Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
5Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
CALITATEA_VIETII

CALITATEA_VIETII

Ratings: (0)|Views: 89|Likes:
Published by fasolăi

More info:

Published by: fasolăi on Oct 25, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/03/2013

pdf

text

original

 
CALITATEA VIEŢII ŞI MEDIU ÎNCONJURĂTOR CURS 1 şi 21. Noţiuni introductive
Pentru început este necesară clarificarea unor noţiuni, şi anume cele de
calitate
,
viaţă
şi
mediu
.
Prin substantivul
calitate
se înşelege: t
otalitatea însuşirilor şi laturilor esenţiale în virtuteacărora un lucru este ceea ce este, deosebindu-se de celelalte lucruri; însuşire (bună sau rea),fel de a fi (bun sau rău); caracteristică pozitivă, însuşire bună.De asemenea
calitatea
este o categorie filozofică prin care se desemnează sistemulînsuşirilor esenţiale ale unui obiect, ale unui fenomen etc., în virtutea cărora el este obie
ctul,fenomenul dat şi nu altul;
sinteza laturilor şi însuşirilor esenţiale ale obiectelor, fenomenelor sau proceselor; însuşire (bună sau rea);Substantivul
viaţă
printre altele la mod, fel, ansamblu de condiţii materiale şi moraleori mediu în care se desfăşoară existenţa unei fiinţe sau a unei colectivităţi; totalitatea actelor săvârşite de cineva în timpul existenţei sale; ceea ce este necesar pentru existenţa zilnică acuiva; trai (zilnic). Noţiunea de mediu, environment este deja cunoscută aşa că nu o sa insit asupra ei.
2. Omul fiinţă socială
Apartenenţa la grup. Grupul în care trăieşte şi îşi desfăşoară activităţile fiecare individapare ca fiind un cadru propice care vine in intampinarea satisfacerii trebuintei de comunitatesi de exprimare a sentimentului de apartenenta. Aici fiecare se afla in compania celorlalti,interactiunile dintre ei fiind adevarate supape prin intermediul carora, descarcandu-setensiunile interne ale trebuintei, individul traieste bucuria apartenentei sale la grup. Acestsentiment este, in fond, liantul care mentine si intensifica relatiile dintre membriicolectivului, conferindu-i acestuia o dimensiune sociala, cu rol “coercitiv” (care are puterea,dreptul de a constrânge, constrângător) intrinsec asupra lor.Modul in care este satisfacuta aceasta trebuinta (pentu indivizii care au nevoie de aşaceva) se va rasfrange asupra calităţii vieţii mai târziu.Interrelatiile dintre membrii grupului conduc spre o organizare structurala interna aacestuia, in care fiecare influenteaza si este influentat de ceilalti. Aceste relatii pot fi maiintense sau mai putin intense, mai stabile sau mai putin stabile, punandu-si amprenta în finalasupra calităţii vieţii.Urmărirea dinamicii grupului surprinde totalitatea transformarilor care au loc ininteriorul colectivului, transformari care-i imprima acestuia o anumita traiectorie, referitor lacalitatea vieţii. Este vorba de evolutia grupului ca intreg, ca unitate de sine statatoare si nu deanumite modificari izolate ce se produc in interiorul sau.Individul stabileste relatii interpersonale inca din copilarie cu mama, cu familia sa, intimp ce pe masura dezvoltarii sale procesul de socializare se amplifica. Relatiile individuluicu grupurile sociale in care se va integra de-a lungul existentei sale vor exercita o importantadeosebita, atat asupra evolutiei sale, ca persoana in permanenta devenire, cat si asuprarandamentului activitatii desfasurate, toate acestea conducând în cele din urmă la anumitevalori ale parametrilor calităţii vieţii la un moment dat.Viata colectiva in societate dezvolta, treptat si gradat, valori, norme, convingeri, careexercita atat influente cat si constrangeri asupra indivizilor.
1
 
Interactiunea de acest gen este un aspect, o forma din multitudinea si varietatearelatiilor interpersonale dintr-un grup. Putem enumera urmatoarele tipuri de relatiiinterpersonale:- relatii de intercunoastere;- relatii de intercomunicare;- relatii socio-afective;- relatii de influentare.
a. Relatii de intercunoastere
Deriva din nevoia psihologica de a dispune de unele informatii cu privire la celalalt, infelul lui de a fi, la personalitatea acestuia. Elementul central, inceputul si sfarsitul acestui tip derelatii interpesonale, il constituie imaginea indivizilor unul despre celalalt si despre ei insisi. Cucat informatiile de care dispune un individ despre ceilalţi la un moment dat sunt foarte diversesi consistente, cu atat universul dinamic al interactiunilor respective este mai viguros.
b. Relatii de intercomunicare
Apare ca o rezultanta a ceea ce resimt oamenii, atunci cand intra in interactiune,nevoia de a se informa reciproc, de a face schimb de informatii, de a comunica. Grupul, caunivers al comunicarii constituie pentru indivizi un univers deschis provocarilor informationale, cu schimburi de mesaje, cu aprecieri frecvente si intense la adresa situatiei procesului de intercomunicare din interiorul grupului.Comunicarea in interiorul grupului poate fi privita critic din urmatoarele puncte devedere:- modelele comunicarii interpersonale in grup;- contextul in procesul de comunicare interpersonala;- aspecte particulare ale negocierii in procesul de comunicare interpersonala;- aspecte nonverbale ale comunicarii interpersonale.Relevant pentru relatiile de intercomunicare sunt situatiile de perturbare acomunicarii: filtrarea informatiilor, blocajul efectiv, bruiajul, distorsiunea etc. Nesolutionatein timp util, asemenea fenomene se pot transforma in situatii de criza, cu efecte asupracalităţii vieţii.
c. Relatii socio-afective preferentiale
Sunt rezultatul interventiei unei nevoi de tip interpersonal ce are in vedere schimbulde emotii, sentimente si structuri de tip afectiv-simpatetice (relatii de simpatie si antipatie, de preferinte si de respingere reciproca intre membrii unui grup social).Atractia interpersonala are la baza o serie de emotii ce pot fi intelese ca modificariorganice, fiecare dintre aceste modificari avand drept cauza un proces fiziologic. Emotiile provin din atitudini rapide si pripite, cu un grad mare de dezorganizare.Din punct de vedere structural, emotiile au tendinta de a se combina intre ele. Prinaportul experientei socio-interactionale, ele se alipesc starilor de constiinta si creeazaimpresia de armonie sau de conflict intre anumite parti ale personalitatii. Aceasta imagineinterioara este proiectata de foarte multe ori sub forma unor “goluri personale” care solicita in plan exterior o completare, o complementaritate, in plan relational.Caracteristicile fundamentale ale relatiilor afectiv-simpatetice in cadrul unui grup suntspontaneitatea, sinceritatea, disproportia dintre amploarea afectiunii si cauza, nevoia dereciprocitate in schimburile afective pozitive si supraevaluarea trairilor atunci cand leconstientizeaza. Nu trebuie pierdute din vedere influentele mediului social al grupului, nici cele alemodului de evaluare a comportamentelor interpersonale, asupra afectivitatii indivizilor.
2
 
Lipsirea grupului de afectivitate poate conduce la efecte negative incalculabile in planulcapacitatilor interactionale ale indivizilorelevilor. Relatiile afectiv-simpatetice sunt o conditie pentru dezvoltarea personalitatii indivizilor.
d. Relatii de influentare
Grupul ca un univers socio-relational complex dezvolta o varietate de relatii siinteractiuni din care individul desprinde o serie de norme si valori pe care le dezvolta petermen lung. Aceasta deprindere, internalizare sau chiar invatare sociala, este dependenta defunctionarea unor factori de supradeterminare ai comportamentului social.Este important de mentionat la acest nivel ca relatiile interpersonale de influentare nuse manifesta doar ca rezultante ale unor afinitati personale, ci sunt determinate si de pozitia pe care o ocupa fiecare in ierarhiile subiective si obiective ale grupului.Relatiile interpersonale au un caracter impersonal, esenta lor rezidand in interactiunearolurilor, functiilor si statutelor sociale.Influenta comportamentală poate fi de doua feluri:- influenta nondistribuita: purtator fiind liderul de grup, investit cu o serie de atributiiinteractionale;- influenta distribuita: purtator fiind fiecare individ, potential lider informal algrupului.Toate ramificatiile relationale din grup formeaza in plan psiho-social o categorieaparte de relatii interpersonale. Acestea sunt o mixtura intre social si psihologic. In acestsens, grupul social apare ca o reuniune de indivizi cu personalitate proprie, angajati inactivitati cu scopuri comune si care dezvolta in interiorul sau o intreaga retea de simpatii,antipatii si raporturi de indiferenta care odata conturate, exercita o influenta puternica asupracalităţii vieţii.
3. Drepturile omului
Fără precizarea unor argumente în favoarea respectării lor trebuie de la bun începutmenţionat că respectarea drepturilor omului nu face altceva decât să ducă la creşterea calităţii vieţii.
Declaratia Drepturilor Omului
La 10 decembrie 1948, Adunarea Generala a O.N.U. a adoptat si proclamat Declaratiauniversala a drepturilor omului. Dupa acest act istoric, Adunarea Generala a recomandatstatelor membre sa nu precupeteasca nici unul din mijloacele care le stau la dispozitie pentrua publica în mod solemn textul Declaratiei si "pentru a face astfel ca el sa fie distribuit, afisat,citit si comentat, în principal în scoli si în alte institutii de învatamânt, indiferent de statutul politic al tarilor sau teritoriilor".
Preambul
(al drepturilor omului)
Considerând
ca recunoasterea demnitatii inerente tuturor membrilor familiei umanesi a drepturilor lor egale si inalienabile constituie fundamentul libertatii, dreptatii si pacii înlume.
Considerând
ca ignorarea si dispretuirea drepturilor omului au dus la acte de barbariecare revolta constiinta omenirii si ca faurirea unei lumi în care fiintele umane se vor bucurade libertatea cuvântului si a convingerilor si vor fi eliberate de teama si mizerie a fost proclamata drept cea mai înalta aspiratie a oamenilor.
3

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->