Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
7Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Newsletter Volume 3 Issue 45

Newsletter Volume 3 Issue 45

Ratings: (0)|Views: 290|Likes:
Published by AACO

More info:

Published by: AACO on Nov 08, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/12/2011

pdf

text

original

 
 Engjejt nuk qajne , nuk vdesin ne jete ,Drejt kaltersise se qiellit fluturo- jne ,Te qofte moter Mira dheu i lehte ,Zoti ty te deshi , miqte i la ne lote !
{...ne kujtim te shoqes sone teshtrenje Miranda Bicoku Asllani( Mira ) qe u shua dje ketu neNY ....r.i.p. Angel }
* Me . Nentor 2011 , USA . ---* Monda .Hamitaj ---
** Engjejt nuk nuk vdesin **
Mbi pika loti sot u ula ,Me lagu trishtimi vaj ,Per lulen e bukur qe u vyshke sot ,Oh, jo nuk mundem lotet te ti mba- je ...Dhe gjethet e pemes se sapocelur rane ,Mbi gjoksin e saj nisen dhe va- jtojne , Nentori ulurin dhe me ze qan ,Si une dhe ai dhembja e pervlone ...Qani ju njerez qe ketu prane melexoni ,Oh , dhimbjen qe nuk njehmeshire ,Por si mundi qe vdekja te marri , Nje engjell kaq te bukur ta beje perjetesi ...
Dedikuar Miranda Bicoku Asllani nga Monda Hamitaj
SPECIALPOINTS OFINTEREST:

Angels don't die!!!Dedicated to Miran-da Bicoku Asllani

No Sided articles andno restriction for ourmembers, our guestand our friends.

Latest needs for ourcommunity and thelatest resolutions

Our Free Voice through our words.
INSIDE THISISSUE:
Poezi Kushtuar Miran-da Bicoku Asllani
Faqe1
Evropa Sabotoi Ball-kanin
Faqe1-11
Cafo Boga, SevimeNebija, Vasil Tabaku,Gresa Pirana, Zejneli,Silvana Berki, Agimdesku,
Faqe2-3,4-57-9
Mimoza Rexhvelaj,Gresa Pirana, SYRIHAADEMOVI, Pilo Zyba,Beqir CIkaqi, BrankoMergaxhi
Faqe5-79, 12
Sofie ZIri, Vullnet Ma- to, Vasil Tabaku,Naser Ferri,
Faqe6-77,-9,10-14
AdresaAnetaresimi
Faqe14
“NEW LIFE” JETA E RE
Our Words Weekly Issue 
Nentor 07 , 2011 Volume 3, Issue 45
HEROIZMI BIBLIK I AFRIM ZHITISË DHE FAHRI FAZLIUT Nga SheradinBerisha (fq.11)
 Në 22 vjetorin e rënies heroike të Afrim Zhitisëdhe Fahri FazliutMë 2 Nëntor 1989, rreth 500 policë të njësisëspeciale dhe udbashë të armatosur, rrethuanlagjen „Bregu i Diellit“ në Prishtinë dhe në bodrumet e Bllokut nr.6 hyrja A/7 të kësajlagjeje, pas një beteje të përgjakshme që zgjatinga ora 12:30 gjer në orën 18:00, ranë heroikishtAfrim Zhitia dhe Fahri Fazliu.PASQYRA E LËNDËS1. Shembëlltyra e Afrim Zhitisë, Fahri Fazliutdhe Fadil Vatës2. Afrim Zhitia: “Babë, na kanë burgosur  profesorin”3. Gjykatësi Ahmet Ahmeti më tha „A po shkonme pa kasapin”!4. Afrim Zhitia i thotë gjykatësit: „Jo, nuk  pendohem…”5. Gjykatësi Ahmet Ahmeti: „Afrim Zhitia - në„emër të popullit“ denohesh me 8 vjet burg“!6. U mërzita shumë për shpifjet kundër Afri-mit!7. Shkuam të ankohemi, por, Vesel Latifi dheKolë Shiroka nuk na pranuan në bisedë-na përzunë!8. Afrim Zhitia: “…unë nuk nderoj gjakpirësine popullit tim!”9. - Afrim Zhitia dhe Fadil Vata - shtyllatkryesore të veprimtarisë së organizuar nëLPRK 10. Afrim Zhitia: “Babush, unë ju dua të dyve,…”11. Fahri Fazliu: „Mos u mërzit, Afrimi ështëmirë!12. „Të gjallë nuk do të biem në dorë të armi-kut“13. Si e kujton këtë ngjarje Fahrija-motra eFahri Fazliut?!Ishim të rrethuar me Spiuj, policë, njerëz civilë.14. Si e kujton këtë ngjarje Baca Osman? „Dytë rinj u vranë! Fahri Fazliun e tregonin meemër.Për Afrim Zhitinë jo.“
 Miranda Bicoku Asllani 
 
Page 2 Our Words
i rajonit do të dobësohet dhe në fund do tëshuhet përfundimisht”. Në librin e tij,“Ulqini dhe politikat malazeze: 1881-1912”, magjistër Riza Rexha vë në pahstrategjinë konkrete të qeverisë malazeze për të kolonizuar trojet e pushtuara shqip-tare nëpërmjet arsimit dhe popullimit tërajonit me malazezë. Megjithatë, shqip-tarët kundërshtuan me anë të mjeteveshpërndarje të drejtë të pushtetit politik mes dygrupeve. Në trajtimin politik, Italia ka treguar gatishmëri për të njohur dhe respektuar dallimet në vendqë t’i shtypë ato. Në planin e jashtëm, bash-këpunimi me Austrinë ka qenë ndihmës. Aus-tria ka siguruar një konsensus të nivelit të lartëmes partive duke e aprovuar zgjidhjen dukeqenë se ajo tashmë kishte hequr dorë nga pretendimi i saj territorial kundrejt Italisë nëMarrëveshjen e Paqes të vitit 1986. Hyrja eAustrisë në Bashkimin Europian në 1995 ishtei fundit në serinë e hapave që ndërmori për t’uintegruar me pjesën tjetër të Europës. Kjo krijoikushte të favorshme në një kontekst ndërk-ombëtar për ruajtjen dhe qendrueshmërinë ezgjidhjes konsociasionale në Tirolin e Jugut. Në parim, zgjidhjet konsociasionale mund të përmbysen dhe prandaj janë të një natyre  pak të përhershme, nëse palët e përfshira nuk arrijnë ta ruajnë. Kthimi pas varet edhe ngagarancitë kushtetuese dhe legjislative tëzgjidhjes konsociasionale. Kjo e bën modelinkuadrit institucional për të cilin ishte rënëdakord dhe pa përdorur dhunën. Mbi tëgjitha, institucionet e përfshira ishinmjaftueshëm tolerante duke rehatuar ndryshime në strukturat e interesit të të dygrupeve etnike. Në përgjithësi, shumica brenda grupeve etnike ishte e kënaqur menatyrën e zgjidhjes së brendshme.Interesat e përbashkëta territoriale dhe besnikëritë ekzistuese kundrejt institution-eve të krijuara sipas marrëveshjesndihmuan në rritjen e vazhdueshme të bashkëpunimit ndërmjet dy grupeveetnike; si italianët në provincë, ashtu edheinstitucionet e shtetit italian pranuan që jugtirolezët të merrnin pushtet. Segmentiz-imet e pranishme ndërmjet grupeve entikenë fusha të përcaktuara qartë si arsimi,gjuha, feja apo çështje të tjera specifikekomunitare (për dallim nga ato ndërko-munitare apo shtetërore) gjithashtu u pranuan. Më e rëndësishmja, marrëveshjakushtetore në Tirolin e Jugut siguroi një paqësore politikat e Mbretit Nikolla dheregjimeve që pasuan, të cilat vazhduan përpjekjet për asimilimin e popullsisëshqiptare, ndërsa vazhduan t’i shtynindrejt emigrimit.KonsociasioniPalët në konflikt, në Tirolin e Jugut, (njëterritor me popullatë austriake në Itali) pranuan një marrëveshje me strukturëkonsociasionale në vitin 1969 si zgjidhjamë e mirë e mundshme. Besnikëritë etepruara territoriale, një numër i vogël partish politike mes grupeve etnikegjermane dhe prania e përçarjeve të thellaishin të gjitha kushte apo faktorë thel- bësore për arritjen e një zgjidhjeje konso-ciasionale dhe qendrueshmërinë e saj. Për më tepër, fakti që sovraniteti italian mbeti jashtë diskutimit ishte një tjetër kriter specifik që ndikoi në qendrueshmërinë ekësaj zgjidhjeje. Të gjitha çështjet e tjeratë konfliktit u zgjidhën gradualisht brenda
Integrimi I shqiptarëve në Mal të Zi është asmilim Nga Cafo Boga (vazhdon javen e ardhshme)
Lokalit “Napolitano” Florim Muratisi dhe “HaarStudioFlora Flora”drejtuar nga Florie Amidi,me vend- banim ne Belgji.Dicka rreth filmit : “De LaasteHand” (Dora e Fundit),film ky I bazuar ne ngjarje te vertete.Behetfjale per nje tragjedi te nje familjeshqiptare.Rolin kryesore e luanSabedin Ali ne film njihet me emrinArtan Berisha .Historia e tije fillonsi nje njeri I dashur per familjen etije.Mirepo lojerat e Fatit jandryshojne jeten qe ne rini dhe ecojne gjer ne humnere..Me kalimine kohes tragjedia troket ne deren etije,ku disa grupe mafiozesh per arsye materiale sulmojne familjen e“De Laaste Hand” (Dorae Fundit).Rolin kryesoredo e luaj aktori AliSabedin,Florim Mura-ti,Albulena Gashi,RasimAli,Seladin Ali,RkanAlbay,Miro Broekxetj.Ky film do te real-izohet nen regjine eSabedin Ali,skenari Noor Maatala dhe Sevime Nebija,shtepia filmike“Johannes Film Studio “Belgji.Incizimet do behen ne Ko-sove,Maqedoni,Belgjidhe Gjermani.Sponzorekryesore jane edhe pronaret shqiptare te Ne vazhdim vie edhe bashkpunimi jone i ra-dhes,ku do te behet realiz-imi i nje filmi Belgo-Shqiptare,e ngerthyer mekulturen dhe traditetshqiptare.Filmi titullohet
Shkrime nga Sevime Kumanova Nebija (fq.4)
tije.Mbase kanunit shqip-tare,hakmarrja e gjakut preke thelle e me thelle,kuvrasjet e nje pasnjeshmevazhdoje.Fundi mbetetetragjik.Per me teper te presim se cfare do na fletevete autori pas mbarimit tefilmit .Ditet ne vazhdim na presin aktivitete te re- ja................Tani mjafton nje sekonde per te harruarr gjithckae per te len kte boteo Zot pse nuk mundem qetere jeten timeta harroj ne kte cast?O Zot me kujtohetkur isha I vogeldikure e pyesjanenenoj nene ti mua melinde por po qe se Zoti memerr ti cka do besh evetme?Ajo mu pergjigjeMos harro biri im..Se gjithcka ndodhvetem permes asaj qeka caktuar Zoti biri im Ai me fali
It takes for Diaspora to get moving to take the Guilty Albanian Politicians to the ICC Hague
edhe mua jetenedhe mua mi mori prinderit qe nefemiri per cdo kend Ai ne kte bote fallumturindersa po te me mungosh muaAi do marr buzeqeshjen nga fytyraime por zemra ime do te kujton sa te jetonSot me kujtohetsot po kuptoj qe buzeqeshjen uneta morra moj neneqe nga ai cast qe rash ne kte burgte zioj nene me fal qe per se gjalli povuan e ske lumturisot oj nene une ne vend lumturisete fala vuajtje e trishtim
Why are the Russians and the Chinese heading toward Albania where thepopulation adores AMERICA???? What has the GOV. Offered ??
How about Giving thepoor children some foodinstead of spending it onunnecessary Clubs, takea page out of Mother Te-resa’s book!!!!
 
Page 3 Volume 3, Issue 45
Kosova dhe ndarja e mundshme e serbisë Xhelal ZEJNELI (fq.10)
Dy revolucionet e mëdha serbe - Nëvitet ’90 të shekullit XX, Serbia bëri dyrevolucione të mëdha:- jogurt revolucionin – anembanëSerbisë, dhe- ballvan revolucionin – në Kroaci.Harta e Republikës së Kosovës - vizio-ni KosovariMedia.comU quajt jogurt revolucion (revolucioni ikosit), për arsye seXhelal ZejneliPas largimit të forcave kolonialiste serbe ngaKosova më 1999 dhe pas shpalljes së pavarësisë së saj, Beogradi e kuptoi përfundim-isht se Kosovën e ka humbur përgjithmonë.Rrjedhimisht, idetë për ndarjen e saj nisën t’iafirmojnë gjithnjë më shpesh dhe gjithnjë mëhapur.Kryetari i Serbisë Boris Tadiqi shpesh e ka përsëritur refrenin e vet: “S’është mirë që njëra palë t’i realizojë të gjitha kërkesat, e tjetraasgjë. Nuk është mirë që njëra palë t’i marrë tëgjitha, e tjetra të mbetet me duar zbrazët”. Kjofjali e B. Tadiqit është propozim i drejtpër-drejtë për ndarjen e Kosovës.Më në fund, njëri prej ministrave të qeverisë së përtashme serbe - Ivica Daçiq, kohët e fundit,disa herë e shtroi publikisht kërkesën e Be-ogradit për ndarjen e Kosovës.Duhet shtuar se serbët paraqitën edhe një idetjetër: bisedimet për ndarjen e Kosovës, tëzhvillohen ndërmjet Shqipërisë dhe Serbisë.Duke qenë se serbët kërkojnë ndarjen e Koso-vës, vetvetiu kjo dëshmon se Kosova s’është etyre. Mund ta nxjerrësh në ankand vetëm njëmall që s’është i yti.Deri më sot, kur bëhej fjalë për Kosovën, Në prag të shpërbërjes së Jugosllavisë më1991, Kosova, njësoj si republikat e veriut – Sllovenia dhe Kroacia, mori rrugën emëvetësimit.Qarqet nacionaliste serbe ishin tëvetëdijshëm se shqiptarët nuk janë sllavë,ndaj shkëputja e tyre nga bashkësia esllavëve të jugut është shumë më e natyrsh-me sesa shkëputja e sllovenëve dhe ekroatëve. Me fjalë të tjera – më se enatyrshme.Qysh në fillim të viteve ’90 të shekullit XXnisën të shfaqen botërisht idetë e një ndar- jeje të mundshme të Kosovës. Ndër të parëtqë e lansoi një ide të tillë është akademikuserb Dobrica Qosiqi (1926).Ideja e ndarjes së Kosovës ka qenë e nguli-tur në mendjet e nacionalistëve serbë, në tëgjitha konferencat dhe takimet për Kosovën,që nga Rambujea e deri në ditët tona.Mirëpo serbët, kurrë nuk kanë dashur ta bëjnë publike një ide të tillë. Përse? Për arsye se pala që del me idenë e ndarjes sëKosovës, vetvetiu dëshmon se ajo (Kosova)nuk është e saj.çdo pjesëmarrësi në mitingjet nacionaliste serbe, qëmbaheshin nëpër Serbi dhe Vojvodinë, i jepej nganjë gotë kos (jogurt), me një gjevrek. Mitingje tëkëtilla nëpër Serbi, më 1991 dhe 1992 organi-zoheshin shpesh, në mos çdo ditë. Personat qëmerrnin pjesë në çdo miting, u quajtënmitingues(mitingashi). Këta persona, këtë veprimtari eshndërruan në zanat. Endeshin prej një qyteti nëtjetrin, duke udhëtuar me autobusë dhe me vetura.Si shtesë, këtyre u jepej – falas - edhe nga një byrek.Për këto mitingje, qarqe të caktuara serbe thanë: Ndodhi populli (Dogodio se narodi. Me fjalë tëtjera: U ngrit populli, u zgjua populli, fjalën e ka populli, çështjen e mori në dorë populli.U quajt ballvan revolucion (revolucioni me trupa tëdrunjve), ngase organizuesit e protestave serbe nëKroaci, i prenin drunjtë në pyjet përreth dhe trungjeti shtronin nëpër rrugët automobilistike, për të paran-daluar qarkullimin e forcave policore të Kroacisë,në viset kroate të banuara me serbë.Të njëjtën gjë, në gusht 2011 e provuan edhe nëKosovë. I zunë rrugët duke krijuar barrikada metrungje drunjsh. Shpejt u pa se veprimet e tilla nëKosovë janë punë groteske dhe bizare.* * *Beogradi, qysh në vitet ’70 të shekullit XX, filloi të jetë i vetëdijshëm se Kosova është një kafshatë emadhe të cilën nuk do të mund ta përpijë.Fatmir Toçi: “Ligji i mbetjeve, një premisë për shkatërrimin mjedisor”Shqiptarët e kanë parë në më shumëse 30 raste gjatë mandatit të qeverivetë kësaj force politike që shumë prejkëtyre lloj ligjeve janë rrëzuar ngaGjykata Kushtetuese, edhe kur janëmiratuar apo kaluar në heshtje ngaPresidenti i Republikës. Për fatin emirë të një shoqërie, që ka filluar t’i japë shenjat e reagimit qytetar, kur  bëhet fjalë për fatin e saj dhe tëvendit, ligji “Për menaxhimin eintegruar të mbetjeve” ka ngjallur sensibilizimin e mijëra qytetarëve qëe shohin atë si një premisë për shkatërrimin mjedisor, shtimin endotjeve në një vend që e kanë mby-tur plehrat dhe rrezik real për shëndetin e njerëzve. Ngutja për tarisjellë në Kuvend në formën që ishte,me gjithë vërejtjet e shumta që kaligji, flet për një kokëfortësi të pushtetit aktual dhe bëhet fjalë për një ligj që nuk e cenon pushtetin esaj.Kozara Kati: “Deputetë, mos e votoniligjin që vret votuesit tuaj!”Aktiviste për të drejtat e njeriut dhedrejtoreshë e Qendrës Shqiptare për të drejtat e njeriut shprehet për gazetën “Telegraf”, në lidhje me protestën e mbajtur kundër importit të plehrave.Ministria e Mjedisit ka bërëinformimin në disa media dheme shumë ekspertë civilë tëfushës, në lidhje me ligjin embetjeve urbane, por fakti qëqytetari është i panjohur, kushumica e qyteteve sidomos eqyteteve pranë Tiranën kanë boshllëk. Konferenca e menax-himit të mbetjeve urbane, që umbajt me ekspertë të fushës një javë më parë, ku merrnin pjesëgrupe interesi, kompani ricikli-mi, studentë dhe qytetarë,megjithëse aty lexonte mbetje,ata e përkthyen plehra. UnëSazan Guri, anwtar i Bordit twAEE ( Aleanca Ekologjike Euro- piane), flet për gazetën “Telegraf”mbi ligjin e plehrave- Protesta kundër importit të plehrave, si e shikoni ju?- Protesta e sotme ishte një boshllëk që mungonte dhe vete pjesëmarrja e qytetareve përplotësuan atë që nuk e kishin, plotësuan atë marrëdhënie midisqytetarit dhe vendimmarrësit. Për këtë marrëdhënie, me të vërtetëJam kundër importit të mbetjevedhe plehrave, pasi jam pro zhvil-limit të qëndrueshëm dhe tëdrejtës për të jetuar në një ambienttë pastër dhe tëshëndetshëm.Të drejtat enjeriut janëuniversale dhetë patjetër-sueshme. Këtotë drejta, nëradhë të parëduhet t’i re-spektojëligjvënësi dheinstitucionetdemokratike.Askush nuk eka të drejtën tëshkatërrojë jetën dheshëndetin tonësot dhe tëfëmijëve tanë brez pas brezi. Në protestën tonë të djeshme, kundër importit të plehrave, ne iu drejtu-am Përfaqësuesve të Popullit paragodinës së Parlamentit tëShqipërisë, direkt dhe qartë:PËRFAQËSUES TË POPULLIT!MOS E VOTONI LIGJIN QËVRET VOTUESIT TUAJ! NUK DO T'JU FALET KURRE !
Flasin Sazan Guri dhe Kozara Kati “Protesta kundër mbetjeve është një vlerë që na ka munguar”(fq.6)
nxjerr një konkluzion, që marrëdhënia për informim dhe marrëdhënia tjetër për formim të komuniteteve, si nga ana evendimmarrësve, si nga ana e kom- panive që kanë një interes për tëzhvilluar një ligj të tillë, marrëdhëniaka munguar dhe ka qenë shumë edobët. Nuk e shoh me vend, ku thonëqë kemi thirrur 2 - 3 apo 5 ekspertë,ata mund të mbledhin 10 po të duan,edhe 20 qytetarë. Ndërkohë ky ligj qëka një efekt shumë të madh, madje kaefekt ndërkombëtar sepse 56 llojmbetjesh që mendohet të vijnë nëpër 2 apo 3 kompani, të cilat pretendohetse do të ngrihen për to, atëherë ithonë, po të bësh një llogari, rreth 200kompani në të gjithë vendin. Me 200kompani me një shtrirje territoriale sae gjithë Shqipëria, pranë pikavedoganore, pranë qyteteve të mëdha,atëherë do të thotë që ndikimi i tyredo të jetë në këto vende. Ato do tëkenë ndikim të pashmangshëm, dikumbetje të hedhura në ajër, diku mbetje tëhedhura në ujë, diku 1 mijë ton mbetje tëmbeturina të hedhura në tokë. Atëherë,ky është ndikim që vjen nga mbetjet etjetrit. Është tjetër gjë që ti e ke mbetjentënde dhe tjetër gjë që të marrësh dhenga mbetjet e të tjerëve. Edhe me per-ceptimin psikologjik, kjo lë shumë për tëdëshiruar, është si të thuash të pish birrëme uturak. Nuk është e thjeshtë kjo.Shqiptarët janë shumë të ndjeshëm dheme të drejtë. Dikur ndaj lirisë në për- Por edhe ne ishullin Shio(chio), afer Smirnise( bodrumi i sotem ne turqi)aty e takon nje barinjë me emrinGlokos, poashtu edhe ky si dheMentori jan emra te paster ilirë, qeHomeri i çmon keta dy persona tëçmuar qe luajten role ne kompoziminegjiptasit i thojn parisit qe telargohet nga vendi i tyre se nuk dojn te bien ne konflikte meAkejet.Për jeten e Homerit me se mirika shkruar Herodoti por edheStraboni dhe Aristoti mirëpo njëEgjiptas te cilet i rrefejne Herodo-tit kur ky viziton Egjiptin 400 vjet pas Homerit, po te njejtat fjale si ikan then Homerit se Parisi dheHelena kan dashur te strehohen neEgjiptë por nga frika qe mos tehyjn ne lufte me qytetet greke,e ketyre dy veprave duke i permendur ne vepra, si persona-zhe te rendomtë, por iu kushtonhomazhe.Prandaj s'ka dyshime se Homerika burime nga ilirët ose pel-lazgët. Të njejten gjë prifterinjet
A ka egzistuar Homeri ? Nga Dardan Leka
studim te veçant i kushton Madam Dacieneketestudim metitull: l"Jeta e Ho-merit".... Nxjerrur pjeserisht nga:MadammeDacier Pershtatur per Renesancen ilire nga:

Activity (7)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
AACO liked this
AACO liked this
AACO liked this
Taulant Ramabaja liked this
AACO liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->