Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
7Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Bulgaria

Bulgaria

Ratings:
(0)
|Views: 489|Likes:
Published by Kosmyn Kos

More info:

Published by: Kosmyn Kos on Sep 21, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/11/2014

pdf

text

original

 
BULGARIA- Caracterizare geografico-economică -
Suprafaţa:
110.912 km
 Populaţia:
8.982.000 locuitori
 Densitatea populaţiei:
81 locuitori/km
Capitala:
Sofia. 1.114.925 locuitori
Poziţia geograficăBulgaria
 България / Bălgariia
) sau
Republica Bulgaria
 Република България / Republika Bălgariia
) este o ţară situată în partea sud-estică aEuropei, în estulBalcanilor . Se învecinează cuMarea Neagrăla est, cuGreciaşiTurciala sud, cuSerbiaşi Macedoniala vest şi cuRomâniala nord, pe fluviulDunărea. Din1 ianuarie  2007, Bulgaria este membru alUniunii Europene.
Cadrul natural
Bulgaria este formată din regiuni ale provinciilor antice Tracia, Moesia şiMacedonia. Sud-vestul muntos al ţării prezintă două lanţuri alpine - Rila şi Pirin- iar mai la est sunt munţii Rodopului, mai scunzi, dar mai extinşi. Muntele Rilainclude şi cel mai înalt vârf din Peninsula Balcanică, Musala, cu 2.925 m;întinsul lanţ al Munţilor Balcani este orientat pe direcţia vest-est de-a lungulţării, la nord de faimoasa Vale a Rozelor. Dealuri şi coline se pot găsi în sudest,de-a lungul coastei Mării Negre în est, şi de-a lungul principalului râu alBulgariei, Dunărea, în nord. Alte râuri importante sunt Struma şi Mariţa, în sud.Există aproximativ 260 de lacuri glaciare în Rila şi Pirin, mai multe lacuri mari pe coasta Mării Negre, şi mai mult de 2.200 de lacuri amenajate. Izvoareleminerale sunt abundente, localizate în special în sud-vestul şi centrul ţării, ladintre munţi.Bulgaria are o climă temperată, cu ierni reci (cu multe precipitaţii) şi vericalde şi uscate, precum şi cu o influenţă mediteraneană de-a lungul coastei Mării Negre. Efectul de barieră a Munţilor Balcani influenţează clima de-a lungul ţării:nordul Bulgariei este ceva mai răcoros şi ploios decât regiunile sudice.Precipitaţiile medii din Bulgaria sunt de aproximativ 630 mm pe an. Cele maiaride regiuni sunt Dobrogea şi partea nordică de coastă, în timp ce părţile cele
 
mai înalte ale munţilor Rila şi Stara Planina prezintă cele mai mari cantităţi de precipitaţii. În timpul verii, temperaturile din sudul Bulgariei depăşesc de obicei40 de grade, dar rămân mai scăzute pe coastă.
Mineritul şi energia
Bulgaria are o productie de 34 de milioane de tone de lignit, provenita in principal din Pernik si Stara Zagora. Carbunele brun din apropierea Pernikuluieste folosit in industria prelucratoare de fier, iar lignitul din mine este folosit laDimitrovgrad. 40% din energie provine din cea nucleara, iar restul din statiile deenergie termica si din hidroelectricitate. In muntii Rodop se exploateazaminereuri de plumb, zinc si cupru. In Stara-Pianina, la nord de Sofia, se gasescfiloane bogate in minereuri de fier si metale neferoase. Peninsula Balcanică îşiare numele de la lanţul muntos Balkan sau Stara Planina, care se întinde de-alungul centrului Bulgariei, ajungând până în Serbia de est.
Fauna
Fauna din zonele joase ale Bulgariei este specifică pentru zona de climă încare se află aceasta, fiind alcătuită din porci mistreţi, vulpi, cerbi şi căprioare,iepuri de câmp ş.a. În zonele alpine trăiesc cocoşii de munte, caprele negre şimuflonii, fapt pentru care Bulgaria este una dintre destinaţiile preferate ale pasionaţilor de vânătoare. În ceea ce priveşte introducerea în ţară a trofeelor devânătoare există reguli foarte stricte. Este interzisă scoaterea de pe teritoriul bulgar a oricăror articole pentru a căror producere au fost sacrificate animalesălbatice, precum şi a oricăror animale vii, în lipsa permisului special. În anul1991 Bulgaria a aderat la tratatul internaţional CITES referitor la interzicereacomerţului cu animale şi plante pe cale de dispariţie. Legile bulgare prevădurmărirea penală în cazul încălcării prevederilor CITES, de aceea nu esterecomandabil să vă alegeţi ca suvenir astfel de animale sau plante.
Istoricul statului
Bulgarii, un tribturcicdinAsiacentrală, au fost asimilaţi depopoarele slavicesituate pe actualul teriotriu al Bulgariei însecolul VII, urmând să se formeze primul stat bulgar. În secolele ce au urmat, Bulgaria s-a luptat cuImperiul Bizantinspre a-şi afirma un loc înBalcani, dar la sfârşitulsecolului XIV, ţara a fost cucerită deImperiul Otoman. Bulgaria şi-a recâştigat independenţa parţială în urma războiului ruso-româno-turc (1877-1878), în formă de principatautonom, urmând să fie  proclamată un regat complet independent în1908. Între1912şi1913a fost implicată înRăzboaiele balcanice, o serie de conflicte cu vecinii săi, pe duratacărora Bulgaria a variat în mărime. În timpulPrimului Război Mondial, Bulgariaa participat alături de Puterile Centrale. Înfrângerea a dus la pierderea Traciei devest. În cursul celui de-al doilea război mondial a paricipat alături de PuterileAxei, dar după intrarea sovieticilor în guvern (1944) s-a alăturat aliaţilor.Bulgaria a intrat în sfera de influenţăsovieticădupă cel de-al doilea război mondialşi a devenit o republică populară în1946. Dominaţia comunistă s-a încheiat în1990, când în Bulgaria au avut loc alegeri multipartite.

Activity (7)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Rodika Rusu liked this
Mikky Miquella liked this
Cristian-Dragos Obreja liked this
Pablo Danbran liked this
Zizou George liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->