Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
318Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Nuvela psihologica

Nuvela psihologica

Ratings:

4.5

(1)
|Views: 28,868|Likes:
Published by michaelkrieger

More info:

Published by: michaelkrieger on Oct 05, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/20/2013

pdf

text

original

 
Definitie
Specie a genului epic in proza, de dimensiuni moderate, situate intre schita si roman.Evidentiaza un singur fir fabulativ, iar interestul autorului se orienteaza catre conturarea personajelor care sunt mult mai complexe decat in schita si in povestire.
Spre deosebire de povestire care este o naratiune subiectivizata, innuvela, stilul tinde sa se obiectivizeze, majoritatea fiind maratiuni lapersoana a III-a, singular.
Clasificare
o
Istorice
o
Psihologice
o
Fantastice
o
Sociale
o
 Tragice
!
“Moara cu noroc” este capodopera volumului “Novele din popor” (1881).Aceasta nuvela inaugureaza etapa dramatica cu accente tragice din epica luiSlavici.
Complexitatea nuvelei rezulta din mulktitudinea temelor abordate. Ea este:-O nuvela psihologica-O nuvela sociala (o fresca a societatii din Campia de Vest)-O nuvela tragica prin supratema destinului, si ca urmare a hybris-ului.
Semnificatia titlului
Titlul este construit pe o amara ironie.El trezeste cititorului anumite asteptari (un topos al fericirii), dar pe masurace acesta patrunde in inima evenimentelor, constatam ca naratiunea ilsubmineaza sistematic.Moara cu noroc este un suprapersonaj, un spatiu malefic, care determinadestinul personajelor si-n care se consuma tragedia familiei lui Ghita.
Substantivul “moara” este polisemantic deosebit de expresiv prin sugestiile sale. Nu itereseaza sensul propriu al lui (actiunea de a macina cereale), ci sensul secundar sifigurat: in nuvela lui Slavici, moara macina banii clientilor si in primul rand, constiinteleumane.Dupa criteriul dimensiunii, nuvela pupate fi considerata un microroman.Este alcatuita din 17 capitole, (primul = prolog, ultimul = epilog).Cele 17 capitole preznita in mod gradat evolutia momentelor subiectului.De retinut ca deznodamantlul nu corespune finalului. Incipitul se afla in relatie desimetrie cu finalul, deoarece ambele sunt sustinute de batrana mama a Anei.
Trasaturile nuvelei psihologice
 
Este prima noastra nuvela psihologica deoarece in ea predomina preocupareaautorului de a contura caractere puternice cu o framantata viata interioara.
Nuvela psihologica in primul rand prin tema abordata:dezintegrarea eului; dezumanizarea finite, sub imapctul unorforte devastatoare (arghirofilia).
Dezbaterea de natura morala – inaugurate de batrana mama inprolog.
Obsesia, teama, gelozia – teme specifice prozei prozeipsihologice.
Conflictul predominant este interior, situate la nivelulconstiintei personajului, protagonistul fiind sfarsit intre douaporniri contradictorii (datoria fata de familie, si obsesiabanului)
In proza de factura psihologica, descreire de natura suntfunctionale (padurea pustie, furtuna dezlantuita), reprezintafundalul pe care se desfasoara pasiunile umane.
Analiza psihologica manuita cu atata maiestrie de Slavici, pleaca de la descrierea unor stari sufletesti generale si ajunge la detalii foarte fine.In analiza psihologica, un rol important il au:-dialogul-monologul interio-introspectia-focalizarea interna-stilul indirect-liber Stilul indirect liber = Gandurile personajelor sunt relatate la persoana a III-a de catreautor.Se suprima elementele de relatie si verbale declarative din vorbirea indirecta.A nu se conunda cu monologul interior, care consta in reproducerea gandului personajuluila persoana I.
A)CONSTRUCTIA SUBICTULUI 
I.actiuneII.conflictIII.momentele subiectuluiIV.spatial si timpul (relatiile spatio-temporale. Cronotopul)
I.Actiune:
este prezentata chronologic, in ordinea in care s-au produsevenimentele.
II.Conflictul:
este declansat de intriga si consta in: disputa, direrend, cearta,neintelegere intre doua personaje/idei/sentimente.Poate fi: Interior/Exterior.Interior: la nivelul constiintei eroului sfasiat intre doua tendinte contradictorii): datoriamorala fata de famiulie, si obsesia banului (arghirofilie).

Activity (318)

You've already reviewed this. Edit your review.
Iulian Paveliuc liked this
Ioana Oana liked this
Ioana Oana liked this
Valentin-Alin Varzan liked this
Iulia Maria liked this
Madalina Tomus liked this
Lacramioara Andreea liked this
Robert Nicolas Marasescu liked this
Garbu Andris liked this
Alex Andru liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->