Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
P. 1
Rahsia Wanita Melalui Bulan Kelahiran

Rahsia Wanita Melalui Bulan Kelahiran

Ratings:
(0)
|Views: 471|Likes:
Published by siti nor bahijah

More info:

Published by: siti nor bahijah on Oct 07, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/10/2011

pdf

text

original

 
Rahsia Wanita Melalui Bulan Kelahiran
Tajul Muluk begitu sinonim dalam astrolosi zaman silam,khususnya dalam masyarakat melayu kuno dalam menafsirkanwatak-watak wanita, mimpi, hari yang baik dan terjemahanlain dalam kehidupan sehari-hari.Ia adalah untuk pengetahuan dan pembacaan semata-matadan bukanlah sebagai kepercayaan 100%.
Rahsia Wanita Mengikut Bulan Kelahiran
 
Januari
 - ramai kenalan, sedikit pemalu dan bersungguh-sungguh bilamelakukan kerja
Febuari
 - boleh di percayai, pandai buat kerja, sangat teliti dalamurusan kerja tetapi suka bermain cinta
Mac
 - ringgan tulang, mudah membantu, tiada bakat dalamperniagaan kecuali bimbingan. mudah tergoda pada lelaki, takpandai menyimpan wang dan suka sendirian.
April
 -Tabiat lekas naik darah, pertuturan keras dan kedekut
Mei
 -Suka merendah diri,penyabar, suka meminta bantuan oranglain tiada bakat dalm perniagaan, manis pertuturan dan mudahdengan lelaki.
Jun
 - banyak ilmu pengetahuan, ringgan tulang, hidup dalamkemewahan, perkahwinan tidak kekal, pernikan lebih sekali.
Julai
 -Banyak pancarobahidup dan godaan, banyak perolehi rezeki
Ogos
 -bernikah lebih dari sekali,berbakti pada suami, rezekinya padasuami dan rajin berusaha.
Setember
 -Murahhati, tabah dalam dugaan serta mempunyai ramai anak
Oktober
 -murah rezeki, keras hati dan mudah simpati
November
 -rajin, pandai berbicara, mudahmenyeleweng, tidakmenafaatkanharta pusaka
Disember
 - rajin berusaha, lekas naik darah, kers hati, bila marah berapi-api,anaknya ramai lelaki dan murah rezeki
 
~ RAHSIA BIBIR WANITA ~
Bibir wanita memang penuh tarikan. Namun di sebalikkeindahan yang dipaparkan, terdapat suatu misteri atau rahsiatentang watak si pemiliknya.Di sini dinyatakan misteri bibiryang patut diketahui.
Bibir segar dan kemerahan
 Wanita yang mempunyai bibir segar dan kemerah-merahansecara semulajadi menandakan dia mempunyai tubuh badanyang sihat dan pandai menjaga kesihatan diri. Sifat mereka juga terbuka dan periang. Ramai yang suka berkawan denganwanita ini kerana pandai menyesuaikan diri dan ramah dalampergaulan. Wanita ini juga mampu memberi keriangan kepadapasangannya dengan sifat semulajadinya sebagai wanita.Diamanja dan kehidupannya yang ceria sungguh menyenangkansekali.Secara umumnya, wanita ini suka dimanja dan mahukankasih sayang yang penuh kehangatan. Dia akan kecewasekiranya mendapat pasangan yang kaku dan tidak tahumemanjakannya. Biasanya juga mereka mempunyai rautwajah yang menarik, selari dengan kecantikan bibirnya yangsentiasa mengundang rasa senang dan mesra kaum lelaki.
Bibir yang biru (pucat)
Tidak kira apa juga bentuk bibir wanita ini, cahayanyakelihatan kebiruan. Biasanya wanita ini tidak begitu bolehdiletakkan kepercayaan. Kata-katanya tidak bolehdipegang,selalu bersifat ingkar dan cuai terhadaptanggungjawab dan kewajipannya. Cerewet dan sukamenimbulkan perselisihan dengan pasangannya. Jika andaingin menjadi kekasihnya, anda hendaklah seorang yang bolehmengatasinya atau mengawalnya.
Bibir yang tipis
 Tipis bukan beerti nipis! Wanita yang memiliki bibir tipis padaumumnya banyak mulut dan suka membicarakan hal-hal yangkadangkala boleh disifatkan sebagai tidak wajar. Sukamelakukan sesuatu dengan caranya sendiri tanpamempedulikan apa kata orang lain. Wanita ini pandai memujukrayu dan tahu juga berpura-pura dalam memainkan peranandemi kepentingannya. Wanita ini juga mempunyai nafsu yangcukup besar dan memerlukan belaian yang penuh kehangatandari pasangannya. Wanita ini bersikap optimis dalam menjalanikehidupannya.
Bibir yang mungil
 Wanita ini secara umumnya mempunyai gaya dan pesonayang mendebarkan lelaki. Selalu mempamerkan gaya keanak-anakan dan bersifat manja. Suka didampingi dan dibelai olehpasangan. Wanita ini juga suka bergantung kepada orang lain,tidak mempunyai pendirian yang mantap lantaran selalubersikap ragu-ragu dengan apa yang dilakukan.Lelaki mudahmengambil kesempatan untuk menggodanya. Wanita jenis ini juga mudah dijinakkan jika pandai membacakelemahannya.Wanita ini boleh diharap menjadi ibu yang baikdan suri rumah yang bertanggungjawab. Namun sukamerungut dan berleter jika tidak mendapat apa yangdiingininya.
Bibir yang tebal 
Wanita berbibir tebal dikatakan mempunayi nafsu yang kuat.Sukakan kemesraan dan kehangatan. Dia juga bersikap agakbebas dan terbuka apalagi jika dikaitkan dengan persoalancinta dan seks. Mampu memberi keseronokan dan kesenangankepada pasangannya, namun boleh juga menimbulkansuasana yang sebaliknya lantaran sikapnya yang sukamencemuh dan memalukan dikhalayak ramai.Wanita ini tidaksuka sikap yang berpura-pura. Jika diamanahkan suatu rahsia,dia boleh menjaganya dengan baik dan mengunci rapat.Bagaimanapun jika dia mula membenci seseorang ,kata-katayang dihamburkan menyinggung perasaan orang dan terburailahsegala rahsia orang yang dibencinya.Begitu mementingkankecantikan dan bersolek lama. Banyak wang yang dihabiskan untuktujuan kecantikan serta bersikap pemboros. Tidak pandaimenguruskan rumahtangga dan anak-anak. Jika anda sebagaisuaminya, seharusnya mempunyai sifat kewibawaan untukmembimbingnya. Jika tidak dia akan bersikap queen-control!
Bibir sentiasa terbuka
 Mempunyai keinginan yang tinggi dari segi kehidupan dan jugaseks. Dalam soal kerja atau tanggungjawab, mereka cukupberdisiplin dan mencapai prestasi yang membanggakan. Ramaiwanita jenis ini memperoleh kedudukan yang baik dalam kerjayakerana mampu berjaya dalam setiap bidang yang diceburinya.Optimis dan bermatlamat. Dia juga mudah jatuh cinta danberusaha sedaya-upaya untuk memiliki atau memenangi hati lelakiyang dicintainya. Tidak segan atau malu untuk meminta apa yangdihajatinya dalam perhubungan. Dia pandai merangsang pasangandengan gaya pesonanya yang hebat dan erotik. Pandaimemanfaatkan keistimewaan diri.
Lelaki sengaja taknak Faham Wanita
 
1. Wanita tidak pernah puas hati 
 Hakikatnya: Wanita sentiasa mahu perbaiki keadaan supaya lebihbaik
Yang sebenar2nya tentang Mitos 1:
 Wanting to make things better is not the same as never beingsatisfied with anything. Katakan anda menyuruh seorang temanpejabat membaiki kerjanya, sedikit pembetulan, di sana dan di sini,tetapi ini tidak bermakna yang anda tidak berpuas hati dengan
 
kerjanya, bukan begitu? It's the same with the women - hanyakerana wanita mahu sesuatu yang lebih baik, diperbaiki, dilebihsempurnakan, it doesn't mean we are impossible to satisfy.Tetapi sesuatu yang harus diakui tentang beberapa komentaryang diperolehi daripada beberapa wanita - mereka mengakui,apabila tiba kepada intimate relationship, mereka tidak mudahdipuaskan sebagaimana lelaki. Mengapa? Kerana diyakinibahawa tahap emosi wanita lebih tinggi berbanding lelaki.Kerana itu jugalah daripada sebesar2 perkara sehinggalahkepada yang sekecil2nya, ia sentiasa berada dalam perkiraanwanita.Lelaki harus ingat, wanita memang suka melakukan detailings.Namun bagi lelaki, detailings menyusahkan. Sedangkan padawanita, detailings itu menunjukkan komitmen, malahmemperindahkan perhubungan.Apa yang harus lelaki ingat, apabila wanita mencadang ataumenyuarakan satu2 perubahan dalam perhubungan, wanitasebenarnya BUKAN MERUNGUT, atau MENGKRITIK. Tetapi diaingin memberi tahu betapa dia bersungguh2 dan inginmenunjukkan komitmennya agar hubungan yang dijalin berjalansebaik mungkin. Soalnya, kenapa lelaki sering menggunakanmitos ini untuk mencari kesalahan wanita? Jawapannya mudah -kerana lelaki menggunakannya sebagai alasan untuk tidakmemperdulikan kehendak wanita dan mengelak daripadamelihat kesalahan sendiri!
2. Women are high maintenance
 Hakikatnya: Intimate relationships are high maintenance
Yang sebenar2nya tentang Mitos 2:
 It's not the women who are high maintenance, it's relationship.Successful relationships aren't easy. Kerananya kita terpaksabekerja keras, lebih daripada biasa, kita adakalanya tertekan,kita juga terpaksa berkorban. Okay guys, bayangkan sejenakanda memiliki kereta idaman anda, yang power giler bilamemecut. Apakah selepas memilikinya, anda akan merungut,"Kereta ini kuat telan minyaklah!" atau "Bunyinya tak bisingsangatlah, dah tu kena selalu pergi servis". Sudah tentulah andatidak akan, atau seboleh-bolehnya mengelak daripada merunguttentang perkara ini (sekurang2nya untuk 3 bulan yang pertamakerana sedang dan masih seronok memakainya), kerana andamengerti itulah harga yang anda perlu bayar untuk apa yangtelah anda pilih.Well, demikianlah juga halnya dengan perhubungan. Wanitaperlukan perhatian, belaian kasih sayang agar hubungan yangdijalin berjalan dengan aman. Secara tabi'inya wanita lebihsensitif, lebih beremosian dan lebih suka melakukan sesuatu haldengan terperinci. Maka tidak hairanlah jika wanita menjadipihak yang lebih banyak berusaha untuk kelancaranperhubungan, komunikasi dan sebagainya.Perhubungan cinta yang aman dan berjaya memerlukan highmaintenance, sebab itulah wanita bersifat sedikit mendesak danmenekan. Soalnya lelaki selalu menjadikan mitos ini sebagaialasan untuk tidak 'bekerja' demi perhubungannya dan inilahyang selalu membuat wanita sakit jiwa & makan hati!
3. Wanita suka control lelaki 
 Hakikatnya: Wanita sebenarnya mahu menyumbang,memperbaiki dan dimasukkan dalam perbincangan.Wanita sentiasa mahu masuk campur dalam apa jua masalahyang tercetus antara dia dan pasangan, anda tidak percaya?Lelaki yang tidak pandai mengatur kewangan misalnya, yangselalu pokai walaupun belum sampai tengah bulan. Apasolusinya? Sudah tentulah si teman wanita mengambil inisiatif untukmembantu- sayanglah katakan...Caranya? Terpulang. Ada yang membantu dengan kaedahmeminjamkan wang, atau bagi yang lebih bermurah hati dengansegala senang hati mengamaljariahkan saja wangnya kepada silelaki, atau ada juga yang campur tangan menjadi financial planneruntuk si lelaki. Dan masalah tipikal pasti timbul selepas itu - ininampaknya satu percubaan untuk jadi queen control.
Yang sebenar2nya tentang Mitos 3:
 Wanita dalam mana2 perhubungan sekalipun, pasti meletakkan cintadalam agenda teratas. If we see you hurting, we want to make itbetter. If we see you struggling with a problem, we want to help youfind the solution. Mengapa wanita melakukan semua ini? Sebab diacintakan awak! Sebab itu tidak hairanlah wanita sentiasa mahumasuk campur dalam apa jua masalah yang tercetus antara dia danpasangan.Wanita mungkin memang ditakdirkan mempunyai semangatberpasukan apabila bercinta dengan seseorang. Sebab itulah apabilawanita mula sibuk2 dan menyibuk dalam beberapa urusan, lelaki jadi jengkel. Tetapi awas lelaki! Wanita hanya mampu memberi input -bukan kerana wanita mahu kontrol lelaki, tetapi kerana wanita mahuturut serta, merasai keseronokan 'keterlibatan' dengan pasanganyang dicintainya.Soalnya sekarang, sesetengah lelaki menganggap mereka tidaksepatutnya tunduk kepada pasangan. Menerima pertolongandaripada wanita hanya menunjukkan kelemahan mereka. It makesthem less powerful. Mungkin kerana itulah agaknya banyak fasa2penting dalam perhubungan yang sepatutnya sudah dicapai padamasa2 tertentu terbengkalai dan tidak menunjukkan sebarangpetanda masa depan yang positif, kerana lelaki, anda memang degil!
4. Wanita lekas cemburu dan suka mendesak 
 Hakikatnya: Wanita amat menjaga perhubungan cintaSituasinya begini: Sepasang suami isteri misalnya, dengan seoranglagi wanita (sahabat baik kepada si isteri), berkemungkinan untukterjebak dalam krisis hubungan tiga segi. Si isteri mendapati sahabatbaiknya ada menyimpan perasaan terhadap si suami, berdasarkanbody languagenya, tutur katanya, perlakuannya, juga gerakmatanya. Jadi kerana si isteri percaya bahawa dia perlu berbuatsesuatu untuk menjaga perhubungan cintanya, maka sahabatbaiknya sendiri, perlu dicurigai dan perlu diawasi.
Yang sebenar2nya tentang Mitos 4:
 Mana2 wanita sekalipun yang berada dalam dunia percintaan tidakakan sekali2 mendedahkan perhubungannya kepada bahaya. Merekatidak akan membiarkan sebarang perkara pun yang bolehmengancam atau membahayakan perhubungan.Wanita selalu menjadi amat sensitif, terutama sekali apabila iamembabitkan boundaries perhubungan, juga terhadap apa2 sajaunsur yang boleh memisahkan atau memecahbelahkan. Keranaitulah wanita secara automatik, menunjukkan sikap cemburu,banyak bertanya, banyak menyoal dan kemudiannya mendesak.Bagi mereka itu adalah beberapa langkah paling penting dalammenjaga keharmonian perhubungan.Jadi lelaki, protect yourself and your relationship. Jangan terlalukeras macam batu dan jangan juga menutup mata seolah2 tiada apayang berlaku. Berjaga2lah terhadap asap kecil yang baru keluar,supaya ia tidak bertukar menjadi api yang marak!
5. Wanita yang berdikari tidak perlukan perhatian lelaki 

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->