Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
orakulli i dodones;nga Maksim Zotaj

orakulli i dodones;nga Maksim Zotaj

Ratings: (0)|Views: 388|Likes:
Published by Altin Bogdani
Orakulli i Dodones:nga Maksim Zotaj Drejtimet e reja Gjithnjë e më shumë po bëhet interesante dalja në sipërfaqe e një metodë krejt të re në interpretimin e historisë botërore në përgjithësi. Galopi teknologjisë së sotme, solli një ndryshim të madh në jetën e njeriut, i cili është pasqyruar në të gjitha fushat e dijes. Ky ndryshim cilësor, veçanërisht në fokusimin e problemeve që dikur trajtoheshin si gati misterioze, bëri të mundur kapërcimin e disa kontradiktav
Orakulli i Dodones:nga Maksim Zotaj Drejtimet e reja Gjithnjë e më shumë po bëhet interesante dalja në sipërfaqe e një metodë krejt të re në interpretimin e historisë botërore në përgjithësi. Galopi teknologjisë së sotme, solli një ndryshim të madh në jetën e njeriut, i cili është pasqyruar në të gjitha fushat e dijes. Ky ndryshim cilësor, veçanërisht në fokusimin e problemeve që dikur trajtoheshin si gati misterioze, bëri të mundur kapërcimin e disa kontradiktav

More info:

Published by: Altin Bogdani on Aug 29, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as RTF, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/21/2013

pdf

text

original

 
Orakulli i Dodones:nga Maksim ZotajDrejtimet e rejaGjithnjë e më shumë po bëhet interesante dalja në sipërfaqe e një metodë krejt tëre në interpretimin e historisë botërore në përgjithësi. Galopi teknologjisë së sotme,solli një ndryshim të madh në jetën e njeriut, i cili është pasqyruar në të gjitha fushate dijes. Ky ndryshim cilësor, veçanërisht në fokusimin e problemeve që dikur trajtoheshinsi gati misterioze, bëri të mundur kapërcimin e disa kontradiktave të vjetra që kanë tëbëjnë me interpretimin e gjërave. Zbulimi dhe përdorimi i karbonit C-14, i cili afrontezgjidhjen, me një propabilitet (+)(-) 100-vjet, ishte një përmbysje e madhe në saktësimin eetapave kohore në fushën e historinë. Mbi të gjitha u krijua një mendim i ri ipërgjithshëm, i një natyre krejt të re, për vlerat e trashëguara njerëzore.Kapërxehet koncepti provincial i shfaqur jo pak herë edhe nga historianë të kalibritbotëror. Mjaft është diskutuar rreth Herodotit i mbiquajtur edhe "Babai i Historisë", i ciligjithashtu për pasaktësitë trashanike që ka bërë e quajnë edhe "Babai iGënjeshtrës". P.sh. E.Gibboni gjatë kohës që po përgatiste "Shkëlqimin dhe Rënien ePerandorisë Romake" ankohej se; "Paragjykimi, injoranca dhe budallallëku i shumëhistorianëve të lashtë" të cilët ishte i detyruar që ti përdorte si burim informacioni, "ebezdisnin pa masë".Le të theksojmë këtu edhe interpretimet e shumë studjuesve të sotëm për interesathjesht shoviniste! Por, si një argument domethënës brënda oborrit të historisë sonë,është me vënd që të përmendim një prej iluministëve të mëdhenj Gjerman tëshek. XVIII-të! Ishte viti 1774 kur në Leipzig Johan Tunman, botoi librin e tij "Kërkime nëHistorinë e Popujve të Evropës Lindore"! Në parathënien e këtij libri duke përmëndur direkt Shqiptarët ai theksonte se; "Asnjë popull tjetër i botës në të cilën ne jetojmë,nuk është aq i panjohur për Europianët e perëndimit përsa i përket prejardhjes,historisë dhe gjuhës, sa Shqiptarët."E megjithatë ata janë popuj kryesorë, të lashtë etë rëndësishëm, që çdo historian do të dëshironte ti njihte: historia e tyre do tëplotësonte zbrazëti të mëdha në historinë e vjetër e të re të Europës. Por…atasot nuk luajnë më ndonjë rol të veçantë, ata janë, të nënshtruar, ata janë fatkeqdhe historiani shpesh është po aq i padrejtë sa dhe njeriu i zakonshëm; ai nuk i përfill ataqë nuk i ka prirë fati". (Studime gjermane). bot. shqip. 1990. Këto dukuri negative të vënanë dukje nga sa a sa shkollarë, kanë krijuar kontradikta dhe të çara të mëdha mbinjohjen e trashëgiminë tonë.Ato kanë shërbyer si burim keqinterpretimi, dhe jo në pak raste i kanë çuar pasardhësite genit njerëzor, në drejtimin e kundërt të asaj që ata duan të njohin. Sot në këtëaspekt po kristalizohen dy grupe të mëdha të cilat i interpretojnë të njëjtat fakte mekoncepte diametralisht të kundërta. Grupi i parë është konservativ i mëshonmetodologjisë klasike, injoron të rejat që zbulohen, ose bëhet thjesht pengesëburokratike. Ndërsa grupi i dytë, përbëhet nga njerëz pasionantë dhe jo ortodoksë. Shpesh ataqasen pa edukim formal në fushën ku ata militojnë, por që me metodat e tyre kërkimorekanë sjellur risi, veçanërisht në fushën e historisë botërore.Nuk mund ta lë rastin të kalojë pa përmendur Hajnrih Shlimanin i cili rizbuloi Trojën nëkundërshtim të plotë me mendimin e akademikëve të cilët pretendonin se historia eHomerit, Iliada dhe Odisea, ishin prodhim folklorik dhe pa baza historike. Shlimani vetëkonsiderohej aventurier, dhe në fakt ai ashtu ishte! Ai nuk kishte kurrfarë lidhje me punën earkeologut. Por realiteti tregoi se bindjet e tij të patundura që do ta zbulonte Trojën sipastregimit të Homerit i dhanë atij famën e përjetshme. Me shëmbullin e Shlimanit bota esotme është e mbushur plot. Prej këtij këndvështrimi studimi i kësaj disipline ka fituar një linjë të re dhe interesante. Për këtë çështje pikërisht në aspektin e tëkaluarës së Shqiptarëve në veçanti, po konfigurohen gjithashtu avantazhet e para!
 
 Humbjet nga e kaluaraMë ndodh që në biseda të ndryshme njerëzit të më pyesin, se përse tani shqiptarëtnuk janë më të famshmit e dikurshëm, dhe pse nuk kemi më influencë në ekonominëdhe politikën botërore? Së pari, dua t'ju a theksoj pyetësve të mi se kohët ndryshojnë.Kjo gjë në fakt ka lidhje me fenomenin njeri, por nuk varet nga vullneti i tij! E thënë ndryshe,në mënyrë të dukshme kjo çështje ka lidhje me vullnetin e zotit! Mendoj që edhe për fisin e parë dhe të bukur të shqiptarëve "Krijuesi" nuk ka bërë ndonjë lëshim tëmadh, qysh kur vendosi, që shqiptarët të jetojnë në tokë bashkë me të tjerët. NëTestamentin e Vjetër përmenden 12+1,fise (tribu) të ndryshme. Pra sado e ndritur që tëketë qënë e kaluara jonë, ne nuk kemi jetuar vetëm, në boshllëk, dhe pakonkurencën e fiseve apo grupeve të tjera.Kjo logjikë na bën të mendojmë se pavarësisht se ne jemi ndër grupimet e para për nga kontributi i rëndësishëm në stabilizimin e jetës në tokë, prap fati ynë ngjannjësoj si fati i çdo qënie tjetër njerëzore, por në kohë dhe vënde të ndryshme. Tëmoçmit tanë, i spjegonin këto fenomene thjesht me dy fjalë; "Rrota e Historisë"! Ajo siçdhe e dimë, nuk e ndal rrotullimin e saj asnjëherë! Ne shpesh do të shikojmë gjatëshkrimit se si të vjetrit, më së shumti kanë pasur të drejtë. Eshtë me vënd me këtërast që të spjegojmë fillimisht me argumenta bazë si ndryshojnë gjërat në Univers,nën lëvizjen e pandërprerë të "Mullirit Kozmik". Filozofi Platon (429-347) gati 2500 vjetmë parë i pëlqente të thoshte "Si posht edhe lart"! Me fjalë të tjera sjell vëmëndjentek Mikro-Kozmosi dhe Makro-Kozmosi. Dy elementët kryesorë në spjegimin e Universit, Prafilozofia e tij ishte se fenomenet tokësore janë të lidhura ngushtë dhe në mënyrë tëpazgjidhëshme me ato qiellore! Kështu që nga ky pikëvështrim, mund të themi seDodona ka qënë qysh nga fillimi i procesit të civilizimit që njohim ne sot!Priftërinjtë e Dodonës siç do ta shikojmë me shëmbuj këtu më poshtë ishin vetëZotat në tokë! Me një gjuhë simbolike, quheshin prej disa mijëra- vjetësh si"Perënditë e Olimpit"! Sa për kurreshtjen tuaj emrat e disa prej tyre në periudhëndymijëvjeçare të dominimit të Zeusit në Olimp ishin; Zeusi, Hera, Athinaja, Poseidoni,Hades, Demeter, Artemisi, Apollo, Hermesi, Hephaestusi dhe Aphrodita! Kur Robert Temple botoi herën e parë librin e tij të famshëm "The Sirius Mistery" në vitin1976, me nëntitull "Evidencë e Re Shkencore mbi Kontaktin e Alienëve gati 5000 vjet tëShkuara" opinioni botëror u kap në befasi. Vetë R.Temple për punën e tij gjeniale nëvënd që të shpërblehej, u persekutua për pesëmbëdhjetë vjet pandërprerë!Persekutorët e tij është interesante ta theksojmë këtu, nuk ishin njerëz të zakonshëmapo fanatikë injorantë. Ata ishin disa individë nga agjensitë dhe grupet sekrete më tëfuqishme të botës... Dhe në këtë rast pyetja shtrohet! Po përse vallë…?!Të gjithë ne e pranojmë se gjërat lëvizin. Që ato ndryshojnë pambarimisht, shpesh dhe jashtë vullnetit tonë edhe këtë gjë ne e kuptojmë. Pamvarësisht prej besimit që ne ipërkasim, një gjë pranohet unanimisht; Prezenca e ZOTIT! Ai është Një, dhe i vetëm!Astrologjia, në kohët antike konsiderohej mbretëresha e dijeve, sepse ajo të mësontellogjikën se si lëvizin gjërat atje lart…! Nëqoftëse ne do të besojmë sinqerisht nëshprehjen; "çdo gjë vendoset me vullnetin e Atij", le të vazhdojmë të besojmë si mëparë! Prej këtij besimi, do të përfitojmë dy gjëra në praktikë. E para, do i kthejmëstërgjyshëve tanë të urtë një borxh të vonuar shumë gjatë; Respektin edomosdoshëm për çka ata kontribuan për ne, dhe atdheun! Dhe e dyta, sipas "MulliritKozmik", ne tani po dalim ose po lemë pas, "shekujt e gjatë të errësirrës së trashëshpirtërore, dhe injorancën tonë të rrezikshme"!A ishte gabim Sami Frashëri kur na mësonte: "Se drita e diturisë, përpara do të nashpjerë"? Unë jam i sigurtë, - se jo! Po ashtu vëllai tjetër Naimi, gërvishte të njëjtënplagë kur thoshte;
 
 "Hiqu, hiqu, errësirrë! Pa ja këtu, o dritë"! Siç shihet rilindasit tanë të mëdhenj e kishin kuptuar gjuhën e Zotit. Eshtë më se eqartë se këtu bëhet fjalë për triumfin e dritës kundra errësirrës në kuptimin simbolik.Prof. Harold Cooke në studimin e tij "Osiris, a Study in Myths, Misteries, and Religion", by AresPublishing Inc. London, 1931. na kujton; "Konflikti midis të mirës dhe së keqes, ështëkonflikt, fizik dhe shpirtëror"! Ndryshe ne mund ta kuptojmë këtë fenomen si lufta e, "tëmirës kundra së keqes"! Por ne siç duket nuk i kuptuam ata krejtësisht, me vonesat dhezig-zaket tona të turpshme. Eshtë fjala për fatin e Shqiptarit, por edhe për fatin e njeriut nëpërgjithësi si qënie tokësore. Në dymijë-vjeçarin që po lënë pas, ishin predikuar gjërat, pra ishin parathënë! Dhe ky predikim bëhej në përgjithësi me mekanizmin enjohur të Orakujve por edhe me forma të tjera akoma më praktike. Duke dalë prej influencës së shenjës së Dashit ne lamë pas edhe karakteristikat e tijgjithashtu! Le të kujtojmë këtu që nën këtë shenjë, njeriu vetë mori pjesë aktivedhe i ndërtoi perandoritë e mëdha. Pra ndryshe njeriu me sjelljen dhe mentalitetin e tij tëasaj kohe rrezatoi tendencën ekspansioniste, dhe u krijuan nga ky shkak njëra pas tjetrësperandoritë e Ilirëve, Persëve, Maqedonasve, Romakëve, Bizantinëve, etj; Por dukehyrë nën influencën e Peshqve, po vetë njeriu u bë dëshmitar dhe varrmihësnjëkohësisht në shkatërrimin e po këtyre perandorive, njëra pas tjetrës. MilenaGonzales-Wippler e diplomuar në Porto Riko dhe në "Universitin e Kolumbias" respektivishtnë Psikologji dhe Antropologji e spjegon kështu fenomenin në librin e saj, "Formulat Magjike,dhe Ceremonitë" bot. i 1997; "Shenja e Ujorit e cila po na afrohet tani, personifikon miqësinë,shpresën dhe dëshirat"! "Ndërsa përpara saj Shenja e Peshqve ishte për dymijë-vjeçarin që po lemë pas, fillimi i kristianizmit, dhe bota u zhyt gati në mënyrë absolutenën influencën e theologjisë Judeo-Kristiane". Karakteristikë e kësaj shenje ishte Jezu-Krishti, i cili, u ndalua, u burgos, u torturua dhe ukryqëzua nga armiqtë e tij të shpallur dhe të pashpallur"! Kjo gjë pra ishte parashikuar më parë nga Orakujt! Ishte parathënë lindja dhe kryqëzimi i tij! Ai kështu u bë symbol isakrificës Kristjane. Eshtë interesante ta kujtojmë se në treqind vitet e para Kristjanizmikishte si simbol të vetin dy Peshq, pra pikërisht shenjën e Oroskopit. Por në 325 A.D, nëkëshillin e Nikea-s u vendos unifikimi i kishës dhe "Jesu Krishti" u pranua të shpallej Zot! Jase si na e përshkruan këtë moment të veçantë të historisë studjuesi Simon Cox, nëlibrin e tij "Duke Zbërthyer Kodin e Leonardo Da Vinçit" bot. i vit. 2004, nga "Barnes andNoble":"Konstandini i Madh, ishte perandori Kristjan i cili megjithëse ende besonte në paganizëm ubë përgjegjës për ruajtjen e perandorisë nga shkatërrimi. Në vitin 325 A.D, ai organizoitë parin këshill të kishës Kristiane në Nikea, dhe e unifikoi atë. Aty u vendos formula ishenjtë e pagëzimit, "Në Emër të Atit, Birit, dhe Shpirtit të Shenjtë, Amin"!Më vonë kjo formulë u bë doktrina më e rëndësishme për besimin Kristian. Kostandinivetë kishte lindur në 274 A.D. aty ku është territori modern i Shqipërisë së sotme".Gjithnjë me gjuhën e Astrologjisë, nën shenjës e Peshqve, shoqëria njerëzore ishteparashikuar se do të zhytej në anarki, dhe luftëra mizore. Por pasoja më e rëndë do tëishte errësira shpirtërore. Ndryshimi i pozicionit të yjeve, sjell kështu në mënyrë tëpakundërshtueshme, ndryshime fizike dhe psikollogjike në jetën e përditshme të njeriut.Ky është një cikël që përsëritet nga një shenjë e Oroskopit në tjetrën, në njëperiudhë mesatarisht dymijë-vjeçare. Nga të dymbëdhjetë shenjat që ka Oroskopi,përfitojmë një proçes lëvizjeje që zgjat afërsisht 25.975 vjet! Pra kemi me këtë rast,një rrotullim të plotë në 360º të boshtit të tokës. P.sh; në 180º shmangie, Poli iVeriut kalon në pozicionin jugor dhe Poli i Jugut kalon në opozitë. Ky konkluzion arrihet nga

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Egzon Sadria liked this
Altin Bogdani liked this
Egzon Sadria liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->