Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Priče o obojenim pločama

Priče o obojenim pločama

Ratings: (0)|Views: 35|Likes:
Published by beogradski

More info:

Published by: beogradski on Oct 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/05/2011

pdf

text

original

 
Приче о обојеним плочама
 Ако сте власникједне од ових плоча , ви сте богат човек...
Г
 рамофонске плоче, округле, поливинилске, одавно суизашле из употребе. А биле су значајан изум 20. века на комесу забележени многи од најлепших акорда и гласова умузици. Осамдесетих година прошлог века заменили су ихкомпакт-дискови.Ипак, о њима мало ко не зна барем оно основно – да су билетањирастог облика, округле и црне, величине 17, 25 и 30центиметара у пречнику, да се снимало тако што је уполивинилску масу, спирално ка средишту, урезивана браздау којој је различита назубљеност значила различит звук.Постојале су моно, стерео и квадрофонске плоче, које су се, сходно величини, на грамофонуобртале различитом брзином – од 78 (још давније), 45 и 33,5 обртаја у минуту.Мање се зна да грамофонске плоче нису само црне, већ их има у готово свим бојама – одбеле, преко жуте, зелене, наранџасте, затим ружичасте и љубичасте, све до разних нијансицрвене и плаве боје.У пионирски подухват „бојења” плоча, најпре оних од 78 обртаја у минуту, прве су се јошдвадесетих година прошлог века упустиле америчка издавачка кућа „Колумбија рекордс” инемачка „Телефункен”. Већ у следећем десетлећу то су почеле да чине и друге музичке куће усвету. Временом, плоча у свим бојама, и сингл и ЛП, било је све више, наравно, увек уограниченом броју, а све бољег изгледа и квалитета и звука.Али, за израду таквих плоча потребан је чист материјал уз додатак пигмента жељене боје,што значи и скупљу производњу. Због тога се увек штедело на објављивању плоча у боји.Избор боје понекад су одређивали сами музичари, понекад би то чинили продуценти илиљуди задужени за рекламу у издавачкој кући. Ипак, од пресудног значаја за израду плоча убоји имали су различити типови винила, као и различити типови пигмента. Постоји јединствен изглед и саме боје плоча. Постоје непровидне, провидне, делимично провидне икристалне. Непровидне плоче, без обзира на боју, не пропуштају светлост, полупровидне текделимично, док је кристалне, по мишљењу многих најлепше, преламају. Посебно су билазначајна два типа кристалних плоча – тамноцрвене, коришћене педесетих и шездесетихгодина прошлог века у Сједињеним Америчким Државама, и рубинцрвене, коришћене уЈапану шездесетих и седамдесетих година. Разлика је била у квалитету, а наравно и цени,скупог јапанског винила. На њему су, рецимо, објављене неке плоче британских група каошто су „Битлси” и „Пинк Флојд” и данас су право богатство.Крајем осамдесетих година на тржишту је владала права помама за реиздањима плоча на 45обртаја у боји. На тај корак прва се 1987. године одлучила америчка кућа „Капитол рекордс”која је у разним бојама отиснула плоче „Битлса”, наравно умалом броју примерака.Овакве плоче наставиле су повремено да се израђују, на истиначин. А, ово су само неке из широког спектра боја и нијанси.Све су ретке, а понеке чак веома тражене и добро плаћенемеђу сакупљачима и поклоницима поп и рок звука.
1
„Пинк Флојд” (Pink Floyd)
Британска група „Пинк Флојд” имала је много плоча у боји.Тако је, рецимо, у Немачкој и Француској ЛП „Animals”
 
одштампан у јаркоружичастој боји. Њихов албум „The Wall”, снимљен 1979. године, продат јеу више од 30.000.000 примерака, али једино је песма „Another Brick in the Wall” заузела првоместо на топ-листама и у Сједињеним Америчким Државама и у Великој Британији.Примерци албума „The Wall” који су штампани у наранџастој боји у Италији, отиснути усамо 600 комада, данас су високо вреднују. Сваки има цену од око 1800 евра.
2
„Дип Парпл”(Deep Purple)
Зачетници хевиметала, пониклина тлу ВеликеБританије,момци из групе„Дип Парпл”,који су одокупљања 1968.године до данасималиосмогодишњу паузу и два поновна окупљања, објавили су 18 студијских албума, 34снимљених уживо, 20 компилација, 14 видео издања и велики број синглова.Познато је да су за неке плоче одабрали виниле у нијансама боје јоргована, од најсветлије за„24 Carat Purple”, до најтамније „The Mark II” први пут објављене за властиту издавачку кућу1975. и 1977. године .
3
„Квин” (Queen)
Многи музичкистручњацисматрају да јенајбољи албумлондонске групе„Квин” „A NightAt The Opera”,објављен за кућуЕМИ 1976.године. Уједно, уто време био је инајскупљи албумикад произведен.На британској музичкој листи слушаности заузимао је прво место пуних девет недеља, док јеу Америци истовремено био на четвртом месту. Албум је продат у 3.500.000 примерака. Нањему се налази песма „Боемска рапсодија” коју је написао певач групе Фреди Меркјури.Издање албума на белом винилу веома је ретко .
 
4
„Битлси” (TheBeatles)
„Четворка изЛиверпула”,„Бубе”, како сучесто називалибританску групу„Битлси”, сматрасе најзначајнијими најуспешнијим рокенролсаставом свихвремена.Албум „YellowSubmarine”, отиснут у црном винилу 1969. године, када се као потпора истоименом цртаномфилму појавио на тржишту, по мишљењу неких музичких критичара најслабије једискографско издање „Битлса”. Ипак, 1970. године у Јапану је штампан у црвеној боји, а1999. године добио је и одговарајућу боју. Преснимљен је на жути винил уз ДВД форматфилма íЗа разлику од једносатног телевизијског филма „Magical Mystery Tour”, из 1967. године, којиније имао прођу у Америци, истоимени ЛП „Битлса” појавио се у измењеном издању напрекоокеанском тлу после девет година. Уместо двоструког, био је обичан ЛП, али објављенна жутом винилу и с пратећом брошуром од 24 странице íДевети албум групе „Битлси” назван једноставно „White Album” имао је и одговарајући белиомот на коме се тек назире име групе без икаквих других натписа. Музички познаваоци изчасописа „Роллинг Стоне” сврстали су га 2003. године међу десет најбољих албума свихвремена, а уједно и за најбоље продавани албум у Америци, где је деветнаест пута достигаоплатинасти тираж. Године 1978. овај албум је реиздат на белом винилу у неколико земаља, а уЈапану и Шведској на црвеном .
5.
„Ролингстоунс” (The Rolling Stones)
Многи кажу да је британска рок група„Ролингстоунс” право чудо у свету музике.Стекавши велику славу шездесетих година,прозвали су се „највећим рокенрол бендом насвету”. То су, наравно, и оправдали и музикоми начином живота. Група још ради, свира и„праши” жестоким турнејама свуда по свету.Објавили су 55 албума и продали их широмсвета у више од 200 милиона примерака. Плоча„Some Girls”, објављена 1978. године, продата је само у Сједињеним Америчким Државама утиражу од 6.000.000 примерака.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->