Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Çështja e Hixhabit - Shtypje apo lirim

Çështja e Hixhabit - Shtypje apo lirim

Ratings:
(0)
|Views: 5|Likes:
Published by Muhamed Dolaku

More info:

Published by: Muhamed Dolaku on Nov 01, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/24/2014

pdf

text

original

 
068 Çështja e Hixhabit: Shtypje apo lirim
 
Nga: Mari C.Ali
“Pse femrave muslimane iu duhet të mbulojnë kokën e tyre?” Kjo pyetje bëhet si nga muslimanët
ashtu edhe nga jo muslimanët. Por për shumë femra është më të vërtetë provë e të qenuritmuslimane.Përgjigjja për këtë pyetje është shumë e thjeshtë - Gratë muslimane e mbajnë Hixhabin (mbulojnëkokën dhe trupin) sepse Allahu i ka urdhëruar ta bëjnë këtë.
“O ti Pejgamber, thuaju grave tua, bijave tua dhe grave të besimtarëve le të vëjnë shamitë
(mbulojë) e veta mbi trupin e tyre, pse kjo është më afër që ato të njihen (se nuk janë rrugaçe)e të mos ofendohen. All-
llahu fal gabimet e kaluara, Ai është mëshirues.” (Kur’an 33:59)
 Shkaqe tjera sekondare përfshijnë modestinë si tek burrat ashtu edhe tek gratë. Për këtë të dypalët do të çmohen për inteligjencë dhe aftësi e jo për paraqitje dhe seksualitet. Një vajzëshkollare Iraniane thekson:
“Ne duhet t’i ndalojmë meshkujt që na trajtojnë si objekte seksi, siç e
kanë bërë gjithmonë. Ne duam që ata të in
 jorojnë pamjen tonë dhe t’i japin më shumë rëndësi
 përsonalitetit dhe kapacitetit tonë. Ne duam që ata të na marrin seriozisht dhe të na trajtojnë si
të barabartë dhe jo të na vijnë rrotull për trupin dhe pamjen fizike”.
Gruaja Muslimane që mbulonkokën tregon identitetin e saj. Çdonjëri që e shef atë do të të dijë që ajo është muslimane dhe kakarakter të mirë moral. Shumë gra muslimane të mbuluara janë të pajisura më dinjitet dhevetëbësim; ato janë të kënaqura të identifikohen si gra muslimane. Si e ndershme, modeste, dhe edlirë, ajo as në shkallën më të vogël nuk don që seksualiteti i saj të ketë lidhje në marrëdhënjet memeshkujt. Ajo që mbulon veten e saj, mbulon seksualitetin por lejon që feminiteti i saj të daljashtë.Pyetja e Hixhabit për gratë muslimane ka pasur kontradikta për shekuj dhe më siguri do të vazhdojtë ketë për edhe më shumë. Disa njerëz të shkolluar nuk e konsiderojnë këtë temë për diskutim dhekonsiderojnë që mbulimi i fytyrës është i detyruar, kur shumica kanë opinion të kundërt. Njëopinion i mesëm është marrë nga disa të tjerë të cilët janë të mendimit që detyrimi është ipapërcaktuar dhe lihet i hapur në dorë të individit dhe është i mvarur nga situata. Gratë ePejgamberit (a.s.) ishin të urdhëruara të mbulojnë fytyrën në mënyrë që burrat të mos mendojnë
për to në aspektin seksual meqë ato konsiderohen “Nënat e besimtarëve”, por ky obligim nuk vlente
për gratë e tjera.
Fjala “Hixhab” vjen nga fjala arabe “Haxhaba” që do të thotë fshehje nga shikimi apo vështrimi. Në
kohën e sotme, konteksti i Hixhabit është mbulesa modeste e gruas muslimane. Tani bëhet pyetja
çka duhet të mbulohet? Kur’ani thotë:
“Thuaju besimtarëve të ndalin shikimet (prej haramit), të ruajnë pjesët e turpshme të trupit të
tyre se kjo është më e pastër për ta. All-llahu është i njohur hollësisht për atë që bëjnë ata.Thuaju edhe besimtareve të ndalin shikimet e tyre, të ruajnë pjesët e turpshme të trupit tëtyre. Të mos zbulojnë stolitë e tyre përveç atyre që janë të dukshme, le të vejnë shamitë mbikrahrorin e tyre dhe të mos ua tregojnë bukuritë e tyre askujt përveç burrave të vet, babajvetë vet ose babajve të burrave të vet, djemve të vet ose djemve të burrave të vet, vëllazërve tëvet ose djemve të vëllezërve të vet, apo djemve të motrave të veta, ose grave të tyre (që upërmenden) dhe robreshave, të cilat i kanë në pronësinë e tyre, ose shërbetoreve ngamedhkujt të cilët nuk ndiejnë nevojë pë femrat ose fëmijët nuk i kanë të pjekur për gra. Le tëmos kërcasin me këmbët e tyre për të mos zbuluar fshehtsinë nga stolitë e tyre. Pendohuni tëgjithë te All-
llahu, o besimtarë, në mënyrë që të gjeni shpëtim.” (24:30
-31)
 

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->