Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
9Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Amalan B. Melayu - Kelas Peralihan 2

Amalan B. Melayu - Kelas Peralihan 2

Ratings:

4.4

(1)
|Views: 1,442|Likes:
Published by Sekolah Portal
Amalan B. Melayu - Kelas Peralihan 2
Amalan B. Melayu - Kelas Peralihan 2

More info:

Published by: Sekolah Portal on Dec 03, 2007
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/05/2012

pdf

text

original

 
Huraian Sukatan Pelajaran Amalan Bahasa MelayuKelas Peralihan
2
iii. Berinteraksi dengan baik dalam bahasa Melayu di dalamdan di luar bilik darjah; daniv. Mengamalkan nilai murni dan semangat patriotik.
ORGANISASI KANDUNGAN
Kandungan Huraian Sukatan Pelajaran Amalan Bahasa MelayuKelas Peralihan ini meliputi Kemahiran Bahasa, Hasilpembelajaran, dan elemen Pengisian Kurikulum. Semua perkara inidinyatakan di bawah:
Kemahiran Bahasa
Kemahiran bahasa dalam pengajaran dan pembelajaran AmalanBahasa Melayu lebih difokuskan kepada kemahiran pemahamandan penguasaan bahasa Melayu murid. Kemahiran berkaitanadalah berdasarkan tajuk pelajaran yang dipilih daripada beberapapengalaman pembelajaran yang pernah dilalui oleh murid semasaberada di sekolah rendah merangkumi pengetahuan Sains,Matematik, Kemahiran Hidup, dan Kajian Tempatan.Sukatan ini mengandungi 56 tajuk pelajaran dan dicadangkan duatajuk pelajaran diajarkan pada setiap minggu. Tajuk yang dipilihadalah berkaitan dengan ilmu pengetahuan yang telah muridpelajari di SJK (C) atau di SJK (T). Selain daripada itu, keempat-empat kemahiran berbahasa iaitu mendengar, bertutur, membacadan menulis perlu dititikberatkan dalam pengajaran danpembelajaran setiap tajuk pelajaran.
PENERANGAN TENTANG HURAIAN SUKATAN PELAJARAN
Huraian Sukatan Pelajaran Amalan Bahasa Melayu Kelas Peralihandipersembahkan dalam tiga lajur. Lajur pertama mengandungipernyataan Hasil Pembelajaran seperti yang terdapat dalamSukatan Pelajaran Amalan Bahasa Melayu kelas peralihan. Lajur kedua memuatkan Huraian Hasil Pembelajaran, dan lajur ketigamengandungi Cadangan Aktiviti/Teknik.Pengajaran dan pembelajaran mata pelajaran AmalanBahasa Melayu memberikan tumpuan pada murid untukmenguasai hasil pembelajaran. Hasil pembelajaran ini terdiridaripada tajuk yang merangkumi keempat-empat bidang yangberkaitan dan juga beberapa aspek kemahiran berbahasayang perlu dikuasai oleh murid.
b. Huraian Hasil Pembelajaran
Huraian Hasil Pembelajaran dalam lajur 2 menyatakansecara jelas aras kemahiran yang perlu dicapai oleh muridmengikut tahap keupayaan dan kemajuan mereka sama adapada Aras 1, Aras 2, atau Aras 3. Penyataan Aras 1 hinggaAras 3 dalam Huraian Hasil Pembelajaran ialah perincianbagi hasil pembelajaran. Pemeringkatan berdasarkan aras inisejajar dengan pembelajaran masteri dan membolehkanmurid yang cemerlang terus maju tanpa mengabaikan muridyang berpencapaian rendah.
 
Huraian Sukatan PelajaranAmalan Bahasa Melayu Kelas Peralihan3
c. Cadangan Aktiviti/ Nota
Cadangan Aktiviti/Nota dalam lajur 3 mengandungi cadanganaktiviti pengajaran dan pembelajaran serta bahan bantubelajar di bilik darjah. Cadangan tersebut disesuaikan denganHuraian Hasil Pembelajaran serta mengambil kira elemenyang terkandung dalam pengisian kurikulum, contohnyakemahiran meramal dan membuat pilihan menggunakankajian masa depan dan jenis kecerdasan pelbagai yang unikbagi seseorang murid.Semua cadangan ini hanyalah sebagai panduan untuk guru.Guru boleh mengubah suai atau memilih teknik atau aktivitilain yang sesuai dengan kebolehan murid.
d. Kosa Kata istilah dan Kata Umum
Kosa kata istilah dan kata umum yang perlu dipelajari olehmurid ada disediakan pada setiap tajuk pelajaran.

Activity (9)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
ihsanahmadsirin liked this
ihsanahmadsirin liked this
nazikku liked this
Whoshy Hussairy liked this
naimzak liked this
Rizwan Othman liked this
ahsoon liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->