Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Maretak tegen kanker, mythe of serieus medicijn?

Maretak tegen kanker, mythe of serieus medicijn?

Ratings:
(0)
|Views: 838|Likes:
Stichting Nationaal Fonds tegen Kanker - nieuwsbrief over de maretak tegen kanker, mythe of serieus medicijn?
Stichting Nationaal Fonds tegen Kanker - nieuwsbrief over de maretak tegen kanker, mythe of serieus medicijn?

More info:

Published by: Stichting Nationaal Fonds Tegen Kanker on Aug 16, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/08/2013

pdf

text

original

 
Maretak tegen kanker
Maretak tegen kanker, mythe of serieus medicijn?
Nieuwsbericht 2 - april 2008 – jaargang 10
Maretak kent een lange geschiedenis als medicijn. In de laatste honderd jaar is de belangstelling voor maretak (ook wel mistel of mistletoe genoemd) sterk toegenomen, met name als antikanker medicijn. Indeze folder kijken we naar de mogelijkheden van maretakpreparaten als aanvullende behandeling tegenkanker. Wat doet maretak precies, en is er wel serieus bewijs voor de werking?
Wat is maretak?
De maretak is een plant die in bomen leet, de wortels groeien daarbij dus niet in de grond,maar in de tak van een boom. De maretak is dus een (hal)parasiet: voor zijn groei is hij ahan-kelijk van zijn gastheer, de boom. De Latijnse naam is
Viscum album
 , en die dankt de maretakaan de kleverige witte bessen die eraan groeien (viscum = plakkerig, album = wit). Vogels etengraag de besjes op, maar vegen de kleverige zaden a aan de takken van de boom, waardoor erweer een nieuwe maretak groeit. Een andere naam voor maretak is dan ook
vogellijm
.De maretak is algemeen vooral bekend vanwege de traditie van kussen onder de
mistletoe
 , deEngelse naam van deze bijzondere, groenblijvende plant die als grote ronde lampion met velentegelijk in bomen hangt.
eeuWenoud geneesmiddel
Het gebruik van de maretak als medicijn gaat ver terug. Bij de oude Kelten werd maretak gezienals ‘de alles helende plant’. In de Middeleeuwen werd maretak vooral gebruikt bij leverkwalenen tegen hoge bloeddruk. In het begin van de twintigste eeuw ontstond er nieuwe belangstel-ling voor de plant, vooral binnen de natuurgeneeskunde. Rudol Steiner, de grondlegger van deantroposoe, vermoedde als een van eersten dat de maretak een heilzame werking bij kanker zoukunnen hebben, omdat de plant zich in eite net zo gedraagt als een tumor: als een parasiet diezelstandig groeit en zich voortplant, maar wel de voedingsstofen van de gastheer nodig heet.
antroposofisch medicijn tegen kanker
De bekende Oostenrijkse antropososche arts Ita Wegman heet rond 1917 het eerste medicinale preparaat ontwikkeld uit de maretak,waarmee ze kankerpatiënten behandelde. Naderhand richtte zij de Vereniging ter bevordering van het kankeronderzoek op, waarmee hetonderzoek naar de werking van maretakpreparaten op kanker een wetenschappelijker karakter kreeg. Momenteel bestaan er diversemaretakmedicijnen die onder verschillende namen op de markt worden gebracht zoals Iscador, Helixor, Iscucin en Isorel.
Maretakpreparaten voor medisch gebruik worden vervaardigd uit de maretak die groeit in dennen-, eiken- o appelbomen. De precieze samen-stelling van de extracten verschilt per boomsoort, de tijd van het jaar waarop geoogst wordt, en de manier van bereiden.
hoe Werkt maretak tegen kanker?
De belangrijkste stofen in maretak, die verantwoordelijk zijn voor de positieve werking tegen kanker, zijn:
lectinen
en
viscotoxinen
. Beidenzijn belangrijk voor ons aweersysteem, maar van lectinen is ontdekt dat ze de celdeling van kankercellen verhinderen, en zo de groei vaneen tumor kunnen remmen. Viscotoxinen kunnen kankercellen zels vernietigen: ze tasten de wanden van kankercellen aan, zodat dezesterven. Je zou verwachten dat deze werking ook gitig is voor gezonde cellen, zoals dat ook bij chemotherapie het geval is. Mogelijk isdit inderdaad het geval bij geïsoleerde lectinen en viscotoxinen, maar het blijkt niet zo te zijn wanneer er een extract van de gehele plantwordt gebruikt.
k   
De werking van een maretakextract is kenmerkend voor natuurlijke geneesmiddelen: de combinatie van verschillende inhoudsstofen vanplanten o kruiden zorgt voor een betere werking én voorkomt veelal ernstige bijwerkingen, die bij geïsoleerde stofen (zoals armaceutischemedicijnen) juist wel optreden.
andere gunstige effecten
Een ander gunstig efect is dat een maretakbehandeling vaak de door tumoren veroorzaakte pijn verzacht, waardoor het de behoeteaan pijnstillers vermindert.Tevens worden in diverse studies nog andere algemeen gunstige efecten beschreven, zoals een verbeterde doorbloeding, verbetering vaneetlust en slaap en een toename van levenskwaliteit door een algehele verbetering van de conditie.
Zijn er bijWerkingen?
De bijwerkingen van maretakpreparaten zijn meestal mild en onschuldig. Vaak treden wel wat plaatselijke reacties op na de injectie:roodheid, zwelling en jeuk. De injectieplaats kan ook warm worden, en soms treedt algehele temperatuursverhoging (koorts) op. Ditwordt gezien als een bewijs dat het lichaam reageert op het middel. Een enkele keer treedt een allergische reactie op, meestal komt datdoor de lectines. Dit kan dan een reden zijn om de dosering aan te passen o de behandeling te staken, evenals te hoge koorts. Heel somskunnen tandvleesontstekingen voorkomen.
voor onderzoek naar reguliere en aanvullende therapieën
STICHTING NATIONAAL FONDS
TEGEN KANKER
Stichting Nationaal Fonds tegen Kanker -W.G. Plein 187 -1054 SC Amsterdam -ING 207205- T 020 530 49 33 -
info@tegenkanker.nl -www.tegenkanker.nl

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->