Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
napi111022

napi111022

Ratings: (0)|Views: 193|Likes:

More info:

Published by: Civitas Europica Centralis on Oct 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/23/2011

pdf

text

original

 
 
K
ISEBBSÉGI
S
AJTÓFÓKUSZ
 
Civitas Europica Centralis (CEC)
 H-1115 Budapest, Szentpéteri. U. 10..
 
+3630 904 6164,http://www.ceucent.net/  admin@cecid.net 
2011-10-22.
 
Egymás felé forduló régiók Kelet-Közép Európában
Approachingregions in East-Central Europe
 
KKKKKKKK
IIIIIIIISSSSSSSSEEEEEEEEBBBBBBBBBBBBBBBBSSSSSSSSÉÉÉÉÉÉÉÉGGGGGGGGIIIIIIII 
SSSSSSSS
AAAAAAAAJJJJJJJJTTTTTTTTÓÓÓÓÓÓÓÓFFFFFFFFÓÓÓÓÓÓÓÓKKKKKKKKUUUUUUUUSSSSSSSSZZZZZZZZ
 
2011.
OKTÓBER
22.,
SZOMBAT
 
B
K
 
VVVVVVVVáááááááárrrrrrrrhhhhhhhhaaaaaaaattóóóóóóóó
 RIUF: a külföldi egyetemek börzéje hamarosan Kolozsváron– A RIUF (RomanianInternational University Fair) a legnagyobb kelet-európai nemzetközi oktatási vásár, amelyetimmár a hatodik éve rendeznek meg. Idén ősszel Kolozsváron
október 25-én
, 10 és 18 óraközött kerül rá sor a Diákművelődési Házban (Studház). A jelenlevő egyetemek, többek között aPrinceton University, a Malmö University, a Tilburg University, a University of Worcester, aCentral European University, a BI Norwegian Business School válaszolnak majd az érdeklődők kérdéseire (Transindex)
 
MMMMMMMMaaaaaaaaggggggggyyyyyyyyaaaaaaaarrrrrrrroooooooorrrrrrrrsssssssszzzzzzzzáááááááágggggggg
 Prőhle Gergely: Budapest kész átláthatóvá tenni Washington számára a magyar törvényalkotási folyamatot– Magyarország kész átláthatóvá tenni a törvényalkotási folyamatot - jelentette ki washingtoni tárgyalópartnereinek 
Prőhle Gergely
helyettes külügyi államtitkár, akiaz elmúlt napokban az amerikai fővárosban folytatott tárgyalásairól pénteken számolt be az MTI-nek. A magyar diplomata
Philip Reekerrel
, az amerikai külügyminisztérium balkáni és
Thomas
 
O. Melia
emberi jogok ügyében illetékes helyettes államtitkárával, a tárca stratégiai tervezőosztályának munkatársaival, valamint a Nemzetbiztonsági Tanács európai ügyekért felelősigazgatójával egyeztetett. Látogatást tett a Heritage Foundation kutatóintézetben és az amerikaiHelsinki Bizottságnál is.
Prőhle Gergely
kijelentette: az álláspontok különbözősége miattnagyon fontos annak hangsúlyozása, hogy Magyarország kész átláthatóvá tenni a törvényalkotásifolyamatot, ami a helyettes külügyi államtitkár látogatásának célja volt. "
 Én kezdeményeztem atalálkozót Thomas Meliával, amit ő nagyra értékelt is
" - mondta
Pröhle Gergely
. Mint mondta,a megfogalmazott kritikák mögött az húzódik meg, hogy az amerikai történelmi tapasztalatnagyon eltér a magyartól. Például az egyházfinanszírozást illetően az Egyesült Államokban nemveszik figyelembe azt, hogy a második világháború után Magyarországon milyen anyagihelyzetbe kerültek az egyházak, ezért szükséges megvilágítani az amerikaitól teljesen eltérőkeretfeltételeket (MTI)
 
 
K
ISEBBSÉGI
S
AJTÓFÓKUSZ
 
Civitas Europica Centralis (CEC)
 H-1115 Budapest, Szentpéteri. U. 10..
 
+3630 904 6164,http://www.ceucent.net/  admin@cecid.net 
2011-10-22.
 
2
 Az ENSZ Biztonsági Tanács 2012-13-as időszakra vonatkozónem állandó tagjairól szóló közgyűlési szavazáson Magyarország nem került be a testületbe. Akelet-európai regionális csoportban megnyíló egy helyre Magyarország mellett még Szlovénia és Azerbajdzsán pályázott, közöttük a verseny az elkövetkező napokban folytatódik. Köszönjük azoknak az országoknak a támogatását, amelyek ránk szavaztak 
…” (MTI)
 Eldőlt - Gyurcsányék kiléptek az MSZP-ből– Demokratikus Koalíció néven új, nyugatos,  polgári balközép párt megalakítását jelentette be
Gyurcsány Ferenc
szombaton, Budapesten.
Zászlót bontott a Demokratikus Koalíció pártja
” - ezt ma
Gyurcsány Ferenc
jelentette be aFáy utcai sportcsarnokban. A volt miniszterelnök az egyes számú tagkönyvet hatalmas ünneplésközepette
Vitányi Ivánnak 
adta át. Kiderült, hogy az új szervezetet a néhány hónapja bejegyzettDemokratikus Pártból hozzák létre úgy, hogy megváltoztatják annak nevét és alapszabályát.
Gyurcsány Ferenc
azt hangoztatta, hogy mert Magyarországon a pártok bejegyzésének alegfőbb felelőse Polt Péter, és ő nem bízik a legfőbb ügyészben, ezért választották a pártalakításnak ezt a formáját (Nszv)
 pártja erősebblesz a Demokratikus Koalíció kiválása után, mert nem a párt belső vitáival foglalkoznak ezután
- jelentette ki
Mesterházy Attila
szombaton, az MSZP Országos Választmányának ülése után. Aválasztmány egyhangú döntéssel elfogadott egy kilenc pontos határozatot is, amelyben egyebek között felszólítják "
azokat a képviselőket (országgyűlési, önkormányzati képviselőket), akik 
Gyurcsány Ferenccel 
kívánnak távozni az MSZP-ből, hogy mandátumukat adják vissza az őket  jelölő szervezeteknek 
".
Mesterházy Attila
ugyanakkor megerősítette, hogy mivel azországgyűlési képviselők megválasztásuk pillanatától maguk rendelkeznek mandátumukról,ezért ez csak egy politikai felszólítás, ha maguktól nem mondanak le mandátumukról, akkor nincs eszköze az MSZP-nek arra, hogy ezt kikényszerítse (Nszv)
 Az LMP eddig is távol tartottamagát más pártok belügyeitől és ezután is ehhez tartja magát 
” - reagált
Schiffer András
 szombaton az MTI-nek a Demokratikus Koalíció párt megalakításának hírére. Az LMPfrakcióvezetője hozzátette: "
minket az viszonylag kevéssé érdekel, hogy egy, három, vagy esetleg négy szocialista párt van a parlamentben, az LMP fő ellenfele a fideszes kétharmad 
" (Nszv)
 A szociáldemokrata párt megőrzi függetlenségét, és nem fog csatlakozni egyetlen politikai erőhöz sem
” - mondta
Kapolyi László
,a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) elnöke szombaton, a fővárosban tartottünnepi nagygyűlésen. Az elnök elmondta: a szociáldemokráciának komoly szerepe kell legyen a jelenlegi problémák megoldásában, ezért megőrzi függetlenségét, és önállóan képviseli az étékeit(Nszv)
 Rétvári Bence: az erős nemzetpolitikának lehetnek csak sikerei  – A közigazgatási tárca  parlamenti államtitkára szerint egy erős magyar nemzetpolitikának lehetnek csak sikerei.
Rétvári
 
Bence
az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) országos küldöttgyűlésén, szombaton,a Millenárison hangoztatta, hogy a meghunyászkodó, mindig visszakozó nemzetpolitika mindigcsak kudarcos lehet. Több száz fiatal előtt a kereszténydemokrata államtitkár kiemelte:szemléletváltás következett be a nemzetpolitika területén, az "
erős Magyarország eszméjének átültetése
" meghozta az eredményét. Emlékeztetett arra, hogy például a határozott és karakteresmagyar álláspont képviseletének köszönhetően Szerbia várhatóan módosítani fogja a vajdaságimagyar közösséget hátrányosan érintő kárpótlási törvényt (Nszv)
 
 
K
ISEBBSÉGI
S
AJTÓFÓKUSZ
 
Civitas Europica Centralis (CEC)
 H-1115 Budapest, Szentpéteri. U. 10..
 
+3630 904 6164,http://www.ceucent.net/  admin@cecid.net 
2011-10-22.
 
3
 Az autonómiatörekvésnek nincsalternatívája
” – jelentette ki
Schmitt Pál
köztársasági elnök, amikor a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) vezetőit fogadta pénteken a Sándor-palotában. „
 Az autonómiatörekvésnek nincs alternatívája, ha együvé akarjuk, hogy tartozzon a nemzet, vagy haazt a lemorzsolódást, ami az elmúlt évtizedekben a statisztikai adatokban is megjelent, részbenmeg akarjuk állítani, vagy menteni, ami menthető 
” – mondta az államfő. A tanácskozáson résztvesz mások mellett
Tőkés László
, a KMAT és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke,
Kovács Péter
, az RMDSZ főtitkára, valamint a Székely Nemzeti Tanács, a Magyar Polgári Párt,a Magyar Koalíció Pártja, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyarok DemokratikusKözössége, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének képviselői.
Schmitt Pál
a tanácskozás előtt mondott köszöntőjébenarról beszélt, hogy az autonómiatörekvések kérdésében egyrészt a határon túli magyar szervezetek is megvívják a saját harcaikat, másrészt a magyar kormány is markánsan kiáll anemzetstratégia mellett (MNO)
 Gyurcsány bejelentette új pártja megalakítását  – Az új párt neve Demokratikus Koalíció, parlamenti frakciója még szombatonmegalakul. A frakcióvezető
Molnár Csaba
lesz, az egyes számútagkönyv
Vitányi Iváné
– Nagyjából ezren gyűltek össze a Vasassportklub sörpadokkal és műanyag székekkel megtöltött Fáy utcaisportcsarnokában, hogy megünnepeljék a
Gyurcsány Ferenc
vezetteDemokratikus Koalíció Platform első születésnapját (Nsz)
 Kövéren múlik Gyurcsányék frakcióalapítása  – A bejelentő átirat megfogalmazásán és Kövér  László házszabály-értelmezésén múlik, hogy
Gyurcsányék 
akadálymentesen, vagy bukdácsolvaalakíthatnak-e saját frakciót a napokban. Hasonló szakítás volt már a magyar politikatörténetben(Nsz)
 Miért is lettek sógorokká az osztrákok?  – Burgenland az idén 90 éves. Ma is sokan vélik úgy, hogy Ausztria nem érdemelte meg ezt a területet az első világháború után. Az osztrákokról sok szó esett egy szombathelyi könyvbemutatón. A vasszilvágyi Magyar Nyugat Könyvkiadóhiánypótló, értékes könyveket jelentet meg sorra. Csütörtökön is egy ilyen könyv bemutatójátrendezték meg az evangélikusok közösségi termében.
Dr. Botlik József 
kisebbségkutató,történész könyve - címe: „
 Az őrvidéki magyarság sorsa 1922-1945
” - alkalmat adott arra, hogyezen az estén az idén 90 éves Burgenlandról, létrejöttéről, a trianoni békeszerződés máig nyúlóhatásairól essen sok szó (Vas Népe)
L. Simon László
 fideszes képviselő, a parlament kulturális bizottsága és e hónap 15-étől a Nemzeti KulturálisAlap (NKA) elnöke arról, hogyan gondolja a legfontosabb állami mecénás szervezet átalakítását(Nsz)
 Dörner miatt nem jön Budapestre a világhírű karmester   – A Magyar Állami Operaház október  28-ra és 29-re kitűzött hangversenyének vendégkarmestere,
Christoph von Dohnányi
arróltájékoztatta az Operaházat, hogy nem kíván olyan városban fellépni, "
amelynek főpolgármestereaz egyik színház vezetését két ismert szélsőjobboldali antiszemitára bízta
" (Hírszerző)

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->