Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Αγροτουριστική ανάπτυξη

Αγροτουριστική ανάπτυξη

Ratings: (0)|Views: 191 |Likes:
Published by Fotis Fitsilis

More info:

Published by: Fotis Fitsilis on Nov 01, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/01/2011

pdf

text

original

 
Αγροτουριστική ανάπτυξη
του Δρ Φώτη Φυτσιλή*Ο νομός Καρδίτσας στήριζε παραδοσιακά τηνανάπτυξή του στην αγροτική οικονομία. Τις τελευταίες δυοδεκαετίες άρχισε να αναπτύσσει αξιόλογες τουριστικέςυποδομές, οι οποίες επεκτείνονται συνεχώς και είναι ικανέςνα φιλοξενήσουν χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και τοεξωτερικό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξελιχθεί οτουρισμός τα τελευταία χρόνια σε σημαντική πηγήεισοδήματος για πολλούς συμπολίτες μας. Θα μπορούσαμε,όμως, να συνδυάσουμε αυτές τις δυο δραστηριότητεςμεγιστοποιώντας το οικονομικό όφελος για το νομό; Ηαπάντηση είναι ένα ξεκάθαρο «ναι». Ας σκιαγραφήσουμε μερικές από τιςδυνατότητες που υπάρχουν για την αγροτουριστική ανάπτυξη της πατρίδαςμας.
Διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος
 Ένας από τους τρόπους προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων και ενόςνέου κύματος υψηλού επιπέδου επισκεπτών είναι η προσφορά νέων,ελκυστικών και εξειδικευμένων τουριστικών πακέτων, για παράδειγμα στοχώρο του αγροτουρισμού. Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει το ΥπουργείοΑγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «αγροτουρισμός είναι διάφορεςτουριστικές δραστηριότητες μικρής κλίμακας, που αναπτύσσονται σεαγροτικό χώρο από ανθρώπους που απασχολούνται στη γεωργία».Στα κράτη όπου ο αγροτουρισμός γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη, όπωςη Ιταλία και η Γαλλία, όποιος επιθυμεί να επιχειρήσει στον αγροτουριστικότομέα (αγρότης ή επενδυτής) έχει στο πλευρό του μια ξεκάθαρη νομοθεσία.Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν επισκέψιμες μικρές γεωργικέςεκμεταλλεύσεις, στις οποίες θα λειτουργούν καθετοποιημένες παραγωγικέςδιαδικασίες μεταποίησης προϊόντων του πρωτογενούς τομέα (κρασί, λάδι,μέλι, τυροκομικά προϊόντα κ.ά.). Συνήθως η ανάπτυξη μιας αγροτουριστικήςφάρμας είναι οικογενειακή υπόθεση, ενώ έχει ως βασικό σκοπό να δώσειεναλλακτικές λύσεις στην απασχόληση των γεωργών και να αυξήσει τοεισόδημά τους.Οι παραγωγοί μπορούν να μεταποιούν και να πουλούν την παραγωγήτους μόνοι τους, στα αγροκτήματά τους, μεγιστοποιώντας τα κέρδη τους.Οι επισκέπτες της μονάδας έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν απόκοντά όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και, εάν επιθυμούν, νασυμμετέχουν σε αυτά, ενώ μοναδική εμπειρία είναι η απόλαυση του τελικούπροϊόντος, το οποίο έχει παραχθεί με τη συνδρομή των ιδίων. Συνήθως οιαγροτουριστικές μονάδες διαθέτουν υποδομές διανυκτέρευσης, όπου οελάχιστος αριθμός διανυκτερεύσεων ποικίλει από τις τρεις ημέρες έως καιτη μια εβδομάδα.Η εφαρμογή του αγροτουρισμού απαιτεί συμπληρωματικές επενδύσειςσε υφιστάμενες εκμεταλλεύσεις, για τη φιλοξενία και τη σίτιση τωνεπισκεπτών. Ταυτόχρονα απαιτεί μεγάλη αφοσίωση εκ μέρους τουδιαχειριστή της φάρμας. Πολλές περιοχές της Καρδίτσας έχουν ιδανικέςσυνθήκες για την ανάπτυξη αγροτουριστικών επιχειρήσεων, διότι διατηρούνενεργό αγροτικό πληθυσμό που αγαπά και γνωρίζει σε βάθος τις αγροτικέςεργασίες.
1
 
Εξωστρέφεια
Με τη χώρα μας σε τροχιά ύφεσης, δε χωρά αμφιβολία πως είναιαπαραίτητο το άνοιγμα του τουριστικού μας προϊόντος στις αγορές τουεξωτερικού. Μέχρι τώρα, πέρα από τις λίγες βδομάδες των διακοπών, οτουρισμός μας περιοριζόταν στον εσωτερικό τουρισμό τουΣαββατοκύριακου. Οι περισσότεροι ξένοι επισκέπτες του νομού μαςπροέρχονταν από τις χώρες των Βαλκανίων και περνούσαν από τη ΛίμνηΠλαστήρα στο πλαίσιο εξορμήσεων από το βασικό τους προορισμό, που ήταντα Μετέωρα. Ο κύριος λόγος ήταν η απόσταση του ορεινού όγκου τηςΚαρδίτσας από τα μεγάλα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το πρώτο βήμα στο να γίνουμε ένας αυτόνομος τουριστικόςπροορισμός πραγματοποιήθηκε με το άνοιγμα του αεροδρομίου τηςΑγχιάλου σε διεθνείς πτήσεις. Η εγγύτητα του αεροδρομίου στην ορεινήΚαρδίτσα δε φτάνει από μόνη της για να αλλάξει τη σύνθεση τηςτουριστικής κίνησης του νομού. Σημαντικές επενδύσεις είναι απαραίτητεςγια την προβολή της Καρδίτσας σε μέσα και εκθέσεις του εξωτερικού, σευποδομές, όπως λ.χ. ξενόγλωσσες ιστοσελίδες και πινακίδες στην Αγγλικήγλώσσα, εκπαίδευση του προσωπικού στην αλληλεπίδραση με διεθνές κοινόκ.λπ.. Ειδικά για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού, προέχει η συνεργασία μεπρακτορεία εξειδικευμένου τουρισμού, καθώς δεν επιθυμούμε ένα μαζικότουριστικό κύμα, το οποίο θα αλλοιώσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τηςπεριοχής μας.
 Έμφαση στις υπηρεσίες
 Το σπουδαιότερο στοιχείο που προσδίδει προστιθέμενη αξία στοπαρεχόμενο τουριστικό προϊόν είναι το επίπεδο των υπηρεσιών που είμαστεδιατεθειμένοι να προσφέρουμε. Έχοντας υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιώνδιασφαλίζουμε μεγάλο βαθμό ικανοποίησης των πελατών μας, γεγονός πουαντανακλάται στη διάδοση του καλού ονόματος της επιχείρησης αλλά καιτης περιοχής, στις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις και στην προσέλκυσηνέων επισκεπτών. Με τον όρο «υπηρεσίες», όμως, δεν εννοούμε απλά τηνευγενική συμπεριφορά απέναντι στον επισκέπτη.Οι εκδρομείς πρέπει να νιώθουν ότι τα χρήματα που ξόδεψαν κατά τηδιαμονή τους στα μέρη μας άξιζαν μέχρι το τελευταίο ευρώ. Και αυτόπεριλαμβάνει, εκτός από τα πρώτης ποιότητας ντόπια προϊόντα, τηνπροσφορά μιας μεγάλης γκάμας εναλλακτικών δραστηριοτήτων, με τησυνεργασία των κοινοτήτων και των συλλόγων της περιοχής: εκμάθησηχορών, μαγείρεμα τοπικών εδεσμάτων, εκδρομές στον αχανή ορεινό όγκοτου νομού κ.ά. Τέτοιες δραστηριότητες προβάλλουν την πλούσιαλαογραφική μας παράδοση, επεκτείνουν χρονικά και ποιοτικά το τουριστικόπρόγραμμα και κάνουν αξέχαστη τη διαμονή των επισκεπτών μας.
Συμπεράσματα
Ο αγροτουρισμός παρέχει στους αγρότες νέες δυνατότητες για τηνενίσχυση του εισοδήματός τους. Ωστόσο απαιτούνται επενδύσεις καιεκπαίδευση για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Μόνο έτσιμπορεί να διασφαλιστεί η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στουςεπισκέπτες του νομού μας. Ούτε οι επιδοτήσεις ούτε η διάθεση γιαπροσφορά λείπουν από τους αγρότες της Καρδίτσας. Με ολοκληρωμένοαναπτυξιακό σχέδιο, τη στήριξη των φορέων του νομού και πίστη στονεαυτό μας μπορούμε να καταφέρουμε να οδηγήσουμε το νομό μας σε ένακαλύτερο αύριο.
2

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->