Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
9Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Despre Cei Care Nu rămân în mănăstire

Despre Cei Care Nu rămân în mănăstire

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 356|Likes:
Published by antonioeldor3315
Există rânduială
Există rânduială

More info:

Published by: antonioeldor3315 on Oct 04, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/09/2014

pdf

text

original

 
Despre cei care intră în cinul monahalşidespre cei care nu rămân în mănăstire
Treapta întâi.
La un an se îmbracă soră în scurt, cu vestă, fustă neagră, tulpan negru şi colţ alb şi seînchină la icoane în biserică. La doi ani se îmbracă soră în lung, cu antereu, scufie, rasă şi metanii şi se închinăla icoane.Dacă o soră de mănăstire nu va rămâne în continuare, se canoniseşte un an oprire de laîmpărtăşanie, căci în sufletul ei deja făgăduise fecioria.
Treapta a doua
. La şapte ani se rasoforeşte maică după rânduiala slujbei şi i se dă cămilafca logodirii.Dacă o rasoforă nu va rămâne în mănăstire, se canoniseşte trei ani oprire de laîmpărtăşanie, căci a lăsat haina călugărească şi dacă se va căsători i se va face doar Cununia aDoua, plus încă un an oprire de la împărtăşanie; nu poate fi deci preot de mir (rasoforul) şi nici nu poate lua un viitor preot în căsătorie, nici preot fost căsătorit, aceasta fiind notificată desfrânare.
Treapta a treia
. La vârsta de 50 de ani i se face taina călugăriei şi i se dă mantia şi crucea.Dacă este monah, deja nu se mai poate vorbi de căsătorie, căderea se socoteşte cadesfrânare şi se canoniseşte dublu cel al mirenilor, 14 ani şi întoarcerea în mănăstire când va putea.Totuşi trebuie ştiut că după canoanele monahale nu se călugăreşte cineva decât la o vârstătrecută de maturitate: la femei doar la 40 de ani, la bărbaţi la 25 de ani ca excepţie pentrunecesarul ierarhiei.Dacă citim şi prin cărţile de Istorie Bisericească, putem afla că în vremurile străvechifiecare familie, fie ţăran, fie boier, fie domnitor era dator să-şi afierosească un copil mănăstirii,chiar dacă aceşti afierosiţi nu vroiau. Ca mai pe urmă să te minunezi aflând că aceşti afierosiţi auînţeles prin viaţa aceasta că este un lucru măreţ - mulţi călugări, foşti fii de domnitori au ajunsegumeni şi mitropoliţi, contribuind la buna conducere a Ţării când domnii nu mai puteau face preamult.Vezi Pravila Bisericească, Tipicul cel Mare al Sfântului Sava, Regulile Mari şi Mici aleSfântului Vasile cel Mare, Constituţiile Sf. Vasile cel Mare, Istoria Bisericii Ortodoxe Române,Dreptul canonic bisericesc administrativ, Regulamentul monahal, Canoanele Sinoadelor Ecumenice I – VII.

Activity (9)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Florin Nedea liked this
antonioeldor3315 liked this
antonioeldor3315 liked this
danutzek liked this
antonioeldor3315 liked this
anna_moscovici liked this
dansan5 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->