Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Omraam Mikhael Aivanhov - O Filozofie a Universalului

Omraam Mikhael Aivanhov - O Filozofie a Universalului

Ratings: (0)|Views: 69|Likes:
Published by api-3805770

More info:

Published by: api-3805770 on Oct 17, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/18/2014

pdf

text

original

OMRAAM MIKHAEL AIVANHOV
O FILOZOFIE A UNIVERSALULUI

Cititorul va \u00eentelege mai bine unele aspecte ale textelor Maestrului Omraam Michael Aivanhov prezentate \u00een acest volum daca va avea grija sa nu piarda din vedere ca este vorba de o \u00eenvatatura predata exclusiv oral.

Cap I UNELE PRECIZARI ASUPRA TERMENULUI DE SECTA

De mii de ani oamenii s-au obisnuit sa se multumeasca sa tina seama doar de forma si aparenta lucrurilor, neglij\u00e2nd continutul si sensul lor. \u00cen aceasi maniera au procedat cu Cartile Sacre, care si ele au o forma, un continut si un sens. Forma, povestirea este pentru oamenii obisnuiti; continutul moral, simbolic, este pentru discipolii care \u00eencearca sa-l aprofundeze si sa-l traiasca; c\u00e2t despre sensul spiritual, el este dat Initiatilor care stiu sa-l interpreteze.

Toti marii Initiati au fost fauritori, constructori de noi forme. Ei stiau deci, ca forma este necesara, dar au inclus \u00een ea o \u00eentreaga stiinta pe care majoritatea oamenilor nu o descifreaza pentru ca se limiteaza numai la ceea ce pot vedea, atinge, auzi. Sigur ca formele pot sa-i ajute, sa-i stimuleze, dar nu \u00een masura \u00een care ar putea sa o faca daca ei ar putea sa \u00eenteleaga, sa simta si sa realizeze adevarurile continute \u00een ea. Daca \u00een toate religiile se regaseste o \u00eenvatatura exoterica si una esoterica, este pentru ca era imposibil ca elita, care avea nevoie sa aprofundeze misterele creatiei, sa se multumeasca cu c\u00e2teva firimituri satisfacatoare pentru multime. Astfel se explica de ce \u00een interiorul crestinismului, pe l\u00e2nga Biserica Sf\u00e2ntului Petru, care grupa \u00een ea majoritatea credinciosilor, s-a dezvoltat \u00een secret Biserica Sf\u00e2ntului Ioan, pazitoare adevaratei spiritualitati, adevaratei filozofii a lui Hristos.

Aceasta problema a spiritului si a formelor are o \u00eentindere extrem de larga. C\u00e2nd se analizeaza oamenii, se observa ca majoritatea sunt at\u00e2t de fascinati de forma ca sf\u00e2rsesc prin a se identifica cu ea. Si astfel ajung sa se identifice de asemenea cu corpul lor fizic. Tot ceea ce fac o fac pentru corpul lor fizic; de spirit, din moment ce nu-l vad, nu se mai ocupa deloc. Ei nu stiu ca \u00een felul acesta \u00eesi slabesc fortele, se abrutizeaza, pentru ca nu corpului fizic \u00eei este data adevarata forta si nici adevarata lumina. Identific\u00e2ndu-se cu corpul fizic (forma), ei nu-si dezvolta spiritul care este etern, nemuritor, atotcunoscator, sc\u00e2nteie t\u00e2snita din Dumnezeu \u00censusi.

Aceasta filosofie materialista, at\u00e2t de rasp\u00e2ndita, \u00eei limiteaza pe oameni. Din momentul \u00een care nu mai sunt luminati, ghidati, inspirati de catre spirit, ei se \u00eengusteaza, devin limitati, sectari si apoi judeca totul \u00een viata din punctul lor de vedere limitat. Ei se cred posesorii celui mai bun punct de vedere... ei nu, este un punct de vedere partial, sectar. Acesti oamenii sectari pot fi gasiti peste tot, \u00een orice domeniu, economic, politic, stiintific, religios, filozofic, artistic... si pot sa va arat asta.

Se foloseste \u00een mod curent \u00een viata notiunea de sector. \u00cen geometrie numim sector o portiune de cerc. \u00centr- un oras, \u00eentr-o tara vorbim de sector pentru a indica o zona limitata. Si \u00een corpul uman, care formeaza o unitate perfecta, putem spune ca un organ este de asemenea un sector. Si o secta, acum, o secta ce este? E foarte simplu: c\u00e2nd o religie a reusit sa fie recunoscuta \u00een mod oficial, ea declara ca orice grup care nu accepta dogmele, credintele si practicile sale, reprezinta o secta. Deci cea care se pronunta \u00een acest sens este Biserica oficiala. C\u00e2ti oameni, \u00een decursul istoriei nu au fost \u00eenchisi, persecutati, arsi pe rug sub

pretext ca se \u00eendepartasera de doctrinele unei biserici! Si apoi, mai t\u00e2rziu, istoria la r\u00e2ndul ei, a fost cea
care s-a pronuntat asupra judecatilor facute de aceasta Biserica...

\u00cen realitate nu oamenii sunt cei care se cade sa judece ce este si ce nu este sectar, ci natura. Iata ceea ce voi nu stiti si va fi o noutate pentru voi. Imaginati-va un membru al unei Biserici care a lucrat pentru propagarea credintei, evident nimeni nu-l poate acuza ca apartine unei secte. Dar iata ca exista \u00een privinta lui o alta opinie, o alta categorisire undeva \u00een natura si el este condamnat ca sectar! Da, natura \u00eel considera sectar si \u00eel trimite la pat, la spital sau la cimitir; el nu g\u00e2ndea, nu actiona conform unor anumite legi ale naturii vii si inteligente; le ignora sau le neglija, nu traia \u00een armonie cu Totul si a fost clasificat ca sectar \u00een pofida opiniei tuturor celorlalti credinciosi. \u00cen timp ce pe un altul, care este considerat sectar de catre aceiasi credinciosi, natura, din contra, arata ca \u00eel aproba, oferindu-i pace, sanatate, plenitudine. De ce sa-i iei drept judecatori pe unii care n-au nici un fel de discernam\u00e2nt? Inteligenta Cosmica si numai ea poate sti daca suntem sau nu sectari.

Daca aruncam o privire asupra oamenilor, ce constatam? Fiecare \u00eesi alege activitatile \u00een functie de temperamentul sau, de gusturile sale, sau \u00een functie de conditii si circumstante fara sa se g\u00e2ndeasca sa se dezvolte \u00een toate planurile. Dar omul, care a fost creat cu un intelect, cu o inima si o vointa, trebuie sa lucreze \u00een toate aceste domenii pentru a se manifesta ca o fiinta cu adevarat echilibrata. Experienta arata ca se \u00eent\u00e2mpla foarte rar sa \u00eent\u00e2lnesti fiinte egal dezvoltate \u00een aceste trei domenii ale g\u00e2ndirii, sentimentului si actiunii: unii sunt intelectuali fara inima si fara vointa, altii sunt voluntari fara creier si asa mai departe... Da, peste tot nu vedem dec\u00e2t infirmi, oameni bine dotati \u00eentr-un domeniu si mai mult sau mai putin handicapati \u00een toate celelalte.

Si totusi, daca punem \u00eentrebarea Inteligentei Cosmice, ea ne va spune ca scopul sau a fost de a crea omul dupa imaginea Creatorului, capabil sa \u00eenteleaga Perfectiunea, sa iubeasca aceasta Perfectiune si sa o realizeze pe Pam\u00e2nt. De ce a spus Iisus: " Fiti perfecti asa cum Tatal vostru Ceresc este perfect?" Pentru ca stia El ce stia! Omul a fost creat pentru a deveni atotstiutor, tot numai dragoste si atotputernic ca Tatal sau Ceresc si de aceea toti care n-au facut altceva dec\u00e2t sa se dezvolte \u00een domeniile \u00een care aveau o oarecare usurinta: matematica, poezie, muzica, natatie... (ei da, daca \u00eei veti observa, veti constata ca majoritatea nu fac altceva dec\u00e2t sa se dezvolte \u00een aceste domenii at\u00e2t de limitate) sunt niste sectari si ceea ce este foarte grav, e ca ei n-o stiu.

Omul trebuie deci sa se dezvolte \u00een toate cele trei planuri: ale intelectului, ale inimii si ale vointei. El trebuie sa \u00eenteleaga, sa iubeasca, sa realizeze... Ce sa realizeze? \u00cemparatia lui Dumnezeu si Dreptatea Sa pe Pam\u00e2nt. Numai cu aceasta conditie va fi "salvat" si nu \u00een modul \u00een care si-l \u00eenchipuie majoritatea crestinilor. Sa ai credinta si sa faci unele opere caritabile este suficient sa mergi \u00een Cer si sa fii asezat la dreapta Domnului? Bietul Dumnezeu, \u00eenconjurat de persoane vulgare, ignoranti, m\u00e2ncai, betivi, fumatori, dezmatati! Cum au trait, asta n-are nici o importanta, ei aveau credinta si ei \u00eensisi se considera drepti. Vor merge direct \u00een Paradis. Dar iata ce li se va \u00eent\u00e2mpla:

Era \u00een Bulgaria un popa care nu \u00eenceta sa-si certe nevasta. O facea proasta si pacatoasa \u00een timp ce se dadea pe el ca model de perfectiune. \u00centr-o zi, simtind ca va pleca pe lumea cealalta, si si-a luat ramas bun de la sotia sa: "La revedere, nevasta. \u00ceti dau \u00eent\u00e2lnire \u00een Paradis." Dupa c\u00e2tva timp a murit si ea. Ajung\u00e2nd \u00een Paradis, ea a \u00eenceput sa-si caute barbatul iubit. Cauta, cauta... imposibil de gasit! Atunci ea se adreseaza sf\u00e2ntului Petru care \u00eencepe sa-si rasfoiasca marele catastif: "Nu-l gasesc", spune el, "Precis ca este... la subsol!" si-i da un bilet de libera trecere pentru a cobor\u00ee \u00een Iad. Ea cauta putin si deodata, ce vede!

Barbatul ei \u00eentr-un cazan cu apa clocotita! Numai capul \u00eei iesea afara. Ea exclama: "O, bietul meu barbat, \u00een ce situatie \u00eengrozitoare te gasesti!" - "Nu ma pl\u00e2nge", spuse el, "sunt \u00eenca bine: stau pe capul mitropolitului!"

Si iata ca li se \u00eent\u00e2mpla multora care se considera teribil de drepti: fac un mic sejur \u00een Iad, \u00eenainte de a reveni pe Pam\u00e2nt pentru a \u00eenvata sa se dezvolte p\u00e2na la perfectiune. Din punct de vedere al Stiintei Initiatice Universale, at\u00e2ta timp c\u00e2t nu sunt \u00eenca perfecti, majoritatea oamenilor sunt sectari.

Sa discutam acum despre tendinta, at\u00e2t de rasp\u00e2ndita \u00een lume, de a lucra pentru un grup, fie ca este vorba de un sindicat, de un partid politic, o natiune... Aceasta atitudine, care trece drept generoasa, este \u00een realitate prea egocentrica, prea personala. Din moment ce activitatea voastra nu urmareste fericirea si pacea \u00eentregii omeniri, ea este limitata, deci sectara. Daca si stiinta ne demonstreaza ca facem parte din viata cosmica, din moment ce ne datoram existenta nu numai pam\u00e2ntului, apei, soarelui, dar chiar si stelelor, de ce trebuie totdeauna sa ram\u00e2nem pe loc, ghemuiti \u00een noi \u00eensine?

Si de altfel, ati fost voi \u00een stare sa descifrati secretele acestui pam\u00e2nt, acestei ape, acestui aer si acestui foc gratie carora existenta noastra este posibila? O sa spuneti: "Care secrete? Ce-i at\u00e2ta de \u00eenteles \u00een asta?" Multe, si printre altele, urmatoarele: priviti planeta noastra, pam\u00e2ntul ocupa o suprafata limitata, marile au o suprafata mai vasta, aerul o suprafata \u00eenca si mai mare, iar focul, lumina, merg p\u00e2na la infinit. Aceasta \u00eenseamna ca si noi trebuie sa mergem p\u00e2na la infinit.

Si mai g\u00e2nditi-va si la urmatorul aspect: c\u00e2t timp puteti trai fara aceste elemente? Puteti sa stati nem\u00e2ncati cincizeci p\u00e2na la saizeci de zile, fara sa beti nimic, circa zece zile, fara sa respirati, doar c\u00e2teva minute, dar \u00een momentul \u00een care inima se raceste, muriti. Acestea arata ca elementul solid este mai putin important dec\u00e2t elementul lichid, elementul lichid mai putin important dec\u00e2t elementul gazos si elementul gazos mai putin important dec\u00e2t elementul eteric: caldura, lumina.

Vedeti deci, ca elementul de care are omul cea mai mare nevoie este cel eteric, care umple spatiul. Si atunci, \u00een loc sa se agate tot timpul de lucrurile meschine ale vietii, fiind mereu supra\u00eencarcati, striviti, de ce oamenii nu cauta imensitatea, universalitatea, libertatea? Pentru ca au o mentalitate sectara, iata raspunsul. Daca ne uitam la clerici, la politicieni, economisti... toti nu sunt dec\u00e2t sectari, dar cum ei sunt ultimii care sa-si dea seama, iata-i ferm hotar\u00e2ti sa lupte contra sectelor.

Se poate sa existe si secte daunatoare, sigur se poate, dar nu stiu care sunt acelea pentru ca eu nu ma ocup de ele, activitatea mea este de alta natura, si este normal sa li se limiteze posibilitatile de a face rau. Dar cei care vor trebui sa se pronunte trebuie sa fie persoane cinstite si fara idei preconcepute, capabile sa vada cine actioneaza pentru a provoca anarhia si dezordinea si cine actioneaza \u00een favoarea pacii, justitiei si fericirii umane, adica pentru \u00cemparatia lui Dumnezeu si Epoca de Aur.

Si acum voi adauga c\u00e2teva cuvinte care vor fi un fel de rezumat, o sinteza a \u00eentregii filosofii initiatice. Traieste \u00een Bulgaria o femeie care este una din cele mai mari clarvazatoare din lume: se numeste Vanga. Ea a dat de at\u00e2tea ori dovada darurilor sale \u00eenc\u00e2t guvernul \u00eensusi apeleaza la ea si a pus sa se construiasca alaturi de casa ei un hotel pentru a primi vizitatori din lumea \u00eentreaga. Cea ce este cu totul deosebit pentru Vanga este faptul ca ea este oarba; cei care vor sa o consulte trebuie sa-i \u00eenm\u00e2neze o bucatica de zahar cubic pe care l-au atins si cu ajutorul acestei bucatele de zahar doar, ea poate sa spuna oamenilor tot despre trecut, prezent si viitor cu o precizie uluitoare.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->