Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
celulita

celulita

Ratings: (0)|Views: 30|Likes:
Published by Ani Liliana

More info:

Published by: Ani Liliana on Oct 22, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/22/2011

pdf

text

original

 
http://www.scienceline.ro/CELULITA__BOALA_SECOLULUI_5318_651_1.html
CELULITA, BOALA SECOLULUI
Buna functionare a celulelor din corpul uman depinde de un schimb complex delichide si substante nutritive, realizat de sistemul sanguin compus din artere,vene, vase limfatice si capilare.Sistemul sanguin se termina cu o artera care se imparte in mai multe capilaremici care duc hrana si oxigenul la celule, reziduurile produse de acestea fiindrevarsate in sistemul venos. Intre celule exista vase limfatice a caror functie estede a elimina reziduurile si lichidele aflate in exces. Daca acest sistemfunctioneaza corect tesuturile vor fi mereu in buna stare, in caz contrar se vaface o acumulare de reziduuri si lichide la nivel celular.Cand schimbul de lichide intre capilarele arteriale si venoase se blocheaza, segenereaza o stare venoasa: lichidul care curge in capilare se opreste, iese inexterior invadand spatiul interstitial, in consecinta fibrele colagene cresc canumar si sugruma celulele, in timp ce fibrele elastice se rup sau se subtiaza.Spatiile interstitiale nu sunt doar invadate, ci chiar contaminate de reziduuridestinate sistemului venos si limfatic pentru a fi eliminate. Reziduurile indizolvare se separa de apa, care la randul ei nu se elimina dand astfel nastere lafenomenul numit celulita (aspect cutanos, cu noduri).Vasele limfatice se congestioneaza, peretii capilarelor se umplu cu apa in daunafluxului intern regular, circulatia sanguina incetineste iar sangele se intoarce cudificultate de la zona bolnava la inima.Diferite substante aflate in organism se concentreaza in zona afectata, formando adevarata gelatina care inconjoara fibrele tesutului conjunctiv.Celulele care sunt in zona celulitica in loc sa se reinnoiasca la fiecare 40-45 dezile, pot fi inlocuite de altele cu un necesar nutritiv inferior, incarcatura fibroasase ingroasa si da nastere la membrane care in profunzime adera la muschi si insuprafata la derm, dand nastere caracteristicei 'coaja de portocala' sau 'salteadureroasa', din cauza terminatiilor blocate. Incetinirea schimbului de substantede la nivel celular impiedica pielea sa fabrice elastina, din lipsa careia apare opierdere a tonifierii pielii cu formarea de riduri, cute, onduleuri care conferapielii un aspect invechit.Apa din organism poate deveni insuficienta dand pielii un aspect deshidratatsau poate stagna intr-un singur loc provocand umflaturi (in general laextremitati). Neintervenindu-se in tratarea celulitei, in cazuri foarte rare,aceasta poate afecta chiar si vasele sanguine.
 
Factorii care favorizeaza aparitia celulitei pot fi impartiti in interni si externi.Factorii interni sunt: ereditatea, artritele, dereglari ale glandei tiroide,malformatii ale coloanei vertebrale, piciorul plat, constipatia, functionalitatehepatica dificila, procreerea, dar inainte de toate, dezechilibrele hormonale carefavorizeaza retinerea apei in tesuturi.Factorii externi pot fi: graviditatea (in fapt genereaza mutatii hormonale carepot favoriza retentiile hidrice si formarea de perne foarte dificil de inlaturat),fumatul, alimentatia incorecta, excesul de alcool, cafea, grasimi, sporturi preaviolente, gimnastica facuta fara indrumare si nu in ultimul rand stresul caremareste incarcarile de adrenalina, un hormon care provoaca spasme ale vaselorsanguine, provocand daune circulatiei.Celulita, fenomen preponderent feminin care afecteaza existenta a 9 din 10femei, deriva dintr-o serie de probleme mai mult sau mai putin grave care potconduce la afectarea stratului intermediar si profund al pielii (derma sihipoderma). Exista diferite tipuri de celulita:- perna- edematoas- compacta (dura)- moale (flasca)- fibroasaPrimul tip, perna, se manifesta ca un fel de proeminenta care adera la muschi sicare se regaseste mai ales pe coapse si solduri. Poate avea consecinte asupracirculatiei sanguine care se manifesta prin picioare grele, glezne umflate sivarice.Al doilea tip, edematoasa, este caracterizata de umflaturi si edeme, simplapresiune a unui deget lasa o scobitura pentru cateva secunde lucru care sedatoreaza proastei circulatii sanguine si limfatice.Al treilea tip, compacta sau dura, este frecventa la pacientele cu o constitutiemedio-robusta cu o aparenta stare buna de sanatate. Acumularile celulitei seprezinta sub forma compacta, iar palparea acestor arii poate provoca durere.Este cel mai inestetic si cel mai dificil de vindecat tip de celulita. Vizual aceastaformatiune prezinta o moleseala caracteristica, care tinde sa se clatine.Al patrulea tip, moale sau flasca, este gasita in diferite zone cutanate si estepredilecta catre zone determinate ca: inghinal, pe abdomen, pe interiorulcoapselor, pe interiorul bratelor. Este caracterizata de un tesut bogat in apa sieste adeseori asociata cu prezenta varicelor, a vergeturilor, a obezitatii si a hipo-tonicitatii musculare. Acest tip de celulita este intalnit si la persoanele foarteslabe.
 
Al cincilea tip, fibroasa, este in general rezultatul evolutiv al tuturor tipurilor decelulita si de aceea prezinta o consistenta demna de notificat, de la suprafatapana in profunzime.In fazele initiale diferitele forme tind sa se confunde.Celulita se manifesta pe grade: gradul unu - prezinta o umflatura difuza careinvadeaza tesutul conjunctiv, gradul doi - se distinge la pipait si la cea mai micapresiune provoaca durere, gradul trei - este caracterizat de noduli celuliticidatorati formarii tesutului fibros.Celulita este un dusman de temut, deoarece ea se manifesta in stare latenta,agravandu-se putin cate putin odata cu trecere timpului. Sa nu ne inchipuim caea apare atunci cand o observam, nu exista o celulita neasteptata si spontana, ciea se creeaza in timp fiind ireversibila daca nu este tratata adecvat.Celulita poate aparea la orice varsta, de la pubertate pana la menopauza.Zonele cele mai expuse la celulita sunt: coapsele, soldurile, fesele, abdomenul,bratele, picioarele.Simptomele celulitei sunt variate, poate aparea una sau pot fi asociate, cele maicomune fiind: durere la atingere, prezenta la palpare a unor micro sau macronoduli, prezenta vergeturilor, senzatie de greu, cute, furnicaturi, durerimusculare, dureri la ridicare, oboseala, cefalee, senzatie de frig, nervozitate, etc.Cred ca ati inteles ca celulita este o boala care nu iarta pe nimeni si care trebuietratata cu seriozitate.
Cum apare celulita?
Ce este celulita?
Definitie: celulita este o alterare a tesutului conjunctiv ca urmare a acumulariigrasimii in adipocite si are ca urmare imbatranirea tesutului prin actiuneaglucozei asupra fibrelor de colagen si elastina, tulburari la nivelul circulatieilimfatice si sanguine, care favorizeaza retentia de apa si toxine.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->