Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
10 Intrebari CA Sa-i Clarifici Unui Client Orice Problema de Stefan Alexandrescu DISCERNE

10 Intrebari CA Sa-i Clarifici Unui Client Orice Problema de Stefan Alexandrescu DISCERNE

Ratings: (0)|Views: 21|Likes:
Published by analyticvision

More info:

Published by: analyticvision on Oct 29, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/23/2012

pdf

text

original

 
Ce înseamnă de fapt “problemă”? De ce este X o problemă?
De fapt, majoritatea aşa-ziselor probleme nici măcar nu sunt probleme,sunt situaţii care pot fi recadrate (1), privite ca oportunităţi, iar aplicarea etichetei“problemă” este una care afectează în mod dăunător percepţia clientului asupraX; sau, dimpotrivă, o X care pare a fi banală poate să ascundă frustrări şitraume care să scoată la iveală ceva mult mai adânc, situaţie în care este binesă se evalueze dacă se merge mai departe sau nu cu întrebările. Această întrebare are rolul de a clarifica percepţia clientului asupra X
2. Care este contextul în care se manifestă X? Unde? Când? Cu cine?
Orice X are nişte limite de manifestare care trebuie conturate mental încadrul percepţiei clientului. Aceasta se realizează eficient prin asocierea pesubmodalităţi (2) şi conferă parametrii în funcţie de care X va fi judecată.
3. Va mai avea vreo importanţă peste 5 ani? Care este importanţaadevărată a X?
Multe aşa-zise “probleme” sunt situaţii de o importanţă minoră care suntexagerate pentru a satisface o anumită necesitate sau intenţie pozitivă. Odatămăsurată importanţa problemei, cadrul mental este şi mai bine stabilit pentruclient.
 
4. Este X accidentală?
James Bond spune că
“Prima oară este accident. A doua oară estecoincidenţă. A treia oară este act deliberat 
”. Dacă X este doar rezultatul unor interpretări greşite, exagerate sau distorsionate, este important ca aceasta să seconştientizeze, pentru că dacă X poate fi recadrată, atunci următorii paşi practicnu mai sunt necesari.
5. Care sunt aspectele corelate X care ţin de alţii?
De cele mai multe ori, în consultanţă, clientul este util şi important să înţeleagă că rezolvarea unei situaţii conflictuale nu ţine de a-i schimba pe alţii, cide a schimba ceea ce ţine de sine. Se poate folosi şi metafora cutiilor (3)
6. Care sunt aspectele corelate X care ţin de fapte care nu pot fischimbate?
Evenimentele din trecut nu pot fi schimbate, poate fi schimbată cel multpercepţia asupra lor, ceea ce este altceva. Evenimentele din trecut reprezintă osuccesiune de acţiuni care s-au petrecut într-un anumit context sub o formăcare a dat naştere situaţiei de faţă. Pe de altă parte, în trecut se pot găsi multeresurse. De exemplu, nu poţi să te întorci înapoi în timp şi să opreşti canapreferată să se spargă, dar poţi să fii atent cu alte căni de acum încolo.
7. Care sunt aspectele corelate X care ţin de tine? Cât la sută din Xţine de tine, de fapt? Se poate schimba?
Această întrebare are rolul de a-l face pe client cotientizezeaspectele care ţin de manifestarea problemei care pot fi modificate prinintervenţia lui directă, ţin de realitatea subiectivă interioară, asupra cărora sepoate exercita controlul direct de către client. Dacă de fapt, nimic din ceea cepriveşte X nu poate fi schimbat de client (exemplu, sărăcia pe planetă, corupţia,şomajul), atunci se recomandă o recadrare, astfel încât clientul să înţeleagă că
 
singurul colţişor al lumii pe care are puterea, libertatea şi dreptul să-l facă maibun este el însuşi.
8. Este X urgentă?
Cadranul managementului timpului al lui Stephen Coveyîmparte acţiunile în funcţie de criteriile importanţei şi urgenţei. Este recomandabil ca clientul săconştientizeze urgenţa X şi să-şi aloce resursele în funcţie de acest parametru.
9. Ce te deranjează, de fapt, în realitate, la X?
Adesea, în descrierea situaţiilor conflictuale, creierul foloseşte pentrureprezentarea acesteia omisiuni, distorsiuni, generalizări. Acestea au rolul de arealiza o plasare mai uşoară în
mintea
clientului. De fapt, în orice problemă aşa-zis
mare
există doar câteva elemente care deranjează puternic. Odată ceacestea sunt identificate, se poate lucra pe sub-probleme sau se poateidentitifca problema mai profun. Rolul profund al întrebării este de aconştientiza clientul de faptul că nu îl deranjează X, de fapt îl deranjeazăpercepţia asupra X. Acest lucru se înmpdeoarece exiso asoicereneurologică între stimulul care produce neplăcerea şi X.
10. Ce vrei cu adevărat să se întâmple în privinţa X, de fapt?
Această întrebare, sub forma în care este pusă (poate fi utilă o tonalitatespecifică unei întrebări de tipul “
tu ce cauţi aici? 
”) are rolul de a sintetiza, de apune capăt analizei şi de a cere formularea unei dorinţe clare şi specifice. Aiciclientul hotărăşte dacă vrea să rezolve problema sau să trăiască cu ea. Dacăclientul se hotărăşte să trăiască cu problema fără să o rezolve, este importantsă înţeleagă costurile acestei alegeri.
Glosar şi referinţe
(1)
Recadrarea
/
reframing 
este un proces din programarea neuro-lingvistică ce are rolul de a realiza o disociere nerologică între un stimul şi un

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->