Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
24Activity

Table Of Contents

0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kriminalistika Mjekesore

Kriminalistika Mjekesore

Ratings: (0)|Views: 5,967|Likes:
Published by Fatjon Mati

More info:

Categories:Types, Business/Law
Published by: Fatjon Mati on Sep 27, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/05/2014

pdf

text

original

 
 
Kriminalistika Mjesore
SARAJEVË / PRISHTINË 2007FSK/S - 17/06
Alija Ramljak
 
P Ë R M B A J T J A
PARATHËNJE.....................................................................................................
9
ZHVILLIMI HISTORIK I MJEKËSISË FORENZIKE..................................
11
KORELACIONI I KRIMINALISTIKËS MJEKËSORE ME DISIPLINATTJERA SHKENCORE........................................................................................
15
KRIMINALISTIKA MJEKËSORE .................................................................
17
REAKSIONET VITALE DHE LËNDIMET POSTMORTALE ...................
22
EKSPERTIZA MJEKO-LIGJORE.......................................................................
25
Llojet e ekspertizave të shkallës së tretë (Super-ekspertizat)................................
31
OBJEKTI I KRIMINALISTIKËS MJEKËSORE ...............................................
34
A. VDEKJA NATYRORE...................................................................................
38
B. VDEKJA E DHUNSHME ..............................................................................
42
AGONIA DHE VDEKJA.....................................................................................
45
SHENJAT E VDEKJES.......................................................................................
47
1. SHENJAT PREZUMUESE TË VDEKJES......................................................
48
a) Ndërprerja e frymëmarrjes ..............................................................................
49
 b) Ndërprerja e punës së zemrës..........................................................................
49
c) Tharja e mukozës..............................................................................................
49
2. SHENJAT POZITIVE TË VDEKJES ..............................................................
49
a) Shenjat e hershme .............................................................................................
49
 Njollat e vdekjes – diskoloriti ...............................................................................
50
Shtangimi i kufomës (rigor mortis).......................................................................
50
Ftohja e kufomës...................................................................................................
51
 b) Shenjat e vona...................................................................................................
51
Kalbja.....................................................................................................................
51
Mumifikimi............................................................................................................
51
Sapunifikimi (adipocera).......................................................................................
53
PËRCAKTIMI I KOHËS SË VDEKJES..............................................................
53
1. NDRYSHIMET POSTMORTALE ..................................................................
54
a) Humbja e temperaturës së trupit........................................................................
54
 b) Përcaktimi i kohës së vdekjes në bazë të njollave dhe shtangimit të kufomës.
55
c) Shkatërrimi (dekompozimi) i kufomës nga insektet.........................................
57
2. PROVAT EKSPERIMENTALE NË KUFOMË..............................................
58
3. TË NDALURIT E FENOMENEVE FIZIOLOGJIKE.....................................
58
a) Përmbajtja e lukthit...........................................................................................
58
 b) Sasia e urinës në fshikëz...................................................................................
58
c) Gjatësia e qimes së mjekrës...............................................................................
58
4. GJENGJA RRETH KUFOMËS.......................................................................
59
VEPRIMET HETIMORE NË VENDIN E VDEKJES.........................................
59
I. VEPRIMET E POLICISË..................................................................................
62
A. Verifikimi i informatës së marrë......................................................................
62
B. Hyrja në vendin e ngushtë të ngjarjes...............................................................
62
 
 21. Hyrja në vendin e mbyllur...........................................................................
63
2. Hyrja nëvendin e hapur...............................................................................
64
3. Rrethimi i vendit të ngjarjes................................................................
64
4. Fiksimi i dukurive të ndryshueshme.................................................................
66
VEPRIMET E EKIPIT INSPEKTUES TË VENDIT TË NGJARJES...........
67
Faza statike............................................................................................................
69
Faza dinamike........................................................................................................
70
A. PUNËT TEKNIKE-KRIMINALISTIKE.........................................................
70
Paraqitja grafike (planet dhe skicat)......................................................................
70
Fotografimi...........................................................................................................
71
Fiksimi i mikrogjurmëve dhe makrogjurmëve......................................................
72
Studimi i rrugëve hyrëse........................................................................................
73
Gjurmët e shputave (tabaneve) në vendin e ngjarjes.............................................
76
Kontrollimi (bastisja)i lokaleve (dhomave)..........................................................
78
B. PUNËT MJEKËSORE - KRIMINALISTIKE.................................................
78
Obduksioni mjeko-ligjor i kufomës......................................................................
78
Forma e procesverbalit të obduksionit..................................................................
80
Modeli i procesverbalit të obduksionit..................................................................
80
1. Kontrolli i të dyshuarit......................................................................................
87
a) Kontrolli Kriminalistik......................................................................................
88
 b) Kontrolli mjekësor............................................................................................
88
2. Deklarata e lënduarit për vdekje (të vdekurit)...................................................
88
C. VEPRIMET OPERATIVE..............................................................................
89
a) Trajtimi i kriminelëve........................................................................................
90
 b) Studimi i personalitetit të të vrarit....................................................................
91
c) Përshkrimi personal i vrasësit (kriminelit)........................................................
91
Hetimi i të gjithë shokëve të të vrarit....................................................................
92
Parashenja (Indicioni) /Versionet.........................................................................
92
Verifikimi i versioneve për personet e regjistruar..........................................
93
Analizimi i motivit të vrasjes................................................................................
93
Evidenca e MOS ...................................................................................................
93
Verifikimi i alibisë së të dyshuarit........................................................................
93
Rikonstruktimi ideor i ngjarjes..............................................................................
93
Përdorimi i poligrafit.............................................................................................
93
IDENTIFIKIMI NË KRIMINALISTIKËN MJEKËSORE..................................
94
1. Përcaktimi i identitetit të vërtetë.......................................................................
95
2. Përcaktimi i identitetit të personit përmes fizionomisë së tij............................
96
a) Përshkrimi personal...........................................................................................
96
 b) Metoda Antropometrike...................................................................................
98
c) Fotografia..........................................................................................................
99

Activity (24)

You've already reviewed this. Edit your review.
hunihoni added this note
Liked this
hunihoni liked this
Eridona Ceku liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Boci Dorela liked this
ReziMuslimane liked this
Arsim Dragaj liked this
Arsim Dragaj liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->