Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
17Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
ALTOIRE PEPENE VERDE

ALTOIRE PEPENE VERDE

Ratings:
(0)
|Views: 2,862|Likes:
Published by Gherghescu Gabi

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: Gherghescu Gabi on Nov 08, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/09/2013

pdf

text

original

 
Jan052011
By admin on January 5, 2011 Daca in posturile anterioare am scris despre avantajele folosirii culturilor altoite la pepene verdesi recomandari pentru portaltoi si hibrizi, revin astazi cu un post in care incerc sa explic exacttehnicile de altoire existente.Asadar, voi prezenta 4 tehnici de altoire a pepenilor verzi:
1. Altoire in despicatura
Pentru acest tip de altoire, este necesar ca portaltoiul sa aiba cel putin o frunza adevarata, iaraltoiul sa aiba una sau doua astfel de frunze. (ca in imaginea de mai jos)Altoire in despicaturaCu o singura taietura unghiulara, taiati un cotiledon al portaltoiului, impreuna cu nodul decrestere. Este foarte importanta eliminarea si a nodului de crestere de la baza cotiledonului!Taiati apoi portaltoiul de undeva de la jumatatea tulpinei, astfel incat taieturile sa pice pe acelasiunghi (sa se fixeze). Vedeti imagini mai jos:
 
Altoirea in despicaturaFixati apoi altoiul de portaltoi ca in imaginea de mai jos, folosind un cleste special de altoire.Plasati apoi rasadul altoit intr-o incapere cu umiditate ridicata si temperatura de app. 25 grade C.Altoirea pepenilor verziAvantajele altoirii in despicatura:
- o tehnica foarte simpla, usor de aplicat de catre oricine;
 
- singura sarcina dupa realizarea altoirii este scoaterea clestelui.
 Dezavantajele altoirii in despicatura:
- este necesar un control foarte atent al temperaturii, umiditatii si luminozitatii al zonei in carese afla rasadurile;
 
- se pot inregistra pierderi ridicata daca mediul nu este unul propice dezvoltarii plantei proaspat altoite; astfel temperatura necesara trebuie sa fie de 25 de grade C sau mai mare; o umiditatemult prea ridicata poate duce la aparita bolilor.
 
2. Altoire prin lipire
 Rasadul portaltoiului trebuie sa aiba cel putin o frunza adevarata. Rasadul altoiului trebuie saaiba una sau doua frunze adevarate.
 
 Altoirea pepenilor prin lipireCu o lama de barbierit sau un briceag de altoit, realizati o crestatura pe lastarulportaltoiului. Crestatura nu trebuie sa fie mare, suficienta pentru a lipi altoiul acolo. Apoi taiaticu acceasi unelta altoiul in unghi, undeva la jumatatea tulpinei. Lipiti altoiul de portaltoi in zonacrestaturii. Prindeti apoi cu un cleste de altoit.Altoirea pepenilor prin lipirePuneti rasadul obtinut intr-o incapere/ rasadnita, cu umiditate ridicata si temperatura de peste 25de grade.Avantaje:
- Tehnologie simpla;
 Dezavantaje:
- Necesita control amanuntit al umiditatii si temperaturi in incaperea in care va creste rasadul.O umiditate crescuta este necesara, dar nu peste limitele admise
 
- Dupa vindecarea locului unde a avut loc lipirea, este necesara taierea partii de sus arasadului (frunzele portaltoiului)
 – 
o munca migaloasa.
 
3. Altoirea prin apropiere
 

Activity (17)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
veronicamatu liked this
Sebi Nicu liked this
Roxana Izabela liked this
efraim75 liked this
paraschiv54 liked this
paraschiv54 liked this
Alin Sima liked this
Kmikz Andrei liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->