Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
35Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Објективен тест по македонски јазик

Објективен тест по македонски јазик

Ratings: (0)|Views: 4,242 |Likes:
Published by Elizabeta Arsoska

More info:

Published by: Elizabeta Arsoska on Oct 11, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/06/2013

pdf

text

original

 
Објективен тест по македонски јазик(прво тромесечие)
Име и презиме на ученикот:_____________________________________ Одделение:_________ Можни бодови:________ Освоени бодови:________ Оценка:_________ БОДОВНА ЛИСТАБодови0-1617-2021-2425-2728-30Оценка12345Упатство за решавање на тестот:-Тестот има 30 прашања.-Секое прашање носи по 1 бод.-Обидете се да ги одговорите сите прашања.
-
Пред различните видови прашања имате дополнителни објаснувања што треба да правите.-За препишување, дошепнување, вртење назад, разговор со соучениците ќе добиете потпис натестот од наставникот што ќе значи 2 негативни бода.-Времето кое го имате за решавање на тестот е 40 минути.Потпис од родител:Одговорен наставник:Арсоска Елизабета ___________________________________________________
 
Заокружи Т ако исказот е точен, а Н ако исказот не еточен.
„Видиш ли колку зла од едно зло?Видиш ли што работи завист?Видиш ли како дјавол се наситол на сичко големозло,ненаситное свое намерение?Видиш ли додека дошла завист
.
Горенаведениот текст е извадок е од книгата „Огледало„ на КирилПејчиновиќ
. 
Т Н
Константин Миладинов е основоположник на македонскатауметничка поезија. Т Н
До кога ли вакашепот без екот?Па доста сме браќа,робја на векот.
Горенаведените стихови се од песната „Денови„ на Кочо Рацин.Т Н
Кога два или повеќе збора се изговараат под заеднички акцентпретставуваат акцентски целости. Т Н
Во песната „Елегии за тебе„ поетот изразува тажни чувства консвојата татковина. Т Н
 
На празната линија напиши го одговорот што себара.
 
Културната преродба во Македонија започналаво________________________________.
Книгите во времето на Преродбата биле пишувани на________________________________ јазик.
„Стани си утре поранодојди си вечер подоцна,наутро радост понесинавечер тага донеси„
Стиховите припаѓаат на песната_________________________________
Според видот оваа песна е _______________________ лирска песна.
Автор на оваа песна е _________________________.
Акцентот во македонскиот јазик е _________________________.
Кога акцентската целост е составена од број и именка,акцентот паѓа на ______________.
Немој ќерко,немој слатка,не предавај твоја младост,за да влезеш в црна земја:црна земја е студена,таму има црна змија......
Песната според создавачот е ___________________.

Activity (35)

You've already reviewed this. Edit your review.
Jasmina Ajtova liked this
Una Nikoloska liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Milka Dimanovska liked this
openid_aQs1wCwj liked this
Jovanka Trajkova liked this
mkaramesinoska1 liked this
Jovanka Trajkova liked this
digitalspider liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->