Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
7Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Aspecte Privind Fertilizarea Fractionată la Grau Si Influenta Ei Asupra Calitatii Recoltei

Aspecte Privind Fertilizarea Fractionată la Grau Si Influenta Ei Asupra Calitatii Recoltei

Ratings: (0)|Views: 28 |Likes:
Published by Nik Nik
Un articol luat de pe net
Un articol luat de pe net

More info:

Published by: Nik Nik on Oct 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/28/2013

pdf

text

original

 
 
Aspecte privind fertilizarea fractionata lagrau si influenta ei asupra calitatii recoltei
In ceea ce priveste graul, in Romania avem o situatie privilegiata.Granele care dau painea cea mai fina, se produc pe pamanturile negrede stepa, pe cernoziomuri, si intr-o clima continentala relative uscatacum este a noastra. Pentru a obtine aceste calitati superioare de graueste nevoie de samanta selectionata si cultura buna.Dar ce se inzelege prin grau de calitate superioara? Acesta e un grau cu boabele tari, careapar sticloase in spartura si da faina multa. Graul de calitate superioara are mult gluten, iarglutenul este elastic, tare, nu se rupe la framantat. Se poate intampla ca ungrau sa aiba multgluten si totusi san u fie de calitate, fiindca glutenul lui este inferior. Din aceasta cauzacalitatea graului se mai evalueaza si dupa continutul de substante azotate.
Cum se pot specializa agricultorii romani in productia graului de calitate?
 Una din optiuni consta in adaptarea corecta si verificarea unor tehnologii de successaplicate de alti fermieri.O tehnologie flexibila care tineseama de conditiile variabile de clima si de sol din fiecareexploatatie. Unul din elementele esentiale ale tehnologiei de productie a graului o constituiefertilizarea. Experienta arata ca aplicarea a 90 kg azot/ha in doua fractii egale in lunile martiesi aprilie, pe solul de la Constanta a dus la obtinerea unei productii de 6 t/ha la soiul Capo. Deasemenea pe solurile din Ialomita s-au realizat productii de 6 t/ha la soiul Capo si 7 t/ha laFlamura 85 prin aplicarea a 105 kg/ha in trei fractii: 35 kg/ha toamna, 35 kg/ha dupa impaieresi 35kg/ha inainte de inspicare.
Dar ce influenta au dozele mari de azot asupra calitatii recoltei?
 Cautand raspunsuri in bibliografia de specialitate, prezentam cateva dintre ele. Popescu sicolab. 1997 (ICDA Fundulea) au aratat ca in experientele desfasurate pe cernoziom cambic laFundulea si Teleorman, pe brun roscat la Simnic si pe luvisol la Albota, efectul fertilizarii cuazot asupra depunerii proteinei in bob, s-a manifestat pana la doza maxima aplicata de 160 kgs.a./ha. Continutul de proteina a variat intre 14,8 si 15,2% valori adecvate procesului depanificatie.

Activity (7)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
Dan liked this
Dan liked this
Bosslucian liked this
Dan liked this
nickname777333 liked this
ioancezar liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->