Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
4Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Ghidul Vanatorului in alegerea Carabinelor de Precizie

Ghidul Vanatorului in alegerea Carabinelor de Precizie

Ratings:
(0)
|Views: 566|Likes:
Published by Nicolas Marion
Ghidul Vanatorului in alegerea Carabinelor de Precizie
Ghidul Vanatorului in alegerea Carabinelor de Precizie

More info:

Published by: Nicolas Marion on Nov 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/19/2013

pdf

text

original

 
GHIDUL IN CARABINELE DE PRECIZIE
Acest ghid este destinat in special incepatorilor care aleg prima carabina de precizie...dar, poate ca si altii pot alege cite ceva din el. Din nou, este mai mult opinie decit litera delege, si sint mai mult decit deschis la comentarii, si chiar putetzi striga "blasfemine" dacaargumentati. Asadar... Inainte de a vorbi despre ce alegem trebuie sa vorbim un pic detipurile de carabine. Pe scurt, si fara pretentzie de a epuiza subiectul in nici un fel, tipurile principale sint urmatoarele:
Carabine cu bolt
Sint carbine la care ejectia tubului si incarcarea unui nou cartus se face prin operareaunui bolt. Boltul are atasat lateral un mic miner pentru operare.Exemple de carabine cu bolt: Remington 700, Mauserele, Mosin Nagant, Savage 10, etc.Exemplu de carabina bolt action:
Pro:
- simplitate- precizie mai ieftin de atins decit la semiautomate- usor de curatzat- tot derivat al simplitatzii- fiabilitate mai mare decit la semiautomata. Adica daca e murdara tot ejecteaza si trageConsiderente:- mai lente in a trimte al doilea foc. Trebuie operat boltul si e greu sa faci asta fara sa pierzi tzinta- recul un pic mai mare decit la semi in acelasi calibru. Acest punct e greu decis, dar in principiu sint de acord cu el.
Carabine semiautomate
carabine la care ejectarea tubului si incarcarea unui nou cartus se face folosind o partedin energia cartusului anterior. Exista diferite sisteme (cu preluare de gaze, inertziale..)dar in principiu ce se intimpla, este ca o parte din energia exploziei pulberii este folosita pentru a impinge boltul in spate, boltul preaia un nou cartus din magazie, si apoi folosindenergia unui arc, boltul este tras in fatza si astfel impinge noul cartus in camera de ardere.Exemplu de carabina semiautomate:
Pro:
- rapiditate mult mai mare a celui de-al doilea foc, si al treilea, al patrulea, etc.Considerente:- mai complexe decit bolt sau single shot- mai greu de curatzat- fiabilitate mai scazuta. Acest punct insa e foarte discutabil la armele moderne. Audevenit atit de fiabile incit rateurile pe care le-am vazut sint doar la armele semi de precizie si asta dupa citeva sute de cartuse trase fara curatzare. De asemenea pot fi un picmai pretenzioase la munitie. - mai putzin precise decit armele cu bolt, la acelasi cost. Astanu inseamna ca nu pot fi facute precise, ci doar ca costa mai mult sa fie facute precise.
 
Carabine single shot basculante:
Aceste arme basculeaza tzeava si astfel permit incarcarea manuala a unui cartus nou.Ejectia se face de obicei cind tzeava este basculata. Percutzia este facuta de obicei cu uncocos asemanator cu cele de la revolvere. Exemplu de carabina single shot basculanta:
Pro-s:
- simplitate- ieftine de obicei- e mai usor de schimbat calibrul armei prin schimbarea tzevii. Unele se pot schimba sicu tzevi de lise - usor de curatzat.Considerente:- numar mic de focuri, deci repetitzia celui de-al doilea foc este foarte dificila
Arme Mixte:
Combina de obicei o tzeava de carabina si una de lisa in diferite configuratzii. Mareamajoritate a armelor mixte sint basculante (personal nu stiu vreo una care sa fie in altaconfiguratzie dar poate ca sint). Caracteristicile carabinei din mixta sint in principal la felca si cele din single shot basculante. In opinia mea au un dezavantaj in plus prin faptul cae greu, daca nu chiar imposibil de aliniat tzevile sa traga in acelasi punct. Probabil ca se poate face pentru o anumita distantaza, dar cind legi o tzeava de alta, si mai pui si calibrediferite, e greu de realizat. Avantajul major ar fi ca, ai o lisa si o carabina in aceeasi arma,si atita timp cit esti constient de limitari si avantaje, ai o arma pe care o potzi folosi inmulte situatzii.Exemplu de mixta in combinatie carabina/lisa basculanta:
Carabine lever action:
La aceste arme ejectzia tubului si incarcarea unui cartush nou se face prin manipulareaunui levier care face parte comuna cu garda tragaciului. Miscarea este similara siinchiderea si deschiderea unei foarfece imens. Cartusele stau de obicei intr-o magazietubulara, dar nu numai. Mecanismul de percutzie e un cocos asemanator in aspect cu celefolosite la revolvere.Exemplu de carabina leveraction:
Pro:
- rapiditate mare a celui de-al doilea foc, si al treilea. Desi incarcarea se face prinmanipularea unui levier, miscarea este mai rapida si mai naturala decit la bolt action. Nusint atit de rapide ca si semiautomatele dar in miini maiastre nu sint foarte departe- fiabilitatea mare.- usoareConsiderente:- precizie. Cele cu magazie tubulara, nu sint forate precise (parte din problema sedatoreaza glontzului). In magaziile tubulare, cartusele incarcate in acest tip de armefolosesc proiectile cu cap plat pentru a evita detonatia involuntara a capsei.
 
Ce se inimpla este ca la declansarea focului (in special la calibrele grele) reculul impingecu putere cartushele unul in celalalt. Daca sint cap in cap, si virful este ascutzit in loc safie plat, un virf poate sa actioneaze capsa de la cartushul urmator, care ar declansa odetonatzie in lantz in magazie tubulara. Problema este ca din cauza virfului plat, proiectilele au balistica slaba. Este insa suficient de buna pentru distantzele uzuale (sazicem pina in 100m). De curind firma Hornady prin munitia Leverevolution, a rectificataceasta problema prin crearea de proiectile care la virf, au un strat de polimer "moale".Astfel ca, chiar daca cartushele se bat cap in cap virful moale nu permite actzionareacapsei. Deorece virful de polimer este "ascutzit", proiectilul este mult mai aerodinamic,deci balistica este mult mai buna. In opinia mea Hornady a adugat cca 20-40% indistantza la carabinele leveraction (depinde de calibru). Carabinele leveraction care nufolosesc magazie tubulara, ci una clasica (in care cartushele stau unele peste altele) nu auacest dezavantaj. Acest tip de leveraction cu magazie clasica se produc si intr-o varietatemai mare de calibre decit leveraction cu magazie tubulara.
Principiul fundamental al tragerii de precizie
Asadar, acum ca am trecut in revista tipurile principale, dar inainte de a concentra maimult pe carabinele de precizie e bine sa intelegem principiul fundamental al tragerilor de precizie, care este:
Precizia = Constantza
Adica cu cit intregul proces al tragerii este mai constant de la foc la foc, cu atit mai multvor merge toate proiectilele in acelasi loc, adica va creste precizia. Practic totul se reducela acest concept fundamental precizia= constantza. In orice tragere exista 3 elementemajore: - tragatorul - munitia - sistemul de tragere, adica arma, optica, suport optica siaccesorii (bipod, curea daca tragerea se face cu ajutorul ei, etc.)Orice variabilitate (adica inconstantza) in cele 3 elemente majore, dauneaza preciziei.Adica un tragator bun cu arma super, dar o munitie slaba, nu poate trage precis (dar totva trage mai bine decit un tragator slab). Imaginati-va tragerea ca un lantz cu 3 vergi,lantul este atit de tare cit ii permite veriga cea mai slaba. In opinia mea la nivelultehnologic de azi, de departe tragatorul este veriga cea mai slaba, dar nu vom vorbi deasta aici. Sistemul de tragere are mai multe subcomponente, carabina, optica, suportioptica si accesorrii.Oricare variabilitate in functionarea acestor subcomponente dauneaza tragerii. Spreexemplu arma super, optica pe masura si....suporti de plastelina....ooops. Din toatasubcomponentele sistemului tragere ne vom concentra pe carabina. Este evindent o sub-componenta foarte importanta, poate cea mai importanta, dar e una din subcomponentelecu mica variabilitate daca ne facem temele.Consideratii tehnice ale armeleor de precizie:
Ce e o carabina de precizie? In acceptiunea clasica o carabina de precizie era oarma capabila de grupuri sub 1 MOA (2.5 cm la 91m (sau 100 yarzi)).
Acest criteriu este relativ usor de atins de multe din armele de vinatoare de azi (poatetrebuie un pic bibilete si selectata munitia), asadar eu as da o alta definitie pentru ocarabina de precizie.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->