Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
P. Kende: Az I. Thesszalonikai levél szíve

P. Kende: Az I. Thesszalonikai levél szíve

Ratings:
(0)
|Views: 8|Likes:
Published by Gyuri Khauth
1Thess 1:1-2 1Pál, Silvánus és Timótheus a Thessalonikabeliek gyülekezetének, amely van az Atya Istenben és az Úr Jézus Krisztusban: kegyelem néktek és békesség Istentől, a mi Atyánktól, és az Úr Jézus Krisztustól. 2Hálát adunk az Istennek mindenkor mindnyájatokért, emlékezvén rólatok a mi imádságainkban;
Micsoda kiváltság, hogy van egy Bibliában hívő helyi gyülekezetünk! Ahogy olvasom ezeket a szavakat, ez az, ami megérint annyira. Van egy helyi gyülekezetem, amely hisz a Bibliában. Ez annyira különleges! Azért, mert a világtörténelemben ez nem volt gyakori, hogy szabadon össze lehetett jönni így, dicsérni lehetett, ki lehetett nyitni a Bibliát, és nyíltan lehetett ezt tenni. Ki lehet tenni az internetre. Ez tényleg nagyszerű Istentől.
1Thess 1:1-2 1Pál, Silvánus és Timótheus a Thessalonikabeliek gyülekezetének, amely van az Atya Istenben és az Úr Jézus Krisztusban: kegyelem néktek és békesség Istentől, a mi Atyánktól, és az Úr Jézus Krisztustól. 2Hálát adunk az Istennek mindenkor mindnyájatokért, emlékezvén rólatok a mi imádságainkban;
Micsoda kiváltság, hogy van egy Bibliában hívő helyi gyülekezetünk! Ahogy olvasom ezeket a szavakat, ez az, ami megérint annyira. Van egy helyi gyülekezetem, amely hisz a Bibliában. Ez annyira különleges! Azért, mert a világtörténelemben ez nem volt gyakori, hogy szabadon össze lehetett jönni így, dicsérni lehetett, ki lehetett nyitni a Bibliát, és nyíltan lehetett ezt tenni. Ki lehet tenni az internetre. Ez tényleg nagyszerű Istentől.

More info:

Published by: Gyuri Khauth on Aug 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/20/2011

pdf

text

original

 
Biblia Szól Egyház  www.bibliaszol.hu
P. Kende1Thess 1:1-2
 
1
Pál, Silvánus és Timótheus a Thessalonikabeliek gyülekezetének, amely van az AtyaIstenben és az Úr Jézus Krisztusban: kegyelem néktek és békesség Istentl, a mi Atyánktól, és az ÚrJézus Krisztustól.
2
Hálát adunk az Istennek mindenkor mindnyájatokért, emlékezvén rólatok a miimádságainkban;Micsoda kiváltság, hogy van egy Bibliában hív helyi gyülekezetünk! Ahogy olvasom ezeket aszavakat, ez az, ami megérint annyira. Van egy helyi gyülekezetem, amely hisz a Bibliában. Ez annyirakülönleges! Azért, mert a világtörténelemben ez nem volt gyakori, hogy szabadon össze lehetett jönni így, dicsérni lehetett, ki lehetett nyitni a Bibliát, és nyíltan lehetett ezt tenni. Ki lehet tenni azinternetre. Ez tényleg nagyszer Istentl.Azért is különleges, mert ez azt jelenti, hogy Isten közösségben akar lenni velünk, Isten tanítani akarminket, vezetni akar minket, tovább akar vinni minket.Azután Pál azt mondja:
1Thess 1:5
 amiképpen tudjátok, hogy milyenek voltunk közöttetek ti érettetek.Annyira hálás vagyok! A pásztoraimra gondolok, a testvéreimre, akikkel együtt szolgáltunk,szolgálunk. Akkora áldás belegondolni abba, hogy láthattam mások életét, hogy milyenek voltakIstenért. Annyi jó történetünk van, meséljük azokat sokszor.Ismered P. Weeland történetét? Új misszionárius volt. Az volt a terv, hogy elmegy Gyrbe, ottevangelizál, és tart egy bibliatanulmányt. Kiment a Déli pályaudvarra. Látott ott egy vonatot, amire rávolt írva, hogy gyors, úgyhogy felszállt rá. Felszállt a gyorsvonatra abban a hitben, hogy az Gyrbemegy. Kiszállt a vonatból, amikor megérkezett. Nem várta t ott senki, úgyhogy elvette a papírt,amire le volt írva a cím. Odament egy taxishoz, és azt kérdezet: el tudsz ide vinni? Becsületes taxisvolt, azt mondta: el tudlak vinni, de nagyon drága lesz. Pécsen volt ugyanis.
 Amiképpen tudjátok, hogy milyenek voltunk közöttetek ti érettetek. 
Nagyszer, hogy hívk vagyunkegyütt, és ez egymásért van. A lököttségünk, a hibáink, a felállásunk, az örömünk, a szabadságunk, azimánk, minden igazán. Isten úgy szerkesztette össze Krisztus testét, hogy egyek vagyunk, és igazán ezegymásért van.Pál nagy-nagy szeretettel, nagyon személyesen beszél hozzájuk. Tulajdonképpen a levél els háromfejezete visszatekintés. Az arról szól, hogy mennyire szereti ket, hogy mekkora örömmel emlékezikrájuk az imáiban; milyen volt, amikor eljött hozzájuk, amikor elkezdett kommunikálni feléjük. Nagytördéssel azt mondja nekik: drágák vagytok nekünk, fontosak vagytok, nem tudok veletek lenni, deaz életetek számít nekem. Annyira nagyszer, ahogy Krisztus szívét látjuk Pálnak a szavaiban, ahogyszereti ket, ahogy tördik velük.
1Thess 1:9
 milyen volt a mi hozzátok való menetelünkA következ fejezetben is utal erre:
1Thess 2:1
Mert magatok tudjátok, atyámfiai, hogy a mi ti hozzátok való menetelünk nem volthiábavaló;
 
Biblia Szól Egyház  www.bibliaszol.huA menetelünk  a görögben eiszodosz  azt jelenti: járni Isten akaratában, belépni Isten akaratába,belépni egy helyre, ami Isten akaratában van. Pál azt mondta: Eljöttünk hozzátok Isten akaratában,bevonultunk közétek Isten akaratában. Ennek célja volt. Ez gyönyör, és micsoda bejövetelünk volt!Ha olvasod ezt a részt, akkor arra gondolhatnál, hogy Pál bejött a városba, szóltak a kürtök, repült akonfetti, verték a dobokat, mert megjött a nagy apostol.Ám amikor megnézed Apcsel 17-ben, hogy micsoda bejövetelük volt, Apcsel 17:5 a város lakóimegostromolták a házat, ahol voltak. Az ottani hívket végigvonszolták a városon. A városi tanács eléállították ket. Azzal vádolták ket, hogy árulók az uralkodó ellen. Aztán pénzt kellett óvadékbahelyezniük azért, hogy elengedjék ket. Nagy pénzt kellett letétbe helyezniük, hogy Pál és a többieknem fognak visszajönni, és nem fognak ott szolgálni.Micsoda hozzátok való menetelünk volt!  így már hirtelen megváltozik a kép. Hogy lehet ez? Pálazt mondja, hogy ez Isten akarata volt. Zrzavaros? Igen, de Isten akarata is.Szeretek emlékezni rült dolgokra Isten akaratában. Amikor hitben megyünk és csinálunk dolgokat,és nem látjuk hova visz, és nem látjuk, hogyan lehet, de nekimegyünk és Isten gondoskodik.Amikor a Szovjetunió összeomlott és a dollár rengeteget ért, akkor P. Schaller és P. Mattiösszebeszéltek és kibéreltek egy Aeroflot gépet valami nevetséges pénzért, pár száz dollárért. Ebbenbenne volt a személyzet, a repülgép és a tankolások. Úgy emlékszem, hogy tíz nap alatt tizenkétvárost végiglátogattak Közép-Ázsiában különböz sztán-ok. A városokban evangelizáltak,prédikáltak, koncerteztek, aztán gyorsan vissza a repülhöz, és repültek a következ városba.Ennyitcsináltak.rültség ez? Igen, az. Áldott volt? Igen. Isten akarata. Vagy valaki épp Kínában van most, és azt üzeni,hogy jól van. Azt üzeni, hogy nagyon áldott, azt üzeni, hogy visszajön. :-) Hogyan történik az? Istenakaratában. Vagy P. Borci B. Krisztivel, nem volt pénzük a visszaútra, úgyhogy visszastoppoltakMoszkvából. Vagy amikor Türkmenisztánból kidobott minket a titkos rendrség, mert rájöttek, hogyistentiszteletünk van.Rengeteg rült történet. Sok rültség, sok fura helyzet, de ugyanakkor Isten akarata. Mert van egylélek a rendrségen, akit meg kell nyerni; van egy határr, aki felé szolgálni kell; vagy a repüln ülmelletted egy tudós, miközben kitoloncolnak az országból. Azt mondja itt Pál:
a
mi ti hozzátok v 
a
menetelünk 
nem volt hiábavaló.
Ha Isten akaratában jársz, akkor a járásod nem hiábavaló, annaknagy értéke van.
1Thess 1:9
 miként tértetek meg az Istenhez a bálványoktól, hogy az él és igaz Istennekszolgáljatok,Szolgáljátok az él és igaz Istent. Micsoda csodálatos igazság!
Az él és igaz Istent.
 Tegnap valaki ezt mondta: Ki szeretne gyülekezetesdit játszani, ki szeretne vasárnapikereszténységet magának? Miért lenne az érdekes bárkinek? Miért akarnám azt? Miért akarnám azt,hogy a felszínre felvegyem a kereszténység mázát? Ha  Isten, akkor  az egész életem Istene.Ha  nem az, akkor ugyan mirl beszélünk? Viszont itt a jó hír:  az él Isten!  él és válaszol. Velünkvan és velünk jár. Aztán azt mondja: igaz Isten.  igaz Isten.  nem hazugság,  az igaz Isten.
 
Biblia Szól Egyház  www.bibliaszol.huTegnap az utcán álltam egy sráccal szemben,  azt mondta: de hát nincs Isten! Akkora öröm voltrámosolyogni Isten ege alatt, Isten földjén állva, rátenni a kezem a vállára  amirl a Zsolt 139:14-15azt mondja, hogy Isten formálta  és azt mondani neki: Jobb hírem van, igenis van Isten. LétezikIsten, hadd meséljek róla, mert  az igaz Isten. igaz,  nem hazugság.  nem mese.  nem kitaláció, hanem valóság. Láttunk-e csodákat? Igen. Eznem annyira központi a hitünkben, nem errl beszélünk folyton, de láttuk az ima eredményét,láttunk csodálatos megtéréseket, láttunk csodálatos gyógyulásokat, láttunk csodálatos gondoskodást.Mellesleg, kérlek! Szükségünk van az imáidra a gyülekezet anyagi helyzetéért. Alig-alig állunk.Nem az állam dolga, nem az állam döntésein múlik. Lehet, nem tudsz sokat adni, lehet,semmit nem tudsz adni, de imádkozni tudsz. Kérlek, imádkozz a gyülekezetünkért ebben adologban is!
 Az él és ig
a
z Istennek szolgálj 
a
tok.
A thessalonikabeliek pogányok voltak, aztán eljött Pál, volt egynem-semmi belépje, volt egy nagy zrzavar, viták, harcok, de a thessalonikai testvérek az él és igazIstenhez fordultak. Nem csak odafordultak hozzá, hanem úgy, hogy Neki szolgáljanak. Odafordultakhozzá, hogy
szolgáljanak.
Nem csak passzívan elfogadjanak, hanem hogy adjanak is szeretet, át isadják a hitet, át is adják a bátorítást, hogy átadjanak egy áldást. Ez nagyon fontos a hitünkben.Az egyik dolog, amit mondanak néha hívk: a gyülekezet ezeket vagy azokat csinálja; vagy azt mondjaegy hív, hogy a gyülekezet ezt nem csinálja, és azt nem csinálja. Ez annyira vicces, mert az a hív agyülekezet.  a gyülekezet. Ha nem lépek túl azon, ami könny, ha nem lépek ki hitben, ha nemszolgálok valakit hitbl, akkor így fogok gondolkodni: Vagyok én és van a gyülekezet. Ha csinálokvalamit, az más. Ha k csinálnak valamit, az a gyülekezet, ha a pásztor csinál valamit, az a gyülekezet.Ha én csinálom, az nem az. Ez nem így van!Gondolj bele ebbe! Például, itt vagyunk az istentiszteleten. Eszedbe jut valaki, akinek itt kellene lenni,de nincs itt valamiért. Az üzenet bátorít, van benne bátorító gondolat, és felhívod azt az embert éselmeséled neki. Akkor ki hívta t fel? Persze, te hívtad fel, de Róm 12:5 egy testnek vagyunk a tagjai,és igazán a gyülekezet bátorította t. Amikor valaki bajban van, leülsz mellé és meghallgatod,imádkozol vele és elviszed magaddal a terhét, és imádkozol érte, akkor a gyülekezet az, aki szolgálfelé.Róm 12:15 együtt sírunk, együtt nevetünk. Amikor olvasod az Írást és bátorodik a szíved, akkor igazána gyülekezet növekedett ezen keresztül, mert Eféz 4:13 együtt növünk fel.Emlékszem, egyszer valaki elkezdett nekem beszélni a gyülekezet ellen. Azt mondta, hogy ez agyülekezet ilyen meg olyan, ez a gyülekezet csak a pénzrl szól. Arra gondoltam, hogy nem mert azén életemben ez a gyülekezet egyáltalán nem a pénzrl szól, és én a gyülekezet vagyok, mert tagvagyok a gyülekezetben. Úgyhogy nem a pénzrl szól. Ha arról szólna, tudnám, nem?Aztán folytatta: nincs gyakorlati szolgálat, csak duma van. Aztán eszembe jutott egy pár hétenkorábban, amikor tesókkal egy másik hívnek a lakásában levakartuk a tapétát, újrafestettük azegészet, 3-4 napon át dolgoztunk. Kaptunk néhány szendvicset érte. Arra gondoltam: nincs igazad!Azt mondtam az embernek: Igenis van gyakorlati szolgálat, igenis van élet, igenis csináljuk mindezt.Azért tudom, mert én is csinálom. Azért tudom, mert én is tagja vagyok a gyülekezetnek.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->