Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
efo229 fl 5 2011

efo229 fl 5 2011

Ratings: (0)|Views: 57|Likes:
Published by Madelaine Lundberg

More info:

Published by: Madelaine Lundberg on Oct 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/14/2011

pdf

text

original

 
Föreläsning 5 – Event Marketing – Effekt- och utvärderingHej igen !
Nu är det dags för den allra sista föreläsningen i kursen. Men kanske den mestnyttiga ! Du kommer säkert att ha dina synpunkter på vad denna föreläsning villföra fram, medan några av dina kurskamrater kanske har en helt annan åsikt. Detär svårt att få fram något rätt svar !En sak som förföljer alla event är frågan ”lönar det sig verkligen ?” Hur skall vikunna mäta att ett event verkligen är värt pengarna ? Men samtidigt kan man juställa sig frågan, Går det att mäta effekten av ett event ? Kan man mäta effektenav hur det påverkar tex ett varumärke ? Självklart går det att mäta hur mångasom kommer till ett event, man kan även mäta om det händer något iförsäljningsstatistiken direkt efter ett event. Men kan man vara helt säker på attdenna ev ökning kommer ifrån just eventet ? Finns det några bra metoder attmäta event ?Ja, du ser ! Det finns massor av frågor kring hur man mäter ett events effekt ochhur man kan utvärdera ett event. Du kanske hittar ditt svar i någon av deuppsatser som ingår i denna föreläsning.1.
 
Effektmätning vid Event Marketing. Skriven av J. Hemminger, J.Johnsson och P. Wittlock, alla ifrån Lunds universitet.2.
 
Utvärdering av event marketing. Skriven av E. Fransson och J. Törnqvist.Linköpings universitet.Den sista uppsatsen är min favorit. Här får man verkligen som läsare följa medin i en rad företag och få deras syn på ett Event. Vad är egentligen motiven förett företag att ha ett event ? Författarna i uppsatsen bryter ner ett event/enupplevelse i mindre bitar. (se figur sid 37)
 
-
 
association och image-
 
försäljning-
 
samhällsansvar-
 
lansering-
 
exponering-
 
branschexklusivitet-
 
relationer-
 
personalmotiv-
 
personliga motivDe intervjuar ett antal företag (Myrorna, Spendrups, Dell Computer, Telia,Tango sponsring och Event, Leo Burnett Special Events, ProjektStrategi EventMarketing och Disco STHLM) och ställer samma fem frågor till samtligaföretag.1.
 
Vad är anledningen till det ökande användandet av EM ?Spendrups svarar tex att de vill nå ut till en kundkrets med en mycket merpersonlig marknadsföring – att styrkan i EM just ligger här !Dell anser att event är det som kan erbjuda kunden en odelad uppmärksamhet.Telia jämför ett Event med att bjuda ut kunden på middag ”kundevent är en meravancerad form av att ta ut kunden på middag” !! I uppsatsen får du ta del avalla ovanstående företags svar på frågan.2.
 
Vad bör utvärderas, vilka faktorer är viktiga vid en utvärdering ?Vilken dröm för en akademiker och kunna få ett rakt svar på den här frågan. Iuppsatsen kan ni tex läsa följande:-
 
vi vill veta om det stärker nätverket och säljare- kund relationerna.-
 
Försäljningen är det som man i slutänden till synes vill öka. Men vi harvalt att arbeta med målet att förflytta varumärket, förändra attityder ochöka kännedomen.-
 
Utgångspunkten för att kunna utvärdera EM är att du vet vad det var duville få ut !-
 
Om man inte sätter upp målen innan, blir utvärderingen i stil med ”vi fickmånga fina bilder och folk var glada” !!3.
 
Hur utvärderas EM ?-
 
vi är ganska nöjda med att samla tidningsurklipp och intervjua krögare föratt vi skall kunna gå vidare.
 
-
 
Visst kan man mäta events, det beror bara på vad det är man tänkt mäta !-
 
Det är lite som att gå på äggskal, men måste vara försiktig !-
 
- utvärdera eventet på plats genom att göra intervjuer varje dag4.
 
Vilka är problemen vid utvärderingen av EM ?-
 
Vi vet att vår EM har varit hemskt lyckad, men vi har problem med attuttrycka det i siffror.-
 
det är svårt att hitta bra jämförelser-
 
det är svårt att mäta en känsla av välbehag hos kunderna när de hör”Telia” !!-
 
man kan inte göra generellt mätverktyg för EM, eftersom alla events är såpass unika !5.
 
Vad är syftet med utvärderingen ?-
 
utvärderingen gav tips på hur det kan genomföras bättre-
 
poängen är att den på ett eller annat sätt skall kunna användas i företagetsverksamhet.Författarna skriver i sina slutsatser att ”för att kunna utvärdera resultatet ärdet viktigt att på förhand avgöra vilket budskap som ska kommuniceras ochvilken information som eftersträvas”. Koppla gärna detta till figuren nämndovan, sid 37.Vad kommer författarna då fram till vad gäller vilka faktorer som skallutvärderas. Jo, kanske lite snopet ”det är helt beroende av företagets specifikasituation, verksamhet, målgrupp samt typ av event. Det går ”inte att generelltsäga vilka faktorer som ett företag skall utvärdera” !!Vad säger du om detta ?Håller du med, eller har du en helt annan uppfattning ?Jag rekommenderar uppsatsen varmt, så ha en nöjsam läsning.Den andra uppsatsen, Effektmätning vid Event Marketing, frågar sig om detfinns några mätmetoder som kan påvisa om ett event varit lyckosamt ellerinte. Finns det några undersökningsföretag som erbjuder några tillförlitligamätmetoder inom EM ? Författarna hänvisar bla till Fitzgerald (2002) somanser att det inte finns några standardiserade modeller för att utvärderaeffekterna av EM. Varje event är unikt och olika målsättningar och olikakommunikationskanaler. ”Varje utvärdering av EM bör skräddarsys” !

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->