Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
8Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Teknika e Materialeve - Ligjeratat-2003

Teknika e Materialeve - Ligjeratat-2003

Ratings: (0)|Views: 1,392 |Likes:
Published by Fatmir
UNIVERSITETI I PRISHTINËS ,,HASAN PRISHTINA"
FAKULTETI I SHKENCAVE TË APLIKUARA FERIZAJ

Fatmir Çerkini

TEKNIKA E MATERIALEVE

Ferizaj 2003
KAPITULLI

I

1.0. METALET Metale në teknikë i quajmë ato materiale të cilët kanë aftësi të ndryshimit plastik të formës. Një definicion i dhënë qysh para 200 v. për metalet vlenë edhe sot: ,,Metale janë trupat e shndritshëm, të cilët mund të farkëtohen”. Këtë veti nuk e kanë vetëm metalet e pastër, por edhe li
UNIVERSITETI I PRISHTINËS ,,HASAN PRISHTINA"
FAKULTETI I SHKENCAVE TË APLIKUARA FERIZAJ

Fatmir Çerkini

TEKNIKA E MATERIALEVE

Ferizaj 2003
KAPITULLI

I

1.0. METALET Metale në teknikë i quajmë ato materiale të cilët kanë aftësi të ndryshimit plastik të formës. Një definicion i dhënë qysh para 200 v. për metalet vlenë edhe sot: ,,Metale janë trupat e shndritshëm, të cilët mund të farkëtohen”. Këtë veti nuk e kanë vetëm metalet e pastër, por edhe li

More info:

Published by: Fatmir on Oct 29, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/15/2014

pdf

text

original

 
 
UNIVERSITETI I PRISHTINËS
 
FAKULTETI I SHKENCAVE TEKNIKE TË APLIKUARAFERIZAJ
 
Fatmir Çerkini
 
Ferizaj
 
2003
 
Fatmir Çerkini TEKNIKA E MATERIALEVE2003
3
 
PËRMBAJTJA
 
 KAPITULLI I ........................................................................................................................................................ 91. METALET ............................................................................................................................................................. 91.1 Vetitë e metaleve ............................................................................................................................................... 91.1.1 Vetitë fizike ................................................................................................................................................ 91.1.2 Vetitë kimike ............................................................................................................................................ 101.1.3 Vetitë mekanike ....................................................................................................................................... 101.1.4 Vetitë teknologjike ................................................................................................................................... 111.2 Ndarja e metaleve ........................................................................................................................................... 111.2.1 Metalet e zeza ......................................................................................................................................... 111.2.2 Metalet me ngjyra .................................................................................................................................. 12 KAPITULLI II ...................................................................................................................................................... 132. PROVAT E METALEVE DHE LIDHJEVE TË TYRE .......................................................................................... 132.1 Provat me shkatrrimin e kampionit ............................................................................................................... 132.1.1 Prova tërheqje ................................................................................................................................... 17 2.1.2 Prova shtypje ..................................................................................................................................... 302.1.3 Prova lakim ....................................................................................................................................... 322.1.4 Prova përdredhje .............................................................................................................................. 342.1.5 Prova prerje ..................................................................................................................................... 36 2.1.6 Prova e fortësisë sipas Brinelit (HB) .................................................................................................... 382.1.7 Prova e fortësisë sipas Vikersit(HV) ....................................................................................................... 392.1.8 Prova e fortësisë sipas Rokwellit ........................................................................................................... 412.1.9 Prova e fortësisë sipas Poldit ................................................................................................................ 452.1.10 Metoda e Shorit .................................................................................................................................... 47 2.1.11 Metoda e Lesenit .................................................................................................................................. 502.1.12 Prova e shtalbësisë .............................................................................................................................. 502.1.13 Provat temperatura ulëta ........................................................................................................... 532.1.14 Provat temperatura larta............................................................................................................ 552.1.15 Provat teknologjike ............................................................................................................................. 552.1.16 Prova e përpunueshmërisë prerje .................................................................................................. 66 2.2 Provat pa shkatërrimin e kampionit .............................................................................................................. 682.2.1 Provat për zbulimin e defekteve në material .......................................................................................... 682.2.2 Provat metalografike ............................................................................................................................. 73 KAPITULLI III ..................................................................................................................................................... 783. KRISTALOGRAFIA ............................................................................................................................................... 783.1 Ndërtimi i brendshëm i metaleve ..................................................................................................................... 783.1.1 Struktura e metaleve dhe lidhjeve metalike ............................................................................................. 78
 
TEKNIKA E MATERIALEVE Fatmir Çerkini
4
2003 .
 
3.2 Formimi i kristaleve ....................................................................................................................................... 84 Materialet izotrop dhe anizotrop ...................................................................................................................... 843.3 PROQESI I KRISTALIZIMIT ......................................................................................................................... 853.3.1 Format e kristaleve ................................................................................................................................. 87  Polimorfia ......................................................................................................................................................... 883.3.2 Deformimet e strukturave kristalore ...................................................................................................... 903.3.3 Defektet e strukturës kristalore të metaleve dhe .................................................................................... 91 gabimet në rrjetat kristalore ............................................................................................................................. 91 KAPITULLI IV ..................................................................................................................................................... 954. LIDHJET METALIKE ........................................................................................................................................... 95a) Lidhja kimike.............................................................................................................................................. 95b) Përzierja mekanike .................................................................................................................................... 95c) Tretja e ngurtë ........................................................................................................................................... 954.1 Diagramet e ekuilibrimit të lidhjeve dyshe.................................................................................................... 96 4.1.1 Diagramet me tretëshmëri të plotë të komponenteve në gjendje të ngurtë dhe të lëngët ......................... 97 4.1.2 Diagrami i gjendjes të lidhjeve ku komponentet treten plotësisht në gjendje të lëngët, ndërsa në gjendjetë ngurtë nuk treten fare ............................................................................................................................. 994.1.3 Diagrami i gjendjes të lidhjeve ku komponentet treten plotësisht në gjendje të lëngët , ndërsa pjesërisht në gjendje të ngurtë .................................................................................................................................. 1014.2 Diagramet e ekuilibrimit të lidhjeve hekur-karbon (stabil dhe metastabil) ................................................ 1034.2.1 Strukturat më të rëmdësishme te lidhjet Fe-C ....................................................................................... 107 4.2.2 Krahasimi i diagramit stabil me ate metastabil ................................................................................... 111 KAPITULLI V .................................................................................................................................................... 1135. METALURGJIA E HEKURIT ............................................................................................................................. 1135.1 Hekuri i papërpunuar ................................................................................................................................... 1135.1.1 Procesi i përfitimit të hekurit të papërpunuar në furrat e larta ............................................................ 1135.2 ÇELIKU DHE PRODHIMI I TIJ ............................................................................................................. 116 5.2.1 Përfitimi i çelikut konvertorë............................................................................................................ 116 5.2.2 Furra e Simens-Martinit për përfitimin e çelikut ................................................................................. 1215.2.3 Furra elektrike për prodhimin e çelikut .............................................................................................. 1225.3 HEKURI I DERDHUR ................................................................................................................................ 1235.3.1 Giza e bardhë ........................................................................................................................................ 1245.3.2 Giza e hirtë ............................................................................................................................................ 1255.3.3 Giza sferoidale ...................................................................................................................................... 1255.3.4 Giza e lidhur ......................................................................................................................................... 126 5.3.5 Giza e temperuar................................................................................................................................... 126 5.4 Mënyrat e derdhjes hekurit dhe çelikut ................................................................................................... 127 5.5 Struktura e çelikut të derdhur ....................................................................................................................... 130

Activity (8)

You've already reviewed this. Edit your review.
rolandraka liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
salicurri liked this
salicurri liked this
Shpëtim Ismajli liked this
Anila Hima liked this
faca_arber61 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->