Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
32Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
KERJAYA AEROANGKASA

KERJAYA AEROANGKASA

Ratings:

4.68

(1)
|Views: 6,499|Likes:
Published by smk kamil tersohor
Artikel guru
Artikel guru

More info:

Published by: smk kamil tersohor on Dec 03, 2007
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/11/2013

pdf

text

original

 
Oleh:Pn Hjh Azizah Bt AbdullahGuru Cemerlang Geografi SMK Kamil
KERJAYA AEROANGKASA
Mengikut definisi Institut Aeronautik dan Astronautik Amerika (AIAA), juruteraaeroangkasa adalah merupakan seseorang jurutera yang terlibat di dalam mana-mana peringkat penyelidikan dan pembangunan industri aeronautik dan juga astronautik.Jurutera aeronautikal terlibat dalam bidang penerbangan didalam rangkumanatmosfera bumi. Jurutera astronautikal pula terlibat dalam bidang penerbangan di luar rangkuman atmosfera bumi. Sebuah kumpulan kerja aeroangkasa terdiri dari gabungan jurutera, saintis serta juruteknik aeroangkasa. Jurutera menggunakan pengetahuan dankemahiran fakta gunaan bagi menyelesaikan masalah, para saintis mengelolakan peraturan dan pengetahuan tambahan, yang seterusnya dapat digunakan oleh juruteradalam proses penyelesaian sebelumnya. Juruteknik yang kebiasaannya amat mahir mengendalikan mesin mesin serta peralatanan pula, bertindak membantu kerja kerja jurutera dan saintis.Kerjaya juruteraan aeroangkasa selalunya menyebabkan beban beban kerja yanglebih kurang sama dengan pekerjaan pekerjaan kejuruteraan yang lain. Kebanyakan kerjadijalankan dipejabat, di'sites' dan/atau makmal penyelidikan.Bagi memudahkan pemahaman dalam menceburi bidang berkaitan denganaeroangkasa, adalah lebih baik jika matapelajaran matapelajaran berkaitan dengan sainsdan matematik diberikan penekanan yang sewajarnya. Ini termasuklah matematik modendan tambahan serta fizik. Kursus komunikasi seperti bahasa inggeris juga tidak bolehdiabaikan. Jurutera memerlukan pengetahuan asas fizik dan matematik bagimenyelesaikan masalah kejuruteraan dan pengetahuan berkomunikasi adalah amat wajar  bagi menyalurkan ilham ilham dan perancangan kejuruteraan yang kompleks dalam bahasa yang mudah, terang, berkesan serta senang difahami.
Bidang berkaitan dalam kerjaya aeroangkasaAnalitikal
 
Jurutera analitikal menggunakan kemahiran matematik dan fizik untuk menganalisa datayang telah dikumpulkan melalui ujikaji , contohnya apabila menganalisa ketegasansesuatu bahan.
Komputasi Dinamik Bendalir
Jurutera KoDiB (C.F.D) menggunakan komputer yang canggih bagi menganalisa pergerakan bendalir tidak linear, contohnya seperti pergerakan udara mengelilingi permukaan pengangkat (lifting surface).
Analisa Kos
Jurutera penganalisa kos memberikan penganalisian berkenenaan dengan kos dan sumber semasa proses penyediaan tender ataupun semasa menentukan calon terbaik yang bolehdipilih untuk diberikan kontrak kerja.
Rekabentuk 
Jurutera rekabentuk menggunakan idea dan fikiran yang kreatif dalam menentukansusunan atau fungsi komponen, merekabentuk rekaan yang dapat memenuhi keperluanyang telah tetapkan bagi mengatasi masalah masalah kejuruteraan. Contoh mudah ialahmerekabentuk pesawat terbang.
Perkhidmatan pengguna
Perkhidmatan ini bertindak menyampaikan kepada penguna barangan industri berkenaandengan maklumat senggaraan serta sebarang maklumat baru bagi menentukan penggunadapat menggunakan barangan dengan baik dan sesuai. Sebarang perubahan dan keperluansemasa turut desampaikan. Kakitangan unit ini juga bekerjasama rapat denagn juruterarekabentuk bagi membolehkan mutu dan kaedah rekabentuk sentiasa dipertingkatkan.
Ujian Penerbangan
Jurutera ujian penerbangan merancang ujian ujian penerbangan serta mengumpulkan datadata dari ujian ujian ini bagi menganalisa kejayaan yang dicapai oleh pesawat dalammencapai kehendak atau kriteria rekabentuk terdahulunya. Contohnya ialah dalam
 
meningkatkan serta memastikan tahap prestasi pesawat yang baru dicipta didalamkeadaan unggul sebelum dikeluarkan dalam kuantiti yang besar..
Pengurusan
Posisi pengurusan kebiasaannya diisi oleh kakitangan yang berpengalaman danmempunyai kualiti kepimpinan yang baik. Pengurus di dalam bidang aeroangkasa seperti juga pengurus pengurus di dalam bidang bidang lain mengendalikan masalah berkaitandengan kakitangan, membuat keputusan perniagaan serta aktiviti aktiviti teknikal yanglain.
Pengeluaran
Jurutera pengeluaran bersama dengan jurutera rekabentuk bekerjasama menentukan bahwa komponen boleh dikeluarkan dengan kos yang paling rendah. Jurutera pengeluaran juga memastikan bahwa komponen yang dikeluarkan menepati spesifikasiyang telah ditentukan. Contohnya adalah seperti pengeluaran sayap bagi pesawat terbang.
Pemasaran
Jurutera pemasaran bertindak untuk memastikan produk dapat dijual kepada pelangan baru, bertindak sebagai penghubung('liaison') kepada pelangan semasa dengan syarikatserta memastikanpelangan menerima produk yang bermutu tinggi. Jurutera pemasaran juga perlu bijak untuk mengenal-pasti permintaan baru dimasa hadapan bagi tujuan penjualan dan pembangunan produk yang berterusan.
Bahan dan pemerosesan
Jurutera bahan aeroangkasa menguji bahan bagi menentukan kualiti bahan. Contohnyaialah pengujian keluli rencam bagi mendapatkan kekuatan keterikannya.
Perisian sistem
Juruteran sistem merekabentuk perisian yang boleh digunakan didalam sistemaeroangkasa. Contoh mudah ialah merekabentuk sistem kawalan penerbangan elektronik.

Activity (32)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Kinah Nsa liked this
Kevin BLa BLa Cobain liked this
Azanis Shakidoq Virg's added this note
TQ. ;)
Nabilah Atiqah liked this
Cheku Adiebah liked this
Fyzy Firelord liked this
Ahzairin Ahmad liked this
Ieja Zulkifli liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->