Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
De leeszaal van mevrouw Dik

De leeszaal van mevrouw Dik

Ratings: (0)|Views: 86|Likes:
Published by Rudi Oortwijn

More info:

Published by: Rudi Oortwijn on Sep 25, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/25/2011

pdf

text

original

 
Lekker Lezen
Artikelen en columns om eenslekker voor te gaan zittenRudi Oortwijnrudi.oortwijn@grontmij.nl
1 van 3
De leeszaal van mevrouw Dik 
Begin jaren ’70 was er in ons Drentse brinkdorp nog geen bibliotheek. Wie boeken wildelenen, die fietste op gezette tijden naar de oude school tegenover de smidse, naar de leeszaal van mevrouw Dik.Elk boek dat je leende kostte een dubbeltje, dusmet enkele muntjes in het knuistje geklemd liep je dan het gebouw in, waarvan het rechter deel was bestemd voor de plaatselijke jongeren die eronder genot van diverse waren en middelendagenlang vertoefden.De rook- en wietdampen kwamen bij wijze vanspreken tezamen met verbaal gemurmel en bluesmuziek (zoals van de vier kilometer verderop, in Grolloo wonende Cuby and theBlizzards) door de kieren van het oude pand deleeszaal binnen, die zich ter linker zijde van deingang bevond.Ik kan mij nog de lange, lange rijen herinneren van leesgierige bezoekers die de te lenen boekendienden af te rekenen bij mevrouw Dik, en datduurde wel even want alles moest goedgeregistreerd worden. Het waren per slot vanrekening haar eigen boeken, bedacht ik mij later pas. Maar dat wachten was niet erg, want jeschoot toch steeds een metertje op, waardoor nieuwe boeken binnen handbereik kwamen.Die boeken lagen trouwens door elkaar op houten platen met schragen er onder.Enig systeem was niet te ontdekken, maar door de ruime bladertijd kwam je altijd wel aan jeliteraire trekken. Jeugdboeken waren overigens gescheiden van de volwassenenliteratuur.Dat wel.
Op zoek naar geografische data
Herinneringen aan deze tijd drijven soms boven wanneer ik op zoek ben naar geografischedata. Het is natuurlijk een andere insteek, want in die leeszaal merkte ik wel wat er was, maarnu ben ik doelgericht op zoek naar bepaalde informatie. Werktijd nu is geld en vrije tijd toenkostte niets, nou ja, soms een dubbeltje.De eerste vraag is dan, waar vind ik die informatie? Diverse instanties hebben zich in de loopder jaren moeite getroost om geografische informatie beschikbaar te stellen. Zo ontstondende geoportalen, een soort digitale bibliotheken met daarin geografische bestanden die jegratis kunt lenen.
 Afbeelding: www.groetenuitgrolloo.nl 
 
Lekker Lezen
Artikelen en columns om eenslekker voor te gaan zittenRudi Oortwijnrudi.oortwijn@grontmij.nl
2 van 3
Binnen bedrijven en instellingen zijn er geoportalen om de eigen medewerkers vangeografische informatie te voorzien, en er zijn openbare geoportalen voor het publiek, of combinaties van beide. Elke provincie heeft sinds geruime tijd in een of andere vorm eenportaal. Sympathiek, want de burgers in dit land hebben er via de belastingafdracht indirectaan meebetaald.Maar ook landelijke overheden beheren veel geografische informatie die aan het publiek  beschikbaar wordt gesteld. Laat ik me in deze bijdrage beperken tot de landelijk verkrijgbaregeodata.
 Het Nationaal Georegiste
Dit register is ‘de catalogus van online geo-informatie in Nederland’ zoals op de website telezen is. Nationaal, dat wekt verwachtingen.Ik stel me bij ‘Nationaal’ het meest omvattend, het uitgebreidst mogelijke voor. In deNationale Vacaturebank staan alle vacatures van Nederland, mocht ik ander werk willenzoeken. Ik kan in het Nationaal Pensioenregister kijken wat ik tegen de tijd dat ik uitgewerkt ben nog kan besteden. Wanneer ik een zeer speciaal boek in mijn plaatselijke bibliotheek nietkan vinden en ook niet in de grote stad vlakbij, dan verwacht ik het uiteindelijk via deNationale Bibliotheek te kunnen lenen (of desnoods alleen raadplegen).Stel, ik wil als burger van een kleine Gelderse stad weten tot waar de EHS in de uiterwaardenloopt, waar het Nationaal (!) Landschap begint en wat de NAP-hoogte in het gebied is. Maaromdat het stadje aan de provincie Utrecht grenst is het misschien nuttig om ook díe gegevenser bij te hebben. Bruikbare informatie om de plannen voor een ontgravingproject in deuiterwaarden te kunnen beoordelen en/of bijsturen.
Op zoek dan maar 
Het register biedt drie zoekingangen. Of je typt als gebruiker een zoekterm in, of je kiest een(INSPIRE-)categorie, of je combineert beide.Er is een AHN hoogtebestand geregistreerd dat zich via de zoekterm ‘maaiveld’ en hetINSPIRE-vinkje ‘Elevation’ makkelijk laat vinden: vier hits, dat bladert makkelijk en meerresultaten zijn er ook niet zichtbaar op mijn 1680x1050 scherm.Maar zoek ik op andere wijze, bijvoorbeeld op ‘maaiveld’ en het thema ‘hoogte’ dan zijn erzestig hits waaronder ook op pagina twee de AHN. Echter, wordt gezocht op ‘hoogte land’ dankrijg je vooral de bodemhoogte van de Noordzeekust in tientallen bestanden, voor elk kustvak  voor elk jaar eentje, en bij nadere inspectie alleen voor het Zuid-Hollandse deel van onzekust. En zoek je op ‘hoogte’ dan komen de kusthoogten (dat is wat anders dan de bodemhoogten langs de kust) ook weer niet landelijk gedekt, van de afgelopen tientallen jaren boven drijven. Maar bij ‘hoogte Gelderland’ staat de AHN bijna weer bovenaan.De manier waarop de zoekopdracht wordt geformuleerd is, steekt nogal nauw. Bestudering van de resultaten vergt ook een scherpe blik.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->