Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
7Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Viorel Stoian, Așezările hallstattiene din nord-estul Câmpiei Române

Viorel Stoian, Așezările hallstattiene din nord-estul Câmpiei Române

Ratings:

4.0

(1)
|Views: 162 |Likes:
Published by Stoian Viorel
V. Stoian, Așezările hallstattiene din nord-estul Câmpiei Române, Conferința științifică internațională, "Învățământul superior și cercetarea - piloni ai societăţii bazate pe cunoaștere", 28 septembrie 2006, Rezumatele comunicărilor, Științe socio-umanistice, vol. II, Chișinău, 2006, p. 7-8.
V. Stoian, Așezările hallstattiene din nord-estul Câmpiei Române, Conferința științifică internațională, "Învățământul superior și cercetarea - piloni ai societăţii bazate pe cunoaștere", 28 septembrie 2006, Rezumatele comunicărilor, Științe socio-umanistice, vol. II, Chișinău, 2006, p. 7-8.

More info:

Published by: Stoian Viorel on Oct 01, 2008
Copyright:Traditional Copyright: All rights reserved

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF or read online from Scribd
See more
See less

05/09/2014

pdf

 
V. Stoian, Aezările hallstattiene din nord-estul Câmpiei Române, Conferina tiinifică internaională,
ș ț ș ț ț
 "Înământul superior 
ț ș
i cercetarea - piloni ai societăţii bazate pe cunoatere", 28 septembrie 2006,
ș
  Rezumatele comunicărilor, tiine socio-umanistice, vol. II, Chiinău, 2006, p. 7-8.
Ș ț ș
AŞEZĂRILE HALLSTATTIENE DIN NORD-ESTUL CÂMPIEI ROMÂNE
Viorel Stoian (Muzeul Brăilei, România)Studierea primei epoci a fierului din nord-estul Câmpiei române nu a avut până acum un caracter unitar, lucrările de specialitate, apărute în deceniile precedente, prezentând această zonă, cu excepţiadescoperirilor de la Sihleanu (jud. Brăila), ca fiind lipsită de semnificaţii majore în evoluţia socio-culturală a comunităţilor umane hallstattiene.În ultimii ani tot mai multe lucrări evidenţiază aportul adus de comunităţile umane care au locuitîntre Carpaţi şi Dunăre, atât la tranziţia dintre epoca bronzului şi epoca fierului, cât şi la simbioza sauînlocuirea treptată a elementelor ce definesc culturile arheologice ale orizonturilor ceramice canelate şiincizate, cu alte elemente noi specifice orizonturilor cu ceramică imprimată şi nu numai.Densitatea redusă a descoperirilor arheologice din această zonă, constatată până în urmă cu câţivaani de studiile de sinteză, începe să fie infirmată de realitatea din teren şi de noile campanii de săpăturifinalizate în spaţiul carpato-danubian.În această ordine de idei, studiul de faţă îşi propune să adune la un loc şi să analizeze informaţiiledespre aşezările hallstattiene dintr-un areal care se încadrează cu aproximaţie între Carpaţii de Curbură,Dunăre, Siret şi râul Ialomiţa, fără a avea pretenţia de a se limita strict la unităţile geografice sauteritorial-administrative.Din marea majoritate a informaţiilor publicate până în prezent reiese că s-au descoperit în aceastăzonă peste 30 de aşezări hallstattiene, aparţinând în special primei şi ultimei etape a primei epoci afierului, fapt ce infirmă densitatea redusă a aşezărilor, constatată în trecut.Aşezările nu erau fortificate artificial dar erau dispuse întotdeauna pe malul sau în apropierea uneiape şi pe forme de relief mai înalte sau greu accesibile, ceea ce le conferea protecţie naturală.Formele de habitat sunt aceleaşi pentru toate perioadele şi aşezările hallstattiene şi constau în bordeie şi locuinţe de suprafaţă sau adâncite în sol, cât şi în anexe gospodăreşti. Gropile de proviziierau situate de obicei în preajma locuinţelor iar gropile menajere şi cele de exploatare a lutului erausituate la marginea aşezărilor.Materialele de inventar, cu excepţia vaselor ceramice, sunt mai puţine la număr şi se înscriu încategoriile general cunoscute pentru această epocă, dar sunt importante pentru datarea siturilor,stabilirea apartenenţei lor culturale cât şi pentru a determina eventualele conexiuni cu fenomeneleculturale care au avut loc în acele timpuri.

Activity (7)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Andronache Ana liked this
Andreea DeeDee liked this
Costache Daniel liked this
crimsonjoy liked this
banben liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->