Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
P. 1
Fix Limit Texas Holdem póker

Fix Limit Texas Holdem póker

Ratings: (0)|Views: 157 |Likes:
Published by Bela Herr
Selindek cikksorozata egybefűzve
Selindek cikksorozata egybefűzve

More info:

Published by: Bela Herr on Oct 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/10/2013

pdf

text

original

 
Fix limit Texas holdem- Selindek1
Fix limit Texas Hold’em (Selindek)
A póker 
Most, hogy magunk közt maradtunk, lépjünk kicsit tovább! Rögtön felvetődik a kérdés, hogyha szerencsejátékon hosszú távon - azaz tervezhetően - nem lehet nyerni, akkor miről beszélünk itt egyáltalán. Nos, természetesen a pókerről beszélünk, ami egy apró, ám lényeges pontban kilóg a fent említett szerencsejátékok közül:
A pókert nem a kaszinó ellen kell játszani!!!
 Kis kitérő: Természetesen a kaszinónak ezen a játékon is megvan a maga haszna, de ez nemnyeremény, hanem egyfajta fix vagy százalékos díj, amit úgy kell elképzelni, mintha a játék üzemeltetéséért vagy bérletéért fizetnénk. Élő kaszinók szoktak egyszerűen óradíjat szedni,amivel tulajdonképpen a játékos megveszi a helyjegyét a pókerasztalhoz a következő egyórára, de az interneten inkább a rake, azaz a százalékos díj terjedt el. Azaz minden parti
� 
 végén az üzemeltető megkapja az adott parti nyereményének pár %-át. (Bizonyos szempontból ez a legnagyobb üzlet. A üzemeltető egyszerűen nem tud veszíteni.)
Szóval - visszatérve a lényegre - a pókert nem a kaszinó, hanem egymás ellen játsszák a játékosok. Ezáltal nincs egy stabil, előre meghatározott játékszisztéma, ami ellen nem lehetnyerni, a nyerési esélyünk pusztán a saját és a többi játékos játékán múlik.
(Rövid távon persze a lapjárás is számít, de most - miután már elfogadtuk a nagy számok törvényét - ahosszú távon elérhető nyerési esélyről beszélünk.)
Tehát ha nyerni akarunk, két dologra kellfigyelni:1.Minél jobban kell nekünk játszani.2.Minél gyengébb ellenfelekkel kell játszani.Az első pont magától értetődik, a másodikról beszéljünk egy kicsit! Mi történik, ha azasztalnál mindenki kb. egyforma erősen játszik? A pillanatnyi lapjárás függvényében egykicsit az egyik nyer majd, aztán a másik, de hosszú távon senki nem tud nyerni a másiktól.Viszont a kaszinó minden partiban leveszi a rake-et, tehát tulajdonképpen mindenki veszítenifog. Azaz nyerni csak úgy lehet, hogy az asztalnál ülő többi játékos átlagos tudása és a mitudásunk között nagyobb a különbség, mint a rake. (Hiszen azt mindenképpen ki kellfizetnünk.)Hogyan tudunk ezek szerint nyerni? A két szélsőséges eset az, ha1.én vagyok a legjobb pókerjátékos a világon,2.csak olyanokkal játszom, akik annyira bénák, hogy még a szabályokat sem ismerik.Sajnos egyik eset sem tűnik önmagában könnyen elérhetőnek, de szerencsére nincs is rászükség. Elég, ha mindkét követelménynek sikerül
egyszerre
megfelelni többé-kevésbé.Amíg kezdő vagy, igyekezz minél gyengébb ellenfeleket keresni, aztán ahogy egyre többgyakorlatot szerzel, jöhetnek az egyre erősebb ellenfelek is.
 
Fix limit Texas holdem- Selindek2
Itt felvetődhet egy másik - erkölcsi - probléma is. Nem erkölcstelen elnyerni a gyengébb játékos pénzét? Nos, persze van, akiben ez fel sem merül, de ha mégis, akkor nézzük a dolgotkicsit más oldalról! Aki ezt az írást olvassa, az elsősorban nem szórakozásból akar játszani,hanem pénzt akar keresni. Azaz tekinthetjük ezt valamiféle üzleti vállalkozásnak. Aholtermészetesen konkurencia is van. Ott pedig a gyengébb igenis csődbe fog menni. Ha pedigvalakinek erkölcsi válságot okoz a konkurenciaharc, az ne kezdjen üzleti vállalkozásba.Hmmm, kicsit cinikus megközelítés? Az. De a póker tényleg erről szól.
Hogyan kezdjük az online pókert?
Röviden: Lassan és óvatosan!Kicsit részletesebben:Először is azt ajánlom a leendő játékosnak, hogy minden fellelhető információt próbáljonelolvasni az interneten.
(Azzal, hogy olvasod ezt az írást, tulajdonképpen már egész jó útonhaladsz.)
A témával foglalkozó oldalak ugyan szinte mind angol nyelvűek, de a nyelvtudásraamúgy is szükség lesz, hiszen előbb-utóbb elkerülhetetlenül kommunikálni kell majd azüzemeltetőkkel. (befizetés, kifizetés, alaposan el kell olvasni a feltételeket, stb...) APartyPokertől például szeretik telefonon felhívni az embert, ha innen a világ végéről akar  játszani.
(Azt különösen utáltam, mert gyakorlatilag érthetetlenül beszélt a nő, aki hívott.)
Az első dolog, ami igen hamar ki fog derülni, hogy a póker egy gyűjtőfogalom. Nálunk szintemindenkinek egy adott játék, az 5 lapos, cserés póker jut róla eszébe
(Amit awesternfilmekben is játszanak a rosszarcúak)
, de az igazság az, hogy ezt a játékot már alig játsszák valahol. Cserébe viszont van többtucatnyi pókervariáció, melyek közül alegnépszerűbb a holdem poker, melynek a szabályai megtalálhatóak ezen a site-on is. Mivel
 ma ez a legnépszerűbb pókerjáték, ezt játssza a legtöbb rossz játékos is, így én is ezt ajánlomkezdésként, mert itt lehet a legkönnyebben nyerni.Ajánlott esetleg néhány szakirodalom beszerzése is. (Természetesen ezek is angol nyelvűek.)Különösen ajánlom kezdésként a következő könyveket:Lee Jones: Low Limit Holdem
David Sklansky: Holdem Poke
David Sklansky: Theory of Poker Később, ha már nagyobb tétre is merészkedik valaki, akkor hasznos lehet ez is:Sklansky & Malmuth: Holdem Poker for Advanced Players
 
Fix limit Texas holdem- Selindek3
A könyvek az amazon.com-on megrendelhetőek. Bemelegítésként nem is rosszkönyvrendeléssel kezdeni az internetes fizetési tranzakciókat, hogy egy kis gyakorlatotszerezzen az ember, mert természetesen később a pókeroldalakra is be kell majd fizetni pénzt.A fizetés legegyszerűbben VISA vagy MASTERCARD kártyával lehetséges. Ehhez ajánlottegy dombornyomott kártyát beszerezni, ugyanis az Európában elterjedt electron
 kártyákkal nem lehet internetes tranzakciókat kezdeményezni, azokat csak elektronikusterminálon lehet használni. Néhány bank ugyan kínál internetes kártyát is, de ezekkeláltalában az a tapasztalat, hogy nem lehet őket mindenhol használni. Nincs mese, le kellgyőzni az előítéleteket, és be kell szerezni egy igazi dombornyomásos kártyát.
(Itt teszemhozzá, hogy én is akkor váltottam először ilyen kártyát, amikor elhatároztam, hogy elkezdek  pókerezni, és gyakorlatilag azóta is csak ehhez használom azt a kártyát. Paranoiások esetleg csinálhatják azt is, hogy külön számlát nyitnak, ahhoz kérik a kártyát, és mindig csak éppannyi pénzt raknak a számlára, amennyit be akarnak fizetni. Így senki nem tud pénzt lenyúlnia számláról - természetesen ez esetben debit-kártyáról, és nem credit-kártyáról beszélünk,azaz nincs a számlához hitelkeret.)
A tapasztalat egyébként azt mutatja, hogy nem kell félniezeken a site-okon a kártyahasználattól, mert a kaszinóknak 
sokkal
több pénzt hoz a rake,illetve a szerencsejátékok haszna, mint amit egy bankkártya-visszaéléssel szerezhetnének.A fentiekkel párhuzamosan el lehet kezdeni keresni egy szimpatikusnak tűnő pókeroldalt. A pókersite-okat bemutató aloldal nagyszerű kiindulópont lehet ehhez. A választásnál figyeljünk a következőkre:
Alaposan érdemes áttanulmányozni az egyes pókersite-ok bónuszait - azaz, hogymilyen egyéb plusz pénzekhez juthatunk a nyereményen kívül -, illetve a bónuszok kifizetési feltételeit.
(Nem mindegy, hogy 3-4 órát vagy 3-4 hetet kell játszani ahhoz,hogy hozzájussunk a pénzünkhöz.)
Szintén fontos szempont az, hogy milyen alapon lehet játszani az adott site-on.Amennyiben nem túl nagy érvágás, én a 0,5/1 $-os alapot javasolom, de ha valakióvatosabban akar kezdeni, akkor némelyik oldalon talál pár centes asztalokat is.
 Nem árt megnézni az adott oldalon játszó játékosok átlagos játéktudását is. Erről leszmég szó később részletesebben is, de nagy általánosságban igaz az, hogy a csak  pókerrel foglalkozó oldalakon jobbak a játékosok.
(Ahol kaszinó is van, ott több akocajátékos, akik azt hiszik, hogy a póker is csak egy a sok egyéb kaszinós szerencsejáték közül.)
 Némelyik site nyújt ilyen-olyan egyéb speciális szolgáltatást is, ami esetleg valakinek fontos lehet, ez is lehet érv egy-egy oldal mellett.
(Pl. lehet játszani letöltés nélkül, aböngészőből is, vagy van-e 4-színű pakli.)
Azaz válogassunk minél alaposabban! Később aztán - ha a dolog beindul - ki lehet próbálnimás site-okat is, hátha azok még jobban bejönnek.
(Nekem pl. legalább 10 pókeroldalon vanaktív számlám.)
A választott oldalon érdemes pár játékot igazi tét nélkül, PLAY-MONEY-val játszani. Ezviszont inkább csak arra jó, hogy az ember megtanulja a program kezelését, megismerje agombok elhelyezkedését, maga a játék egy vicc. Mivel itt a játéknak nincs igazi tétje,mindenki minden hívást és emelést megad. Ami ezeken az asztalokon folyik, az szinte nem is póker. Sokat ezért nem szabad itt játszani, mert könnyű rossz szokásokat felvenni, aztánkellemetlen meglepetések érhetik az embert, amikor élesben is elkezd játszani.

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->