Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
The Albanian London 15th of September 2011

The Albanian London 15th of September 2011

Ratings: (0)|Views: 368 |Likes:
Published by shefdomi
The Albanian is a newspaper in London, United Kingdom covering race & ethnic society and culture.

The Albanian is published twice every month.

The web site is presented in English and Albanian language, if some of the content is not in one of the languages please do feel free to email us on info@thealbanian.co.uk or Admin@shefdomi.com and we will be happy to translate it for you, or assist you in anyway that we can.

THE STAFF OF The Albanian
Drejtor: PETRIT KUÇANA
email: p.kucana@thealbanian.co.u k

Kryeredaktor: BASHKIM METALIA
email: b.metalia@thealbanian.co. uk

REDAKSIA

Akil Koci
email: a.koci@thealbanian.co.uk

Daut Dauti
Email: d.dauti@thealbanian.co.uk

Brixhilda Ndini
Email: b.ndini@thealbanian.co.uk

Pranvera Smith
Email: p.smith@thealbanian.co.uk
Blerim Ciroka
Email: b.ciroka@thealbanian.co.u k

Emanuel Bajra
Email: e.bajra@thealbanian.co.uk

Majlind Goge
Email: m.goge@thealbanian.co.uk

Naim Hasani
Email: n.hasani@thealbanian.co.u k

Flori Slatina
Email: f.slatina@thealbanian.co. uk

Kastriot Dervishi
Email: k.dervishi@thealbaian.co. uk

Enkeleid Omi
Email: e.omi@thealbanian.co.uk

Jeni Myftari
Email: j.myftari@thealbaian.co.u k

Agim Shabani
Email: a.shabani@thealbanian.co. uk

Anila Hoxha
Email: a.hoxha@thealbanian.co.uk

Shefit Domi
Email: sh.domi@thealbanian.co.uk or admin@thealbanian.co.uk or Admin@shefdomi.com
The Albanian is a newspaper in London, United Kingdom covering race & ethnic society and culture.

The Albanian is published twice every month.

The web site is presented in English and Albanian language, if some of the content is not in one of the languages please do feel free to email us on info@thealbanian.co.uk or Admin@shefdomi.com and we will be happy to translate it for you, or assist you in anyway that we can.

THE STAFF OF The Albanian
Drejtor: PETRIT KUÇANA
email: p.kucana@thealbanian.co.u k

Kryeredaktor: BASHKIM METALIA
email: b.metalia@thealbanian.co. uk

REDAKSIA

Akil Koci
email: a.koci@thealbanian.co.uk

Daut Dauti
Email: d.dauti@thealbanian.co.uk

Brixhilda Ndini
Email: b.ndini@thealbanian.co.uk

Pranvera Smith
Email: p.smith@thealbanian.co.uk
Blerim Ciroka
Email: b.ciroka@thealbanian.co.u k

Emanuel Bajra
Email: e.bajra@thealbanian.co.uk

Majlind Goge
Email: m.goge@thealbanian.co.uk

Naim Hasani
Email: n.hasani@thealbanian.co.u k

Flori Slatina
Email: f.slatina@thealbanian.co. uk

Kastriot Dervishi
Email: k.dervishi@thealbaian.co. uk

Enkeleid Omi
Email: e.omi@thealbanian.co.uk

Jeni Myftari
Email: j.myftari@thealbaian.co.u k

Agim Shabani
Email: a.shabani@thealbanian.co. uk

Anila Hoxha
Email: a.hoxha@thealbanian.co.uk

Shefit Domi
Email: sh.domi@thealbanian.co.uk or admin@thealbanian.co.uk or Admin@shefdomi.com

More info:

Published by: shefdomi on Sep 19, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/04/2013

pdf

text

original

 
NR. 13/8
www.thealbanian.co.uk
info@thealbanian.co.uk 
Tel: 02082169527
LONDON
15 SHTATOR 
ERMONELA JAHO NË OPERANMBRETËRORE TË LONDRËS
Sopranoja shqiptare në“Uemblin e Operas”
P
ër të kuptuar se sa e sukseshme është triptiku iPucinit në Operan Mbretërore të Londrës “RoyalOpera House” në Covent Garden, mjafton të hysh nëfaqen e internetit të saj për të parë nëse ka bileta apo jo.Përgjigja është se ato janë shitur për afro katër shfaqet eradhës javën e ardhshme, ku biletat variojnë nga 40 deri në800 stërlina. Sopranoja e sukseshme shqiptare, ErmonelaJaho. Tashmë e preferuara e drejtuesve të OperasMbretërore britanike luan rolin e murgeshës Anxhelika nëtriptikun e Pucinit, ngjarjet dramatike të së cilës luhen nëshekullin e 17. E vecantë e kësaj opere me tri pjesë, ështëse ajo po filmohet për t’u tregtuar më vonë në DVD dhe për t’u transmetuar nga Ëorld Vision në kinematë më të mëdhatë botës.Ermonela Jaho është tashmë e përkëdhelura e op-eras më të madhe britanike, apo “Uemblit të Operas”, ku ajoështë kontraktuar deri në vitin 2015. Të jesh pjesë eshtëpisë në Teatrin e Ëndrrave të Operas, thotë ErmonelaJaho për Top-Channel, është arritje dhe kënaqësi e dyfishtë,personale dhe kombëtare, për një artiste që vjen nga Bal-lkani. Kritika britanike e artit, po shkruan thuajse cdo ditë për klasin e Ermonela Jahos. “The Independent” shkruan seJaho e luan rolin në arien (“Senza mamma”) me intensitetqë shkatërron trup. Më besoni, shkuan kritiku, kurrë nuk kenipër të parë një produksion më të arrirë të operas. “Daily Ex-press” i kushton një artikull të tërë prejardhjes shqiptare dhekarrierës së Ermonelës, kësaj sopranoje në rritje, sicshkruan gazeta. “The Telegraphe” cilëson rolin e Ermonelëssi dhe përformancën e mbrëmjes. “Financial Times” e për-shkruan rolin e murgeshës Anxhelika të Ermonela Jahos sitepër të ndjerë. Ndërsa, kritiku i njohur, Mark Ronan thotë seErmonela ishte, dhe nuk gjej dot fjalët thotë ai, sublime,hynore. Ju duhet të lusni dikë, të merrni me qira ose tëvidhni një biletë për këtë shfaqje, për të parë perfomancëne saj, shkruan kritiku. Kjo opera është transmetuar drejt-përdrejt edhe nga gjiganti mediatik BBC. Kaq e vlerësuar është ky zbulim i një artisteje shqiptare, saqë OperaMbretërore ka filluar që tani reklaminin e shfaqjes së radhëssë Ermonela Jahos me foto gjigante të saj për La Traviatene Verdit, që do të luhet nga sopranoja shqiptare në janar tëvitit të ardhshëm në Londër.Ngjitja e vrullshme e Ermonela Jaho, këtij eksportidhe vlere të padiskutueshme të artit shqiptar në skenat mëtë mëdha të botës, apo me të madhes, sic është rasti i 270-vjecares “Royal Opera House” në Londër, është edhe nënjë aspekt më të gjërë edhe kontributi i pa cmuar personal injë kuratore “par excellence” të imazhit pozitiv të Shqipërisëdhe shqiptarëve në Britaninë e Madhe.
Arben Manaj TCH
Mëkatarëte gjuhësshqipe
KËTU E KANË SHTËPINËDHE PERËNDITË
Shënime nga udhëtimi i Karol, në vitin1938, aty ku Drini takohet fytyreme fytyre me Valbonen
faqe 15faqe 2
 
 Aktualitet faqe 2
DREJTOR: PETRIT KUÇANAKryeredaktor: BASHKIM METALIAREDAKSIAAkil Koci, Daut Dauti,Pranvera Smith,Brixhilda Ndini,Blerim Ciroka, Majlind Goge,Claire Fletcher,Flori Slatina,Kastriot Dervishi,Enkeleid Omi,Artan Zeneli,Jeni Myftari,Agim Shabani,Anila Hoxha,Shefit Domi,Web-design Shefdomi.comwww.thealbanian.co.uk albania7@gmail.com
Tel/fax:02082169527
NGA BASHKIM METALIA
S
htatori mblodhi përsëri fëmijëtshqiptarë në bankat e shkollës. Ngado gumëzhima e fëmijëvenëpër shkollat publike britanike ndihetsi një simfoni gazmore. Do të donim tëndodhte e njëjta gjë edhe nëpër ambi-entet e këtyre shkollave në mësimetsuplementare, edhe për fëmijët shqip-tarë. Shkollat shqipe , thuhet gjithandejnga drejtues të shoqatave (apo drejtorëshkollash), do tejmbushjen mefëmijë shqiptarë. Sa do të doja të ishtee vërtetë! Ndoshta faji do të ndahej përgjysmë nga prindërit dhe organiza-torët për mësimin e gjuhës shqipefundjavat, nëpër këto ambiente, sikur kanë pësuar një letargji dimëroreAsnjëherë nuk është dhënë një shifër ,është premtuar se numri do të rritet çdovit (thjesht konstatim i dëshirës), do të përmirësohet apo do të përdoret pro-gram i ri metodik i të nxënit, është bërëaq shumë pompozitet demagogjia emësimit të shqipes ; a thua se me tëvërtetë shqiptarët e Anglisë qenkan aqaktivë sapo përdoren si shembull për komunitetet e tjera shqiptare nëpër Evropë. Në dukje të parë të jep për-shtypje sikurse me të vërtetë punohetnë këtë drejtim .Aq më tepër, kur deklamo-het me kërshëri nëpër konferenca ,takime “zyrtare” etj etj spektakle tilla se janë më të mirët , përfaqësojnë pjesën më të rëndësishme , më tëmadhe të komunitetit....por realisht,shifrat e kokëforta, mungojnë.Pa një, pa dy thuhet se akshshoqatë ka 2 shkolla këtu, 3 atje , 5 tëtjera janë duke u hapur edhe 30 -50nxënës janë te regjistruar dhe po presim konfirmim të Council-it për t’u pajisur me ambiente. E gjitha për tëmos e quajtur një gënjeshtër po zbusim pak në mashtrim. Në vend që të bëhetnjë koordinim brendapërbrenda këtyreshoqatave, krijojnë anomali orga-nizuese tek-tuk dhe konflikte terri-toresh, sidomos për territore ku banojnë shqiptarët si potencial të be-sueshëm për fonde natyrisht.Komizmi i kësaj panorameGogoliane merr nuanca qesharake,tashme jo vetëm me një personazh siCicikovi por shume të tillë , duke pre-tenduar territore , numër të madhnxënësish, shumicën e rasteve fiktive,dhe një demagogji të paparë. Në plan të parë nëse gjen-uiniteti i tyre është real, do të jenë më bindës me rezultatet , ecurinë e fëmi- jëve, ; bie fjala sa fëmijë deri tani kanëmbaruar ciklin akademik, mësimor tëgjuhës, historisë shqiptare, a janë stim-uluar këta fëmijë, qoftë edhe me njëdëftese, E vetmja gjë që të bie në syështë një “show off” sidomos me njëgrup ose grupe valltarësh , që laj dhethaj, sipas thënies përdoret si një lajt-motiv i sukseseve të këtyre“shkollave” .Edhe pse ska asgjë të keqeqë të ketë grupe të tilla , përkundraziështë një angazhim inkurajues, fatke-qësisht mburrja fillon dhe mbaronkëtu. Nuk dua të përgjithësoj , por nëqoftë se e kthejmë në një përqindje të përafërt janë 80% sosh që nuk ligjëro- jnë gjuhën shqipe si qëllimin themeltar të themelimit të tyre, por një pretekst për mënyrën se si të thithen sa mëshumë fonde. Dhe pompozitetin e tyree shfrenojnë duke u telendisur me ojnetë dala mode.A është mirë të dihet se safëmijë posedojnë në këto Shkolla -klasa. Në zonat ku kanë “zaptuar” dheoperojnë këto shoqata, a është intere-suar të identifikohen fëmijët të tjerëshqiptarë dhe të gjenden mënyra që të përfshihen dhe afrohen edhe ata mësimin e gjuhës shqipe?Sa takime të tilla janë mbajtur medrejtues të pushtetit lokal, apo drejtoriarsimore për të identifikuar këtafëmijë?Pse nuk ndërmerren takimeme vlera të vërteta intelektuale që tëkrijohet një bord mbikëqyrës për pro-gresin si në sasi ashtu dhe cilësi të çdoorganizate apo shoqate bamirëse qëkanë si program gjuhën shqipe, kul-turën dhe traditën shqiptare në Britani. Nuk është nevoja të krijohen shoqataapo bashkime shoqatash; e nevojshmeështë rezultati që duhet të japin ndajkëtyre fëmijëve që deshëm apo jo poasimilohen, fatkeqësisht shumë shpejt.Më ka rastisur të jem në njëambient, ku aty afër ishin gjashtë djemrreth 15-16 vjeç dhe po bisedonin menjëri-tjetrin në anglisht dhe duke hequr ironinë i mora për anglezë. Pas disamomenteve njëri nga ata filloj të bise-donte për pushimet që kishte bërë nëShqipëri(këtu fillova të marr vesh sekëta ishin shqiptar) dhe ndër të tjera aivijoi të tregonte për vendet ku kishtevizituar. interesoi shumë kjo bisedë doja që ndërhyja për të marrëvesh se si e kishin kaluar , por mëtmerroi fakti kur djali në fjalë u shprehse :” i felt bad i couldn’t understandand speak Albanian man....” nuk mudurua dhe u afrova dhe u thash nëshqip pse nuk e keni mësuar shqipen.Të habitur, njëri nga ata me një nën-qeshje të turpshme apo tjetri me rrud-hje supi u munduan të më thonë se :“because no albanian shkolla here”.Ka plot u them në shqip.Gjatë bisedës e cila u zhvillua, unë nëshqip dhe ata në anglisht djemtë mëthanë se kemi qenë në një shkollë su- plementare por nuk mësuam gjë , më-suesit na jepnin të njëjtat mësime gatiçdo herë. Nuk na kontrollonin detyrate shtëpisë, dy nxënës kishin nga njëabetare, orët nuk ishin të plota dhe shu-micën e rasteve na linin të lirë të më-sonim çfarë të mundnim. A vazhdoniakoma i pyes dhe më thonë jo ; what’sthe point!– më përgjigjenPo në familje a përdoretgjuha shqipe ? Ata më përgjigjen se po,flitet shqip por vetëm nga prindërit , por me ne, ata mundohen të na përsh-taten në anglisht.Jo se nuk e dija që ekzistonkjo situate por nuk kam guxuar t’u bëjmë pyetje këtyre të rinjve, pasi ndihe-sha keq. Më vinte turp nga turpi i kë-tyre të rinjve , më vinte turp se nuk kishin mundësinë të flisnin gjuhën enënës, më vinte turp se nuk u delaskush për zot tua mësoj atë, më vinteturp nga indiferentizmi i intelektualëveshqiptarë në Britani , vinte turp për shkollat – klasat e “tejmbushura”me shqiptarë që s’mësojnë shqipen ,më vinte turp për prindërit e tyre....Si këta gjashtë të rinj ka plot, por askush nuk e vë ujin në zjarr që tëndërgjegjësoj , prindërit, shoqatat,drejtorët dhe mësuesit se akoma kakohë që këtyre fëmijëve, këtyre të rin- jve t’u mësohet gjuha shqipe ; nesër dotë jetë shumë vonë!
Jam i bindur që vetëm 50%e fondeve të garantuara,nëse shpenzohen për këtëqellim, situata do të ishtendryshe. Daullja bie për ataqë kanë veshë!
Mëkatarët
 
For yourFREE Lycamobile SIM visit www.lycamobile.co.uk or call020 7132 0322
Call
Landline 
Buy and top up online or in over 115,000 stores
Customers may not be able to use Electronic Top-Up at all locations where the top-up logo appears
 Albania
*Free minutes and texts in the table are valid during the promotional period and only applied to the first 3 top ups in any calendar month. The free minutes and texts are valid for 30 days from the date of top-up. Once the free minutes and the free texts have been used or if all thefree minutes and texts have expired, calls to Lycamobile PLUS will be charged at 7p/min and texts to Lycamobile PLUS will be charged at 9p per SMS. This offer is valid for a limited period of time. Any changes or withdrawal will be notified at www.lycamobile .co.uk. Free online Top-up offer valid from 10.09.2011 to 31.10.2011Prices are correct at the time of going to print 14.09.2011.
500500250250100100
Top-up
FREE Minutes FREE Texts
£20£10£5
Lycamobile PLUS to Lycamobile PLUS
20002000£30
Mobile Land Line
   p  p  
£  
 
£ 
£  
 
£ 
£  
 
£ 
 
 Albania
 
 
Call
 Albania
 
 Albania
 
 Albania
 
Landline
 Albania
 
Landline
 Albania
 
Landline
 
Landline
 
p-upT
£20£30
 
FREE Minutes
 ycamobile PLUS to LL
 
 xtsFREE T
 
 ycamobile PLUS
 
£5£10
 
Customers may not be able to use Electr
om 10.09.2011 to 31.10.2011Prices arervalidfrp-up of  T ed, calls to Lee minutes and texts have expirfre valid during the pree minutes and texts in the table ar*Fr
 
e the top-up logo appearsp-Up at all locations wheronicTCustomers may not be able to use Electr
ect at the time of going to print 14.09.2011.e corrom 10.09.2011 to 31.10.2011Prices arycamobile PLUS will be charged at 7p/min ato LLomotional period and only applied to the first 3 top ups in any calendar month. The fre valid during the pr
 
e the top-up logo appears
ect at the time of going to print 14.09.2011.ycamobile PLUS will be charged at 9
 
nd texts to LLomotional period and only applied to the first 3 top ups in any calendar month. The fr
 
 
fer is valid for a limited periodp per SMS. This of om the date of top-up. Once the fre valid for 30 days free minutes and texts aromotional period and only applied to the first 3 top ups in any calendar month. The fr
 
fer is valid for a limited period of time. Any changes or withdrawal will be notified at wwwee minutes and the from the date of top-up. Once the fr
 
ee online.lycamobile .co.uk. Frfer is valid for a limited period of time. Any changes or withdrawal will be notified at wwwee texts have been used or if all theee minutes and the fr

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
shefdomi liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->