Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
4Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Analiza tehnica

Analiza tehnica

Ratings:
(0)
|Views: 98|Likes:
Published by Lucrari de licenta

More info:

Published by: Lucrari de licenta on Oct 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/14/2014

pdf

text

original

 
http://lucraridelicenta.blogspot.com
ANALIZA TEHNICA
Fundamentalistii realizeaza estimari si previziuni asupra preturilor de pe piatapornind de la statistici economice, industriale, ale companiilor. Principalele variabilede decizie folosite de ei imbraca forma profiturilor si dividendelor. Analizafundamentala judeca valoarea bursiera pe baza unui cadru conceptual al riscului sirentabilitatii, fundamentat pe capacitatea de a aduce beneficii si pe mediul economic.Acest lucru implica un effort considerabil , fara garantia unui succes sigur ,chiar daca munca este bine realizata. Informatiile folosite sunt cele aflate la dispozitiaoricui , deci informatii disponibile. Astfel , chiar daca analistul gaseste un titlusubevaluat , este foarte probabil ca si multi altii sa-l gaseasca , o multime de indivizifolosind aceleasi date si in general aceleasi reguli. Daca toti ajung la concluzia ca untitlu este subevaluat , ei se vor grabi sa-l cumpere , ceea ce va avea ca efect cresterecursului acelui titlu , el nemaifiind subevaluat. Conform tehnicienilor care folosescanaliza tehnica , titlurile subevaluate pot fi gasite si cu alte metode.
“Cred ca viitorul este doar repetarea trecutului , dar intrat pe o alta poarta” a
spus Sir Arthur Wing Pinero in 1893.In acest capitol vom examina o abordare alternativa a estimariicomportamentului cursurilor bursiere, si anume analiza tehnica. Acest tip de analizanu constituie un substituent al analizei fundamentale ci mai degraba cunoaste outilizare complementara cu a acesteia. In aceste conditii, analiza tehnica poate, si decele mai multe ori o face, sa confirme rezultatele derivate din aplicarea aanlizeifundamentale.Analiza tehnica este procesul de analizare a istoriei cursului valorilormobiliare , intr-un effort de a determina cursulrile viitoare probabile.Un chartistdemodat ar putea defini analiza tehnica ca un proces in care istoria se repeta , pe cândaltii l-ar putea defini ca un proces prin care invatam din trecut.Asemeni fundamentalistilor, tehnicienii isi bazeaza demersul tot pe valoare,dart nu in sensul pe
care il reţin si il folosesc cei dintai. Tehnicienii sau chart
-isti credca fortele cererii si ofertei sunt reflectate de preturile si volumele tranzactiilor, de
 
http://lucraridelicenta.blogspot.com
modelele create pe baza acestora. Examinand aceste structuri, ei pot realiza estimari siprevederi cu privire la sensul in care se vor misca cursurile, precum si la amplitudineaacestor miscari.In sensul cel mai restrans, analistul tehnic crede ca fluctuatiile pretului
reflecta forţe si influente logice si emotionale. Mai mult, miscarile pretului,
oricare arfi factorii ce le determina, odata aparute, vor persista inca o perioada de timp, putandfi astfel detectate.Se constata, asadar, ca analiza tehnica poate fi folosita ca mai mult decat unsuplement al analizei fundamentale. Cea din urma permite analistului sa determinerandamentul in perioada de posesie si riscul obtinerii beneficiului respectiv, daracestea singure nu sunt suficiente pentru a indica daca el sa cumpere sau sa vanda.Analiza tehnica devine importanta in indicarea momentului lansarii ordinului devanzare sau cumparare - ordin fundamentat, de altfel, pe previziunile referitoare larisc si rentabilitate.Activitatea tehnicianului se orienteaza in doua directii:1) sa identifice tendinta2) sa determine sfarsitul trend-ului, momentul cand preturile incep sa evolueze indirectia opusa acestuia.Aspectul esential consta in a identifica si a face distinctie intre "intoarcerile"si "rasturnarile" din cadrul trend-ului si schimbarile, modificarile trend-ului insusi.Aceasta problema este critica, atata vreme cat modificarile preturilor nu se fac intr-omaniera "lina" si neintrerupta.Tehnicienii privesc modificarile preturilor si semnificatia lor prin prismastatisticilor referitoare la pret si volum. Acesti indicatori ajuta la cuantificarea simasurarea relatiilor pret-volum si cerere-oferta atat pentru ansamblul pietei, cat sipentru actiunile individuale. Analiza tehnica se bazeaza rareori pe un singur indicator,nici unul nedovedindu-se infailibil, ci acorda credit utilizarii unui grup de indicatoriagregati.
Utilizarea indicatorilor de presiune
 
http://lucraridelicenta.blogspot.com
Prin utilizarea indicatorilor de presiune tehnicienii pot previziona evolutiaintregii piete prin urmatoarele trei tipuri de indicatori :A)
 
indicatori care arata ce fel de investitori cumpara si vind actiuni;B)
 
indicatori care evalueaza activitatea pe piata;C)
 
indicatori care releva psihologia indivizilor;
 A. Indicatori care arata ce fel de investitori cumpara si vind actiuni
Daca se considera ca unii cumparatori sunt mai “inteligenti”,
maiinformati , mai rapizi in decizii decât altii , achizitiile si vinzarile de titluri vor ficoordonate cu actiunile acestor investitori , daca ei pot fi identificati. Astfel, dacaacestia nu cumpara , preferind sa-si sporeasca pozitia de lichiditate , trebuie adoptataaceeasi tactica. Acest lucru presupune insa identificarea corecta a acestor investitoriinteligenti , precum si aflarea informatiilor care dezvaluie actiunile lor .
1.
 
Teoria odd-lot
Micul investitor nu cumpara de obicei mai mult de 100 de actiuni ale uneicompanii. Aceste pachete de pana la 100 de actiuni si-au gasit in literatura despecialitate, denumirea de "odd-lot", spre deosebire de pachetele mari de actiuninumite"round-lot".Cei care vand si cumpara "odd-lot" incearca sa actioneze in modul cel maibun pe piata in cea mai mare parte a timpului, adica sa cumpere cand piata este inscadere, respectiv sa vanda cand aceasta creste. Este de fapt ilustrarea unei reguli deaur a oricarui investitor: "cumpara ieftin si vinde scump". Cu toate acestea tehnicieniiinclina sa creada ca micul investitor tinde sa actioneze gresit in punctele critice, decotitura a pietei. In concluzie, daca presupunem ca investitorul obisnuit, "nesofisticat"de regula se inseala, atunci va fi avantajos sa urmam o strategie total opusa cu a sa.Pentru a descoperi cum actioneaza micul investitor, sunt adunate statistici cuprivire la tranzactiile odd-lot. Volumul acestora este cuantificat si raportat zilnic.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->