Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
SENAMAN SECARA REGULAR

SENAMAN SECARA REGULAR

Ratings: (0)|Views: 172|Likes:
Published by Matears Empty

More info:

Published by: Matears Empty on Aug 26, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/26/2011

pdf

text

original

 
1
OBJEKTIF
1) Mengetahui definisi senaman secara regular.2) Mengetahui garis panduan untuk melindungi diri daripada kecederaan akibat senaman.3) Mengenalpasti pakaian yang sesuai untuk senaman.4) Mengetahui kekuatan dan daya tahan otot yang digunakan ketika senaman.5) Menghuraikan jenis-jenis senaman yang baik untuk kesihatan dan dilakukan secara regular.6) Menghuraikan penjagaan diet seimbang yang dapat mengurangkan stress.
PENGENALAN
Senaman adalah untuk kesihatan dan kecergasan merujuk kepada keadaan tubuh fizikalmanusia kita dan kecergasan fizikal mental yang akan mengatasi keadaan mental kita.Keperluangizi anda merujuk pada fizikal suplemen vitamin, mineral dan kalori yang diperlukan untuk andadapat mempertahankan kesihatan fizikal yang optimum. Pilihan terapi merujuk pada alternatif perubatan alternatif untuk rawatan misalnya chiropractic,akupunktur, ubat herbal, dan rawatan holistik. Dalam contoh yang diberikan di sini, chiropracticdan akupuntur menjadi tambahan yang diterima secara meluas sebagai pelengkap bagi bentukkonvensional ubat barat. Pengajian dilakukan biasanya yang menyokong bukti bahawa rawatanchiropractic dan akupuntur adalah jenis ubat yang berkesan. Anda akan menemui begitu banyak jenis sukan yang boleh dilakukan dengan baik. Programaerobik yang menumpu pada denyutan jantung dan kesihatan kardio anda. Berat latihan danbeban tidak dilaksanakan untuk membina otot, dan tubuh manusia.Berjalan adalah salah satulatihan yang paling bermanfaat, tetapi menggunakan semua bahagian untuk bergerak dandenyutan jantung. Contohnya , berlari, berenang, joging, dan bermain ski serta semua jenis
 
2
 
latihan,Pada ketika ini, senaman kesihatan dan kecergasan digunakan tidak hanya dalam hubungannyadengan kesejahteraan dan kesihatan, tetapi juga kecergasan fizikal dari fikiran, seluruh tubuh,dan jiwa. Ada sebuah gerakan yang semakin meningkat antara warga sedar kesihatan yangseharusnya bukan hanya kecergasan tubuh fizikal kita, tetapi mental dan spiritual.
DEFINISI
 Senaman ialah sejenis aktiviti fizikal riadah yang selalunya dilakukan dalam jangka masa tertentudan berulangkali bertujan untuk meningkatkan tahap kecergasan dan kesihatan.Senaman juga digalakkan untuk dilakukan oleh semua tidak mengira warga muda mahupunwarga tua termasuk ibu mengandung.
GARIS PANDUAN YANG BOLEH MELINDUNGI ANDA DARI KECERAAN AKIBAT DARIPADA SENAMAN ADALAH :-
1. Dapatkan nasihat doktor sebelum memulakan program senaman kecergasan.2. Mulakan senaman dengan perlahan dan tingkatkan secara beransur-ansur .
Mulakan senaman berselang seli 2 ± 3 minit, dengan 2 ± 3 minit berehat selama 15minit.
Aktiviti senaman perlu ditambah 2 ± 3 minit setiap minggu sehingga mencapai 30minit .3. Mulakan dengan aktiviti memanaskan badan untuk mengelakkan rasa sakit dankesakitan selepas senaman.
 
3
 
3. Mulakan dengan aktiviti memanaskan badan untuk mengelakkan rasa sakit dan kesakitanselepas senaman.4. Menyejukkan badan dengan membuat aktiviti ringan seperti berjalan atau melakukanrengangan bagi mengelakkan pening dan sakit.5. Perlahankan aktiviti anda jika anda mengalami kesukaran bernafas semasa melakukansenaman6. Berhenti dengan serta merta jika anda mengalami:-
Ketidakselesaan
Sakit
Pening
7
. Pakaian mestilah bersesuaian, longgar dan selesa serta pakai kasut yang sesuai.8. Masa yang paling sesuai untuk melakukan senaman:
Setiap pagi (sebelum 9.30 pagi waktu Malaysia )
Petang ( selepas pukul 6 petang )9. Persekitaran tempat senaman :-
Permukaan yang rata.
Suhu dan kelembapan udara terkawal.
Kawasan redup/teduh.
Tempat yang cukup terang.10. Pastikan anda mengambil minuman yang secukupnya, sebelum, semasa dan selepassenaman untuk menggantikan kehilangan peluh.11. Jika anda pengidap penyakit Diabetes :-
Bawa gula-gula/manisan bersama anda. Makan sekiranya anda berasa pening keranakeadaan hipoglasemia (paras glukos rendah).
Pakai kasut yang berlapik dan selesa, bersarung kaki untuk mengelakkan darikecederaan kaki.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->