Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
44Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kirurgija - Skripta 1 (96 str)

Kirurgija - Skripta 1 (96 str)

Ratings:
(0)
|Views: 15,586|Likes:
Published by Mirko Gabelica

More info:

Published by: Mirko Gabelica on Sep 01, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/26/2015

pdf

text

original

 
OPĆA KIRURGIJAANTISEPSA
 je postupak kod kojeg se kem sredstvima uništavaju svi oblici mikroorgosim bak spora. Uveo ju je 1867.g. Lister (primjenjivao pranje ruku 5%karbolnom kis).
ASEPSA
znači takav način rada kod kojeg je isključena mogućnost infekcije.To se postiže na taj način da se instrumenti steriliziraju, a koža temeljitodezinficira.
DEZINFEKCIJA
 je postupak kojim se mogu uništiti svi oblici mikroorg osim spora.
STERILIZACIJA
 je postupak pomoću kojeg uništavamo sve oblike mikroorg. Steriliziratimožemo samo tekućine, instrumente, zavojni materijal, rukavice i dr  pribor. Živo tkivo, tj kožu, ne možemo sterilizirati, već samo dezinficirati s pomoću odgovarajućih dezinficijensa i antiseptika.1. STERILIZACIJA U AUTOKLAVU (ZASIĆENOM VODENOMPAROM) primjenjuje se tlak od 2 atm pri temp od 120C, traje oko 30 min.Materijal se slaže u kutije, mora biti postavljen okomito da ne predstavlja otpor strujanju vodene pare.2.STERILIZACIJA SUHOM TOPLINOMtraje 45 – 60 min pri temp od 180C, služi za sterilizaciju instrumenatakoje oštećuje vlažna toplina kao što su metalni predmeti: noževi, škare,igle, štrcaljke. Suha toplina oštećuje tkanine i gumene predmete pa ih sene sterilizira ovim postupkom. Vrši se u posebnim aparatima koji pomoću elek struje omogućuju zagrijavanje i cirkulaciju vrućeg zrakakroz aparat (u svakoj ambulanti).3.PL INSKA STERILIZACIJA provodi se pomoću etilen oksida. Prikladna je za instrum koji suosjetljivi na toplinu (optika, predmeti od plastike i gume), temp je 55C,a tlak 54,5 kPa u trajanju od 60 – 100 min.
1
 
4.STERILIZACIJA PARAMA FORMALDEHIDA provodi se u autoklavu, steriliziraju se predmeti koji se ne mogusterilizirati visokim temperaturama.
HOSPITALNE INFEKCIJE
Hospitalna ili nozokomijalna inf je ona inf koja se manifestira 72 satanakon primitka u bolnicu ili nekog kir zahvata te bolničkog postupka. Najčešći uzročnici su: u 75% G(-) mikroorg kao što su E.Coli, Klebsiella,Proteus, Pseudomonas, u 20% Staphilococcus aureus. Virusne koje dobijuizvana od posjetitelja- RSV, parainfluenca, adenovirusi.Učestalost je oko 7%. Najčešće su: inf operativne rane (25% svih rana seinficira), urinarna inf (najčešće), respir inf (najteže iako 2x manje učestaleod urinarnih), inf probavnih puteva, septikemija iv putem...Prevencija: aseptični rad, ne pretrpavati bolesničke sobe, liječiti i udaljiti saodjela inficirano osoblje, sanitarna kontrola hrane, strogo indicirana primjena antibiotika...
ZNAKOVI SMRTI
RANI ZNACI SMRTI:
Mačje oko
Ako se očna jabučica mrtvaca postranično pritisne, zjenica se izdužuje i postaje ovalna.
Mrtvačke pjege
Modroljubičaste su boje. Nastaju zbog slijevanja krvi u najniže djelovetijela. Vide se na koži one strane tijela na kojoj mrtvac leži. U početku su pomične, tj. ako mrtvaca okrenemo i pjege će se preseliti opet u najnižedjelove tijela. Mrtvačke pjege počinju se javljati 30 - 60 minuta nakonsmrti.
Mrtvačka ukočenost
Mrtvo tijelo u početku je mlohavo. 2 - 4h nakon smrti započinje kočenje pojedinih zglobova, a 6 - 8 sati nakon smrti cijelo je tijelo ukočeno.Ukočenost traje 2 - 3 dana.KASNI ZNACI SMRTI:
truljenje leša, saponifikacija leša imumifikacija
Važni su za utvrđivanje smrti i približnog vremena njezina nastanka.
APSCES (ABSCESSUS)
2
 
lokalizirana,
oštro ograničena gnojna upala
oko koje je org stvorio svojuvezivnu kapsulu. Može se razviti u potkožnom tkivu, ali i u dubokimtkivima i organima. Manifestira se lokalnim znacima upale (potkožniapsces) kao što su crvenilo, otok, toplina, bol uz poz fenomen fluktuacije.Fluktuacija je znak da u ograničenom dijelu tkiva postoji tekućina (gnoj,krv, limfa itd.). Ispituje se s oba kažiprsta koji se postavljaju na promijenjeno mjesto u neposrednu blizinu jedan do drugog. Jednim prstomse pritišće na mjesto gdje se očekuje fluktuacija, a drugi koji miruje, biti ćeodignut uvis u trenutku pritiska prvoga (ako postoji tek). Uzročnik jenajčešće S.aureus, otporan na penicilin. Liječenje obuhvaća inciziju idrenažu uz istodobnu primjenu antibiotika (Orbenin, Klavocin). Sam antibiotik neće prodrijetikroz apscesnu memb te se izlječenje neće postići bez malog kir zahvata.
FLEGMONAdifuzna, gnojna upala
koja se razvija u potkožnom, subfascijalnom ilimišićnom tkivu. Brzo se širi i nema tendenciju ograničavanja. Najčešće sezapaža na udovima i vratu. Granica upale se gotovo neprimjetno gubi uzdravo tkivo, koža je napeta, sjajna i crvena, ali je otok uvijek opsežnijinego crvenilo. DD prema erizipelu (oštro ograničeno crvenilo, jačeizraženo nego otok, nije bolno kao flegmona). Najčešći su uzročnici stafiloi streptokok. Liječenje: mirovanje, imobilizacija (ako su u pitanju okrajine)i antibiotska terapija. Vrši se incizija kože i potkožja (ponekad i fascije) tedrenaža.
HIDRADENITIS
mješovita gnojna inf znojnih žlijezda, najčešće lokalizirana u pazuhu. U pazuhu se pojave tvrdi, bolni čvorovi, a koža postaje crvena, napeta i bolna.Većinom se čvorovi spajaju. Kasnije nastaje apscendiranje i kolikvacija, agnojni sadržaj prodire na površinu. Liječenje: incizija (kod pojavekolikvacije), drenaža, antibiotitici.
NEKROTIZIRAJUĆI FASCITIS
relativno rijetka inf potkožnog tkiva, koja se širi uzduž fascijalnog prostorai odiže potkožni sloj tkiva. Najčešći su uzročnici
streptokoki i stafilokoki
.U oko 80% izvor inf su mikrolezije kože. Predisponirajući faktori:dijabetes, ateroskleroza. Koža je blijedocrvena i neosjetljiva na dodir, a
potkožno tkivo tvrdo poput drva prilikom palpacije
– karakterističan
3

Activity (44)

You've already reviewed this. Edit your review.
Monika Katalenić liked this
jasnapreglej liked this
ketilovrenovic liked this
Zoran Ivanić liked this
Zoran Ivanić liked this
Marija Kozul liked this
Zoran Ivanić liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Matej Šapina liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->