Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
TSD 5

TSD 5

Ratings: (0)|Views: 1,387|Likes:
Published by Jain Abhishek

More info:

Published by: Jain Abhishek on Oct 01, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/05/2013

pdf

text

original

 
1.
3 Marks
Four runners A, B, C and D are running around in a circle, 1215 meter incircumference, at 15 mpm, 12 mpm, 10 mpm and 6 mpm respectively. If they start atthe same time from the same point in the same direction, when will they be together again?1)12 hours and 35 minutes2)10 hours and 30 minutes3)16 hours and 45 minutes4)20 hours and 15 minutes5)24 hours and 15 minutes
Solution:
A, the quickest man gains one complete round on D, the slowest man, inA gains one complete round on B, the next slowest man, inA gains one complete round on C, in
A, B, C, and D will be together LCM (135, 405 and 243) i.e. 1215 minutes or 20hours and 15 minutes.Hence, option 4.2.
3 Marks
Four runners A, B, C and D are running around in a circle, 840 meter incircumference, at 4 mpm, 6 mpm, 8 mpm and 10 mpm respectively. If they start atthe same time from the same point in the same direction, when will they be together again at the starting point for the first time?1)20 hours2)16 hours3)12 hours4)8 hours5)7 hours
Collapse All
 
Section I
 
 
Solution:
A completes one round of the circle in (840/4) = 210 minutesB completes one round of the circle in (840/6) = 140 minutesC completes one round of the circle in (840/8) = 105 minutesD completes one round of the circle in (840/10) = 84 minutesThey will meet at the starting point for the first time at LCM (210, 140, 105, 84) i.e.420 minutes or 7 hours.Hence, option 5.3.
3 Marks
Two cars running on a circular track, 48 meter in circumference meet after every 12minutes when they are in the same direction. However when they are in oppositedirections, the faster car overtakes the slower one every 4 minutes. Find the speedsof the cars.1)12 mpm and 8 mpm2)8 mpm and 4 mpm3)4 mpm and 2 mpm4)16 mpm and 10 mpm5)20 mpm and 10 mpm
Solution:
Let the speed of the first car or the faster car be
1
while that of the second car be
2
.When in the same direction, they meet after every 12 minutes,
 
1
2
= 48/12 = 4 mpmWhen in opposite directions, the faster car overtakes the slower one every 4minutes,
 
1
+
2
= 48/4 = 12 mpmSolving both the equations simultaneously,
1
= 8 mpm and
2
= 4 mpmHence, option 2.4.
3 Marks
Two cars starting from the same point at the same time run in opposite directionsalong a circular track, 64 metre in circumference. Speed of car 1 doubles and car 2halves every time they meet. If 16 mpm and 32 mpm are the speeds of the cars, whatwill be the distance travelled by each when they meet for the fifth time?1)258.13 metre and 61.87 metre2263.55 metre and 56.45 metre
 
. .3)271.18 metre and 48.82 metre4)246.45 metre and 73.55 metre5)237.12 metre and 82.88 metre
Solution:
Let the speed of the car 1 be
1
and the car 2 be
2.
When they meet for the 1
st
time,
1
= 16 mpm and
2
= 32 mpm.Ratio of their speeds = 1 : 2
Distance covered by Car 2 = (64 × 2)/3 = 42.67 metreWhen they meet for the 2
nd
time,
1
= 32 mpm and
2
= 16 mpm.Ratio of their speeds = 2 : 1
Distance covered by Car 2 = (64/3) = 21.33 metreWhen they meet for the 3
rd
time,
1
= 64 mpm and
2
= 8 mpm.Ratio of their speeds = 8 : 1
Distance covered by Car 2 = (64/9) = 7.11 metreWhen they meet for the 4
th
time,
1
= 128 mpm and
2
= 4 mpm.Ratio of their speeds = 32 : 1
Distance covered by Car 2 = (64/33) = 1.94 metreWhen they meet for the 5
th
time,
1
= 256 mpm and
2
= 2 mpm.Ratio of their speeds = 128 : 1
Distance covered by Car 2= (64/129) = 0.496 ≈ 0.5 metre
Total distance covered by the Car 2 = (42.67 + 21.33 + 7.11 + 1.94 + 0.5) = 73.55metre
Total distance covered by Car 1 = Total distance covered by both the cars – Totaldistance covered by the Car 2= (5 × 64) – 73.55 = 320 – 73.55 = 246.45 metreHence, option 4.5.
3 Marks
A policeman starts chasing a thief 35 minutes after the thief escapes. If the speed of the policeman is 18 mpm while that of the thief is 12 mpm, find the time in which thethief will be caught. 

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Sagar Chandra liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->