Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Pliš u gvozdenom sanduku

Pliš u gvozdenom sanduku

Ratings: (0)|Views: 29 |Likes:
Published by beogradski

More info:

Published by: beogradski on Oct 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/26/2012

pdf

text

original

 
ПЛИШ У ГВОЗДЕНОМ САНДУКУткако постоји, повеља је један од највреднијих писаних докумената који је могућепоседовати. Нама данас повеља представља признање неком за нешто што је урадиоизузетно добро а важно је за људе међу којима живи, а некад је, осим тога, значила идобијање племићке титуле или помоћи од владара земље, али и утврђивање одређеног односаизмеђу оног који повељу даје и који је прима. О том пређашњем животу ових признања причаизложба „Повеље и дипломе од 17. до 20. века” у Историјском музеју Србије у Београду. 
 Повеља племства коју је Леополд I дао грофу Ђорђу Бранковићу и (доле) сабља која му је дарована
 Реч „повеља” није народна реч. Усвојена је из грчког језика у средњем веку, кад се у животуСрбије појавила потреба за њом. Тада су Срби, великаши иобичан народ који су након уласка Турака у Србију отишли уЕвропу, добијали повеље од владара других земаља. Тамо сууспевали да се истакну, да радом помогну држави коју сунаселили, и да за уздарје добију повељу њеног владара. Била суто признања због, на пример, добијене битке, дипломатскогуспеха, напретка у култури и просвети и пословног успеха.Владари, аустријски, а касније аустроугарски, руски цареви,турски султани, влашки и молдавски кнезови, повељама сунаграђивали појединце, породице, еснафе, манастире и градове.
 
Синови и браћа
 Свака повеља је уметничко дело: на најфинијем пергаменту, руком писана прелепимсловима, са хералдичким знацима, сликана златом и најквалитетнијим бојама, па се на првипоглед не би рекло да је званични документ. Свака од њих открива и део историје нашихљуди – што је и био разлог да их др Душица Бојић окупи и открије посетиоцима изложбе.У питању је, поновимо, време Србије под Турцима. Дмитар и Андрија, синови краљаВукашина и браћа Краљевића Марка, први су Срби које је неки инострани владар наградиоповељом. Прешли су у Угарску, тамо се показали корисни за државу и зато добили титулугрофа. То значи да им је владар повељом даровао посед и тиме их прогласио племићима. 
 Повеља племства коју је Франц I дао Авраму Мразовићу
 Половином 15. века у Угарску су прешла браћа Стефан и Дмитар Јакшић са 1200 ратникашто је оснажило тамошњу војску, а краља Матију Корвина навело да им дарује знатне поседепоред Морина. Унук Стефана Јакшића по сину Марку био је први Србин који је студирао наУниверзитету у Бечу – у царској повељи из 1537. године чак му је дозвољен боравак ислободно кретање тим царским градом. С листе Срба који су оставили трага у другимдржавама и зато били признати од тамошњих владара, поменимо и Јована Ненада који јепосле Мохачке битке 1526. године повео Србе на панонске просторе и тамо с њима основаопедесетак насеља. У њему су и угарски, и аустријски, и енглески и француски краљ виделимоћну брану турском продирању у Европу.
 
 
 Племићка повеља краља Матије II Мартину Вончину
 Најстарији од осамдесетак предмета на изложби Историјског музеја је из 1612. године:хабзбуршки цар Матија II доделио је Мартину Вончину, тамошњем лекару, племићку повељуза заслуге и верно служење царевини. Написана је на немачком језику, на пергаменту, иизузетно је добро очувана. Од оних које су нешто млађе од ове, старе четири века, ево првонеколико аустријских и руских повеља додељених појединцима:Ђорђе Бранковић добио је племићку повељу 1705. године од цара Леополда I, зато што сеистакао у одбрани Угарске од Турске. Бранковић је био историчар, писац, политичар идипломата, а и убеђен да води порекло од деспота Ђурђа Бранковића. Осим дипломе,изложена је и сабља, златни хусарски палош, који је Ђорђу Бранковићу посмртно доделилаРусија.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->