There was a problem sending you an sms. Check your phone number or try again later.
We've sent a link to the Scribd app. If you didn't receive it, try again.
1.b. Don\u2019t forget that units are always a good place to start Here, the question asks for Ohms/cm2. We need resistance and area. In a circuit, in order to find resistance, we can use Ohm\u2019s law V=IR. The passage states that for a quarter, the current is 0.5 A for the 2.0 V battery. Therefore, the resistance is R = V/1
The passage also tells us that the surface of a coin is what provides the resistance, so we need find the surface area of the quarter (in cm2).
How would friction on influence the coin? The correct answer is choice(D). A frictional force opposing the motion of the coin acts to decelerate the coin. Since the frictional force is proportional to
the normal force), we see that a larger normal force (i.e larger mass) would increase the frictional force. Therefore, since the undamaged quarter is heavier than the quarter with the hole, it would feel a larger friction force we can assume the coefficient of friction is the same, since al we\u2019ve done is cut a hole in the middle). So, the quarter with the hole, which is already going faster than the undamaged quarter, would be even faster if friction had the change to slow the undaged quarter proportionally more than it slowed the quarter with the hole.
4.b. If the resistance of the coin were decreased, then current could flow more readily. Ohm\u2019s law tells us that current and resistance are iversely proportional. A smaller resistance means a larger current, which means a larger magnetic force opposing the coin\u2019s direction of motion. Therefore, a decrease in resistance would decrease the speed of the coin. Looking at the other choices, we see choice (A) is incorrect, since increasing the voltage of the battery could have no effect on the currents once the coin has left the battery, remember it is the current induced by the magnets (after the battery part of the apparatus) that regulates sped. finally, if we assume no friction diameter and thickness has nothing to do with the speed of the coin. (Aside: even if friction were considered, diameter would only come into play if we talk about rotational inertia, making the coin less resistant to rolling. While, thickness would only
The passage tells us that the magnets create eddy currents on the coin, and the currents create magnetic forces, whichoppose the direction of motion, thus decelerating the coin. So, if the quarter with the hole had a greater speed, it must not have been decelerated as much. In other words, the magnetic force was not as strong. Why? Because the eddy currents were not as strong why? Because there was less area to create these currents, since a big hole was cut out of the quarter. Choice (D) is correct. Again, if this leaves you with an \u201cI never would have thought of that\u201d feeling, don\u2019t worry as a Page IIT-JEE student you are going to know how to eliminate the wrong answer choices.
Get rid of choice (A): the passage says that friction is negligible, so the mass is irrelevant. Choice (B) is bas because both coins are quarters and are made out of the same material. Finally, dipoles aren\u2019t even mentioned in the passage; choice (C) is out.
6.c. The correct answer is option (c) Once the balloon is released, the forces acting on the object in the vertical direction are the buoyant force and the Earth\u2019s gravitational pull. The buoyant force FB on a submerged object due to the surrounding fluid is equal to the weight of the displaced fluid. This definition can be formulized as follows:
Applying Newton\u2019s 2nd Law of Motion, we can calculate the initial upward acceleration a of the balloon as follows:
8.a. The clue here is the density of mercury with respect to water. Thus the mass per unit volume is heavier and the formula for potential energy is : PE = mgh. Lowering the mass means lowering the potential energy.
9.a. Surface tenson requires more force to penetrate than turbulent water. The mild turbulence lowers the surface tension and allows the divers to enter the water with less force, less injury and smaller splashes. B is incorrect because while glare can be an issue to some competitors, it is not the primary reson water is sprayed on the surface. Most divers do not focus on the surface when they dive and the turbulent flow would actually make it harder to see the bottom of the pool.
C is incorrect because the spray of water would decrease the surface tension rather than increase it. The motion of the water disrupts the hydorgen bonding at the surface.
10. a. If a be the instantaneous total acceleration, then its instantaneous velocity v tangentially on the circle at time t satisfies the condition.
11.d. D is the correct answer because isometric patterns actually increase laminar flow by keeping the ball symmetric. While you don\u2019t want pure laminar flow, you also don\u2019t want to much turbulent flow. Isometric patterns allow the ball to maintain laminar flow on the ball and keep the ball symmetric. Even with asymmetric patterns used to further disrupt air-flow on modern balls, they are symmetric in their layout (isometric) and allow the overall shape of the ball to be symmetrical.
flow the ball is actually \u201clarger\u201d because the air is being pushed away smoothly. As air passes a smooth object there is a layer of undisturbed air because there is nothing to disturb flow. As a result the profile
of the object is actually bigger and encounters more air resistance. Dimpling causes the surface not to be smooth and disrupts that layer of undisturbed air. B is incorrect because while a dimpled ball does indeed create turbulence to reduce cross sectional area, that same turbulence can be used to advantage when the ball is spinning in the right direction. When the ball spins forward, it creates more turbulence undermeath the ball, which raises the pressure beneath the ball. Because of Bemouli\u2019s principle, higher pressure below the ball actually causes the ball to gain altitude during flight resulting in a second arc.
C is incorrect because symmetric dimples and isometric patterns don\u2019t cause as much turbulent flow as an asymmetric dimples and isometric patterns. The point is to optimize the profile of the ball in flight. Asymmetric dimples are used to further disrupt air- flow on modern balls which provide a smaller profile, they are symmetric in their layout (isometric) which allow the overall shape of the ball to be symmetrical.
12.c. This is a trick problem. while the mathematical formulas for circuits, fluids and mechanics are indeed the same and you could rationalize them that way, it is only necessary to remember that both systems are in fixed tension thus the force in both systems are the same. The stored energy is also the same.
A is incorrect because both systems have the same
amount of stretch and equal tension
C is incorrect because both systems have the same
amount of stretch and equal tension.
Now bringing you back...
Does that email address look wrong? Try again with a different email.