Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
70Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Percubaan STPM Pahang 2011 - Skema Pengajian Perniagaan Kertas 1

Percubaan STPM Pahang 2011 - Skema Pengajian Perniagaan Kertas 1

Ratings:
(0)
|Views: 5,021|Likes:
Published by Asmawi Bin Abdullah

More info:

Published by: Asmawi Bin Abdullah on Sep 21, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/08/2013

pdf

text

original

 
946/1
PENGAJIANPERNIAGAANKertas 1
20113 Jam
PEPERIKSAAN PERCUBAAN TAHUN 2011SIJIL TINGGI PELAJARAN MALAYSIATINGKATAN ENAM
 
CADANGAN SKEMA JAWAPANPENGAJIAN PERNIAGAANKERTAS 1
 3 Jam
946/1
 
 © 2011 Hak Cipta
[Lihat sebelah]
 
 
Cadangan skima pengajian perniagaan 1
 –
Pahang 2011
Jawapan Soalan 1
a) Objektif perniagaani. Memaksimum keuntungan( 1/2m)ii. Penakatan(1/2m)iii. Pertumbuhan atau pengembangan(1/2m)iv. Tanggungjawab sosial(1/2m)b) Untung dapat mengembangkan perniagaani. Memperbesarkan saiz perniagaan sedia ada(mendapat ekonomi bidangan,kospengeluaran seunit rendah,daya saing ditingkatkan)(1m0ii. Meningkatkan jumlah dan nilai asset.(1m)iii. Membuka cawangan baru atau menambah pelaburan modal dan modal kerja dalamperniagaan sedia ada.(1m)c) 4 fungsi utama pengurusani. Perancangan (1/2m)ii. Pengorganisasian(1/2m)iii. Kepimpinan(1/2m)iv. Kewalan(1/2m)d) Pendekatan Kuantitatif-menekankan penggunaan kaedah matematik,statistic dan alat bantupengurusan membuat keputusan.(1m)Pendekatan kontingensi-menekankan bahawa tindakan pengurus mestilah bersesuaian dengansituasi.Contoh, gaya kepimpinan autokratik tidak sesuai bagi semua pekerja dalam semuakeadaan.(1m)e) Fungsi belanjawan sebagai alat pengawalan.i. Memastikan setiap sumber kewangan yang diperolehi dapat membiayai kos aktiviti yangdirancang.Contoh hutang dikutip dalam tempoh yang ditetapkan. .(1m)ii. Memastikan setiap peruntukan perbelanjaan digunakan secara berkesan bagimengelakan pembaziran.(1m)iii. Menentukan sumber pembiayaan dan bentuk perbelanjaan yang akan dilibatkan bagisetiap belanjawan seperti belanjawan hasil dan belanja,belanjawan modal belanjawanbahan mentah supaya prestasi kewangan organisasi dapat dipertingkatkan.(1m)iv. Memudahkan pihak pengurusan membuat perbandingan memandangkan belanjawandibuat berdasarkan data berangka. Perbezaan dapat dikesan secara dengan cepat dantindakan pembetulan boleh diambil dengan segera. .(1m)
Mana-mana 3 x 1m = 3m(max)
f) Perekayaaan semula: kajian semula yang menyeluruh keatas proses-prose kerja /prosedur/kerja yang kritikal dalam organisasi(1m) dan merekabentuk semula proses-prosesuntuk menjadikannya lebih cekap dan berupaya member kualiti yang lebih baik(1m)
 
 g) Bentuk saluran mendatar
Pengedaran intensif Pengedaran selektif Pengedaran eksklusifCiri Pengeluar mengedarkankeluarannya ke seberapabanyak kedai yangmungkin (1/2m)Pengeluar memilihbeberapa kedai untukmengedarkankeluarannya(1/2m)Pengeluar hanyamemilih satu kedaidalam satu kawasanpasaran(1/2)Tujuan Memastikan produkmudah didapati olehpengguna(1/2m)Memastikan peruncitbenar
 –
benarberkeupayaan dalampemasaranproduk(1/2m)Membolehkankawalan terhadapproduk terutama darisegi harga (1/2m)
h) Ciri
 –
ciri penilaian yang berkesani. Piawai prestasi yang ditetapkan bagi pekerjaan tertentu mesti berhubungkaitdengan matlamat sesebuah organisasi .ii. Piawaian prestasi mesti didedahkan kepada pekerja dan difahami oleh pekerjaiii. Sistem penilaian mesti mampu membezakan pekerja baik dengan pekerja yangburuk prestasiiv. Penilai mesti mempunyai masa yang cukup untuk memerhati apa saja yang telahdilakukan oleh pekerja supaya keputusan penilaian yang tepat dibuat terhadappekerja tersebutv. Penilai mesti diberikan latihan yang cukup sebelum membuat penilaian supayamereka dapat menggunakan sistem penilaian prestasi dengan betulMana-mana 2 x1mi) Jenis ganti rugi dan jaminani. Bentuk tunai -Menggantikan barangan yang rosak atau hilang dengan baranganyang baru. Contoh : Penggantian kaca yang pecah dengan kaca yang baru .ii. Pembaikan kerosakan iaitu syarikat insurans akan membayar secara terus kepadasyarikat yang membaiki kerosakan yang dialami oleh si diinsurans . Contoh :Pembaikan kerosakan kenderaan kenderaan akibat kemalangan jalan rayaiii. Pembinaan semula .Contoh : Membina semula bangunan yang musnah akibat kebakaran selainmelalui cara membayar pampasan dalam bentuk tunai .
Fakta 1/2m ,H 1/2m X 3

Activity (70)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Ahmad Albab added this note
susah
Khu Fazlin liked this
Syira Ali liked this
Vimallah Devi liked this
puteri_noreen liked this
puteri_noreen liked this
Diniz Wary liked this
Diniz Wary liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->