
|Views: 822|Likes:
Published by Cikgu Sha

More info:

Published by: Cikgu Sha on Aug 12, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/02/2013

pdf

text

original

 
Soalan-Soalan Bahagian A dan B (Esei) Pengajian Am II 1990- 2010
STPM 1990
1. “Pada tahun 1989, sejumlah $352 juta daripada perbelanjaan sektor ekonomikerajaan Malaysia tertumpu kepada pembiayaan pertanian dan infrastruktur luaBandar. Nilai ini merupakan 26 peratus daripada jumlah peruntukan bagi pertaniandan pembangunan luar Bandar. Ini mencerminkan kesungguhan kerajaan untukmembangunkan kedua-dua bidang tersebut.”Bincangkan kaitan di antara pembangunan infrastruktur dengan kemajuan di luar bandar.
Isu : pembangunan infrastruktur 
2. “Dalam masyarakat moden hari ini, sukan bukan sahaja merupakan perpaduanmasyarakat, sukan juga merupakan potensi sebagai satu industri yang banyakmenawarkan pelbagai peluang, khususnya kepada peniaga, usahawan dan paraprofesional.Sejauh manakah sukan dapat dimajukan sebagai satu industri yang boleh memberisumbangan yang besar di bidang sosioekonomi di Malaysia.
Isu : sukan
3. Laporan Kesihatan Sedunia Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu menganggarkanbahawa dalam tahun-tahun 70-an sahaja, - 80 peratus daripada semua jenis penyakityang dilaporkan berpunca daripada air. Hampir 6 juta kanak-kanak di negara DuniaKetiga meninggal dunia akibat daripada penyakit cirit-birit yang disebabkan air. 30jutaorang di seluruh dunia menghidap penyakit buta yang disebabkan oleh cacing halusyang terdapat pada sejenis lalat yang membiak dalam air.Cadangkan langkah-langkah yang berkesan untuk mengawal wabak penyakit yangdisebabkan oleh air.
Isu : wabak penyakit 
4. Sejak penemuan kaedah penjanaan tenaga atom oleh Otto Hahn dan FritzStrassman pada tahun 1939 , harapan mengatasi krisis tenaga yang dihadapisekarang adalah sangat cerah.Sejauh manakah anda bersetuju dengan pendapat ini?
Isu : krisis tenaga
STPM 1991
1. Apabila dasar penswastaan agensi-agensi kerajaan diperkenalkan, ramai yangberasa curiga kerana mereka menganggap dasar penswastaan hanya akanmenguntungkan pihak swasta tanpa mengira kepentingan awam. Walaupun pihakkerajaan cuba menyakinkan orang ramai tentang dasar penswastaannya, namunmasih ada pihak yang tidak bersetuju dengan dasar tersebut. Bagaimanapun kerajaanmempunyai sebab-sebab yang kukuh untuk meneruskan dasar penswastaannya.
 
Huraikan sebab-sebab dasar penswastaan dilaksanakan oleh kerajaan danbincangkan masalah-masalah yang dihadapi dalam melaksanakan dasar ini.
Isu : dasar penswastaan
2. Rasuah adalah suatu amalan yang amat mudah merebak dalam sistem hidupmanusia hingga boleh meruntuhkan struktur masyarakat itu sendiri. Cara rasuahmerebak seumpama kanser yang membunuh setiap tisu anggota secara senyap danakhirnya membunuh pesakit berkenaan.Bincangkan sebab-sebab berlakunya amalan rasuah dan kesannya terhadapmasyarakat.
Isu : rasuah
3. Kesedaran tentang kepentingan hutan mula dirasai oleh masyarakat umum sejakberlakunya pelbagai tragedi alam sekitar seperti hakisan lapisan ozon, kenaikkan suhusedunia, banjir besar di seluruh dunia sepanjang dekad 1970-an dan 1980-an.Tragedi-tragedi tersebut merupakan kesan langsung daripada kegiatan pemusnahanhutan.Sejauh manakah pemusnahan hutan merupakan faktor utama yang merosakkankeseimbangan ekosistem sedunia.
Isu : alam sekitar (pemusnahan hutan)
4. Dengan berdasarkan maklumat di bawah, sejauh manakah amalan merokokmerupakan punca utama yang mengancam kesihatan penduduk Malaysia?- Seramai 3.1 juta penduduk Semenanjung Malaysia, termasuk 350,000 orang wanitaadalah perokok.- Penduduk Semenanjung Malaysia menghisap sebanyak 46.5 juta batang rokoksehari.-Rokok yang dijual di Semenanjung Malaysia mempunyai kandungan tar dan nikotinsebanyak dua kali ganda melebihi kandungan tar dan nikotin dalam rokok yang dijualdi Amerika Syarikat.- Ibu yang merokok mungkin mengalami risiko melahirkan bayi yang kekurangan beratbadan dan tidak sihat.- Hampir 7,500 orang mati setiap tahun akibat barah; 90 peratus daripadanya perokok.(Sumber:dewan Masyarakat, Julai 1990)
Isu : amalan merokok 
STPM 1992
1. Sebagai media komunikasi massa, akhbar sangat penting kepada masyarakat dandianggap sebagai kuasa keempat (fourth estate). Akhbar mempunyai pengaruh dandipercayai oleh golongan masyarakat pembaca. Kadang-kadang pembaca
 
mempercayai sesebuah berita itu tidak kira sama ada berita itu benar ataupunsebaliknya. Begitulah kuatnya pengaruh akhbar dalam kehidupan masyarakat.Bincangkan peranan akhbar dalam kehidupan masyarakat.
Isu : peranan akhbar 
2. Walaupun kerajaan mempunyai sebab-sebab yang munasabah apabilamenyarankan matlamat penduduk tujuh puluh juta menjelang 2100, terutamanyadalam kewujudan penduduk yang rajin, berdisiplin, dan produktif yang merupakanasas penting bagi perkembangan perindustrian dan pewujudan pasaran keluarantempatan, pertambahan penduduk sebanyak empat atau lima kali ganda semestinyamenimbulkan beberapa implikasi sosioekonomi.Bincangkan kebaikan dan keburukan matlamat penduduk tujuh puluh juta menjelangtahun 2100 di negara ini.
Isu : kependudukan
3. Kes-kes keracunan makanan di Malaysia dalam beberapa tahun kebelangan inibukan lagi merupakan satu perkara yang luar biasa, dan ia juga nampaknya bukanlahdisebabkan oleh jenis dan mutu makanan itu semata-mata, tetapi lebih banyakberpunca daripada kecuaian manusia.Tunjukkan bagaimana masalah keracunan makanan berpunca daripada kecuaianmanusia.
Isu : keracunan makanan
4. Bagi sebahagian besar anggota masyarakat, perkataan nuklear biasanya dikaitkandengan kesan negatif terutamanya dalam perlumbaan senjata moden yangmencerminkan peranan tenaga nuklear sebagai alat pemusnah alam yang bolehmembawah kecelakaan kepada kehidupan manusia sejagat. Akan tetapiperkembangan positif yang telah dicapai oleh dunia sains hari ini menunjukkanbahawa tenaga nuklear amat berperanan dalam pembangunan sesebuah negara.Berdasarkan pernyataan di atas, jelaskan peranan tenaga nuklear dalampembangunan sesebuah negara membangun.
Isu : tenaga nuklear 
STPM 1993
1. Kualiti, pengayaan, dan nilai keindahan karya sastera dan seni dalam sesebuahmasyarakat hari ini hanya dapat dipupuk dan ditingkatkan melalui usaha-usahamengadakan sayembara dan anugerah yang tertentu.Sejauh manakah anda bersetuju dengan penyataan ini?
Isu : seni dan sastera
2. Walaupun matlamat Wawasan 2020 adalah untuk menjadikan Malaysia sebagaisebuah negara maju yang berteraskan perindustrian, namun sektor pertanian masihdiberi keutamaan dalam agenda pembangunan negara. Melalui Dasar Pertanian

Activity (11)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Tiekah Mk liked this
Esya Kizt liked this
Serene Tan liked this
Boysmart Lives liked this
Mlynnhoney Cytall liked this
Echa AtfatulNissa liked this
Zulhilmil Zul liked this
Syahidah Lokman liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->