Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
9Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Misteret Kabirike

Misteret Kabirike

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 263|Likes:
Published by Altin Bogdani

More info:

Categories:Types, Research, History
Published by: Altin Bogdani on Nov 11, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as RTF, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/06/2015

pdf

text

original

 
Misteret KABIRIK DHE PUNA CIKLOPIKE
Kur ne i qasemi historise ne gjejme se misteret aktuale Kabirike ishin vazhdimesie greqise se lashte te perjetesuar ne Samothraki ku ata kishin ekzistuar qe nga njeepoke e larget,shume larg nga koha e krishtere, dhe ku ata u mbajtën në nderim tëmadh, jo vetëm për antikitetin e tyre por per pastertine e doctrines se tyre. Atathonë se kanë ruajtur shumë teknikën e tyre në gjuhën Kaldease, dhe e kanë ruajturshumë simbolizmit masonike të cilat ne i kemi parë dhe në praktikë kineze, përbanorët vendës të Greqisë, pellazgët, ishin një rrace aleate, dhe Dr Petrie pohon separa-heleniket, ose para-arianet, ishin në Egjipt, qoftë si miq apo si të burgosur,2500 pes, me gjith qyteterimin e tyre. Fillojne luftrat Barbare, dhe gjatë epokës tështypjes banoret e vjeter reduktohen, ne I gjejmë ato të shprehura ne Pelasgji menje sere prej 26 mbretërish te ndjekur nga 7 priftërinj. Egjipti në fund I dërgoisunduesit e tyre ne vendin e vet te cilet u kthyen me prosperitet, themeluan qytetedhe u dhane atyre ligjet. Me këtë ne mësojmë se Misteret Kabirikre praktikoheshinne Samothraki, dhe se ata ishin, apo kishin qenë, ne një vllazeri e cila ishte ekombinuar me artindhe fene. Herodoti thotë se Samothraket I kishin keto misterenga Pelasget, dhe se ata mësonin të iniciuar nga një traditë e shenjtë, pse figura eHermesit, Merkurit, ose Casmillus u ndërtua në një mënyrë të veçantë, nga e cilakemi mbledhur që ata kanë përdorur simbole mashkullore si emblem tëkompetencave gjenerues të natyrës, dhe këtë historiani, i cili e ka shkruar 450 pes,na tregon se emrat e perëndive të tyre ishin nxjerrë nga Egjipti, si në kohët e lashtaata kanë përdorur termin e përgjithshëm "disposers."
Pikëpamjet e të gjitha autoriteteve janë në unison me ato të Frederik von Schlegel, i cili thotë se kypopull primitiv ndertoi ndertesat Ciklopike te Greqise dhe Italise, duke qenë banorët e parë që ishinpushtuar dhe u moren nga emigracioni I Deukalionit Arian, që ata ishin një popull që kishin tipare tëpërbashkëta me ato të vendeve të tjera, në një kohë të largët. <<"filozofia e historisë", fq 234.>>Para se të kemi parasysh Misteret e tyre ne do të themi diçka te arkitekturës së tyre, një stil që është iantikitetit parahistorik. Ajo ishte shumë masive, dhe e ndërtuar me blloqe të parregullt dhe të mirë-lidhur të përmasave të mëdha, aq mirëi i thurnin që edhe pse pa çimento një teh thike nuk do të hynte në nyjet emureve, dhe të vendosura në nje mënyrë që një bllok i madh mund të tërhiqej pa e rrezikuar strukturën.Instituti Francez, në 1804, gjurmoi rreth 150 qytete që ishin pjesë e mureve Ciklopike, të paktën, dhe 127prej tyre ishin në Evropë. Straboni thotë se ndërtuesit kanë qenë nga Siria në Azinë e Vogël, me të cilin aido të thotë Asiriane, shkrimtari i njëjtë përmend shpellat e medha ne Argos te cilat ishin shnderuar nelabyrinth nga Ciklopet, dhe këtu ishte një statujë e babait të perëndive,e cila kishte një sy të tretë në mestë ballit, dhe kane thene se e kane sjelle ne pallatin e Priamit ne Trojes, një qytet aziatik i lidhur ngushtëme Asirine.Plini pohon se në ishullin Lemnos, shtëpia e Mistereve Kabirike, ka pasur një labirint me 150 kolona,çdo gur prej të cilave mund të lëvizej nga një fëmijë, kështu që ne mësojmë se ato gure I ngjanin figuravete Druideve, dhe Dr . Daniel Clarke gjeti një rreth prej guri në majë të malit Gargarus, ku perënditë, sipasHomerit, të mbledhura në rrethimin e Trojës. <<"Anacalypsis.">> Plini atributet e punës të hekurit për shpikjen e tyre, dhe banorët e pare te Sicilise jane te kesaj race. Achilles Statius, peshkopi iAleksandrisë, përmend një statujë në një tempull në malin Cassius, midis Sirisë dhe Egjiptit, i cili mbajtinjë shegë në dorë;. Ky është një tempull i cili e konsideron të Sanconiathon janë ndërtuar ngapasardhësit e Kabirt <>Masoneria veçanerisht ka gjetur mbi majat e maleve, një pozicion në të cilin Homeri vendos Ciklopetdhe Lastragonet, Theocritusi dhe qendrat e vjetra Pelasgjike. Si ajo kërkoi një tendosje të madhe tëforcës fizike me vonë, por akoma greket e lashtei atriubonin punen gjigandeve te cilet kishin nje sy nemes te ballit,sic kishte statuja e Priamit të hyjnisë së tyre. Mitologjia i bën ata bijtë eNeptunit dheAmphitrites, që e përmbysi Jupiteri dhe hidhet në tartar ku ata do të bëhen asistentë të Vulcanit, dukecaktuar një popull –deti si punëtorë te hekurit dhe gurit, dhe typike nje skllaveri e zbutur nga pushtuesit etyre arian. Ata kane sajuar te bejne draprin e Kronosit grek ose Saturnit, dhe latinet I beri zot te bujqesise,mbreteria e te cilit ishte bazuar ne anijen Samothrake, ku udhëtarët kishin vendosur per te ngritur njetmpulle per misteret e tyre. Ata Ciklopet kane pretenduar me tej per te ndertuar nje altarte Jupiterit ne
 
trajte kubi prej bronxi mbi te cilen babai I perendiveberi betimin e ti para se ta sulmonin Titanet, dhe mbikëtë altar ishte gdhendur emri i Hyjnisë. Tre Ciklope kryesore janë përmendur - Brontes, Steropes, dheParacmai. Ne shohim se si Hirami, i cili ka kredi për ndërtimin e tempullit të Solomonit, të Cabiri Ciklopet jo vetem qe ishin ndertues te afte ne gur port e afte te perpunoni bronxin dhe hekurin, një subjekt raceVulkanike, e cila hyri në përdorim në lidhje me kohën e kolonizimit egjiptian, pas kohes se barbareve teshkateruar nga lufterat ariane.Përveç Indise, të cilat ne i kemi përmendur në tempujt shpella, dhe Greqia,dhe vende të tjera e kanëkëtë stil të lashte të Masonerisë, dhe Sirisë, nën ndikimin e babilonasve, ka shumë gjurmë të saj, më tëvjetër se pushtimi i Joshuas dhe Abrit, dhe është krejt e mundur që pushtuesit Hebrenj te kishin shumeanime te vecanta nga shkolla e tyre e Melchisedek, mbret i Salemit.Ajo ishte treguar nga Monsieur Perotti se disa nga rrënojat më të lashta në Palestinë janë Ciklopike,ose ato I perkasin atyre Pelasgjike, dhe ne disa raste në Ephrata ose Zelzah, në vende të tjera janë mëvonë rrënojat e një stili të përzier, te ndërtuara dhe te perbera ne shumekende me blloqe katrore, nëRama është një port qe i ngjan, në një shkallë të vogël Atreut te Mikenes; <<". Fytyra e Errët" Mag ",1862, VIII, f. 384.>> Rrënojat Ciklopoke ekzistonin edhe në Bashan dhe Baalbec. The Fosbrooke Brother Rev thotë: " Numëratori i portës se luanëve në Mikene, e cila ishte ndërtuar nga Ciklopet,ku mbeshtetenketer topa ose keter rathe, të cilat janë të rrethuar nga një numërator përsëri i dytë, të ngjashme me tëparat ata mendojne se eshte rjedhim iadhurimit te Mithras e luanit qe eshte simboli I tij. Formatrekëndëshe e gurit kishte një kuptim të veçantë. Ciklopet ishin adhuruesit e zjarrit, Vulkanit, dhe diellit. "Më e vjetër dhe akoma më e rëndësishme se Mikena është zbulimi i fundit në Kretë ne pallatin e Minosnë Knossos, me veprat e tij të artit, dhe labirintit e tij Dedalian i kalimeve dhe dhomave, por tabletatakomame te shquarapjeserisht te dhenat e hieroglifeve dhe te alfabetit pjeserisht.Në një artikull në Builder në 1865, Monsieur Renan thotë se ky stil është më i lashti në botë, përveç sepiramidave, dhe ai thekson se Homeri përmend me forcë te madhe muret e Tiryns ne Mikene e neArgolis, e cila është 20 metra e trash: ne stilin etrusk, thotë ai, rrjedh prej saj, por kur ajo kishte bërë njëpërparim të percaktuar, pasi ajo tregon njohuri të përmirësuara arkitektonike. Ai gjithashtu vë në dukje sesa herë që Masoneria ekziston nga një traditë e një race të lashtë e gjigantëve, të cilët kanë vdekur ose janë shkatërruar, dhe ai ia atribuon eshtrat këtij stili. <>Britani. Arkitektura shumë e madh e Ishujve Britanikë është shquar dhe mund të shkojnë nga 4,500 në1,500 vjetp.e.s, <> dhe janë përshkruar edhe nga Toland se ata kane ekzistuar 200 vjet më parë. Rrathetë shumta prej guri ishin të përkushtuar ndaj diellit: në Ishullin e Lewes ka 12 obeliskët dhe 13 në qendër qe përfaqësojn timonin e një anije, dhe të arrihet me një kalimi me obeliskët e dyfishtë prej secilit nga19gurë me një rruge hyrje 39-ruajtjen. Ne kemi këtu 12 shenjat e zodiakut, Dielli, dhe cikli Druid e 19 vjet.Në Shën Burien në Cornwall është një tempulli me 19 gurë, çdo 12 metra larg, dhe një lartësi më tëmadhe se 20 në qendër, kjo mund t'i referohet ciklit e 19 viteve per 12 muaj. Në këto tempuj një altar imadh ishte ngritur pranë të cilit qëndronte Cruimtheari apo prifti, dhe ngjitur janë gjetur gurë të jashtëzakonshëm që mund të lëvizin nga një kontakt në vendin e duhur, ndërsa në vende të tjera atarezistojnë me te gjithë forcën e njeriut. Toland përmend një nga këto Cromleachs në Cruich, në Cavan, tëvendosur në mes të 12 obeliskët, mbuluar me bronz, mbi të cilin qëndronin statujat e perëndive, ndërsaguri-perkulur ishte i mbuluar me ar dhe argjend.Rrathet e Stonehenge janë 3.600 vjet të vjetra, sipas llogaritjes e Profesor Norman Lockyer, themeluar mbi orientimin e saj si një tempull Diell-1680 vjet pes Kjo llogaritje është konfirmuar nga zbulimi në 1901,kur bën disa riparime të nga dy përshkrimet ne gurë, të cilat të dy rrethet janë të përbërë, së bashku meakse stralli te ashperi dhe cekice të kohes para-bronzi, "dmth", 1500-2000 BCNë fytyrën e autoriteteve të ndryshme që kemi cituar nuk është e mundur të vijë në çdo përfundim tjetër se Ciklopet ishin primitive ndërtues dhe punëtorët e metaleve, dhe se pasardhësit e tyre ishin deri teKabiri afrohet koha e krishtere dhe nje vllazeri fetare operative e cila me pas u be krejtesisht speculative.Nuk është ne bazat mitologjike për asimilimin e kombeve të ndryshme që praktikonin stilin e Ciklopeve.Plutarch citon Anticlides ka pohuar se Isis ishte e bija e Prometeut, i cili si një zbulues i artit ishte njëKabir, dhe gruaja e tij Dionysos ose Bacchus, dhe Dionisi Halicarnassus thotë se Atlasi la banesën e tijnë malin Kaukaz dhe u bë Mbreti i Arcadia. Apollodorus pohon se ky Atlasi ishte djali i vëllait të Japhetusdhe Prometeut. Pausanius na informon se Arcadianet ishin të gjithë Pelasge, siç ishin edhe banorët eArgos, se pellazgët kishin këtë emër nga një Palagius Mbreti <> Dionisu është asirian, dhe indian siDionysos, ndërsa pa dyshim egjiptian si Bacchus,. Pra master Dionysianet e Greqisë mund të kenë nisur nga Kabiri. Raol Rochette konsideron Palaemonius Ciklop, të cilit një vend i shenjtë u ngrit, HeraclesTyrians. HP Blavatsky thotë se-ndërtuesit e shtyllave të shenjtë në Gadir jane mbuluar ato me karaktere
 
misterioze dhe shifra, e njëjta gje është gjetur në muret e Ellora, që prishen tempullin e gjigandit neVisvakarman "ndërtues dhe mjeshtër të perëndise. " Ajo është mjaft e mundshme se forca fizikesuperiore e Ciklopeve ka një themel në fakt. Përveç dëshmisë së shkrimtarëve të lashtë, të mbledhuranga njerëzit ne vulën e Grotius, në lidhje me ekzistencën në një kohë te një rrace te gjigantëve, ka qenëzbuluar kohët e fundit në Piemonte në Moravia skeleti i një familje njerëzore, krah për krah me kockat eMammothit, atë të njeriut e nje"madhësie te jashtëzakonshme." Në shpellë të Rochers rouges, Mentone,skelete janë gjetur nën 29 këmbë stalagmite gëlqerorë , të cilat mund të mendojnë se përfaqësojne 8000vjet, ajo e një mashkulli ishte 7ft. 9in. pa kokë, dhe ajo enj femre 6ft . 3in.Misteret Kabirike. Në mënyrë që të arrijë në një ide te Mistereve Kabirike dhe disa perëndive të tyre tëmedha, ose fuqi, duhet të pranojmë lashtësinë e tyre, dhe fakti që plejada e tyre kryesor ishte Arusha eMadhe, shtatë yjet. Nga Pleiada ylli i shtatë kishte humbur, "gjashtë yje paraqiteshein si shtate." Neduhet të marrim në konsideratë faktet më të habitshme të natyrës, të cilat çuan në ndarjen e kohës nëditë, muaj dhe vite. Masa e parë e kohës është një konkurs midis dritës dhe errësirës, një ditë dhe njënatë, ose atë që është e njohur deri tani si një revolucion I rotullimit të tokës reth diellit. Masa tjetër ekohës ishte lindja dhe perendimi i hënës, apo atë që ne e dimë si një revolucion mujore të retullimit tëhënës reth tokës. Ajo do të theksohet se të shtatë yjet e Arushes se Madhe bëjn një rotullim të plotë në365 ditë. Të 13 ciklet hënore dhe diellore në 12 muaj nga lindja vjetore dhe perendimi i diellit është njëllogaritje e më vonëshme dhe më e komplikuar e një viti, edhe pse ajo korrespondon me revolucioninvjetor të rotullimit të shtatë yjeve polare ne qendër, e cila ishte ajo që Kabiri qartë përkujtoi .Dielli ishte semit, e jo simbol Kabirik, dhe ndoshta mund të tregohet në himnin arkaik te fitores se HeaAkkadiane mbi gjarprin me shtate koka. Ndryshimet e tjera të simbolizmit ne kemi shtatë perënditëaplikuar në kaq shumë fusha, ose në planetet, dhe përfundimisht anthropomorphise me shtatë perënditee artit. Ne lexojmë <> "njerëzit e Babilonisë bënë Sukoth Benoth," e cila kuptohet të jetë adhurimi neimazhin e Pleiades. Mjeku Walker Arnott ne fund deklaroi se askush nuk mund të kuptonte ritualetmasonike, pa një njohuri të plotë te astronomisë. Këto konsiderata kanë tendencë për të provuar lashtësinë më të madhe të sistemit KabiriK, se pari Misteret që e bene një zot te vdiste ne sistemin tonediellor, dhe ka gjithashtu një bazë më të lartë shkencore, sikur i jep origjinën e sistemit qendror nga ai Idiellit, rerth të cilit të gjitha globet rrotullohen. Ajo është mbi këto fenomene natyrore, spiritualizimi meMisteret, që ceremonitë e tyre janë themeluar. Apollodorus dhe Varro thonë se Kabiri Adhuronte qiejt etokes nën emrat e Ouranos dhe Ghe si krijuesit e njerëzimit: Hindu shpirtit dhe materies.Sipas Sanconiathon dhe Fenikasve, te Kabiri ishin tetë bijtë e SadIkut, prej të cilëve më i riu, i quajtur Eshmun apo Akmon, ose në Cadmillus versionin grek ose Casmillus, u vra nga të tjerët. Misor, vëllai iSadikut, ishte babai Thotit, dhe ka marrë trashëgiminë e Egjiptit, ne të dhënat Kabirit, një kërkesë qëbanorët më të lashtë të Egjiptit, kishin me këtë ritual. Nga këta te tetë, tre ishin më të njohur, dhe tequajtur nga Axieros grekët, Axiochersos, dhe Axiocheres, dhe si "XI" është, por greke "chi", ajo ishtesugjeruar <> që këto emra mund të shndërrohen në Kaldeane si Ahea , Ashuri, Ahea, e cila është ebarabartë me unë jam që jam. Z. Edward C. Mbreti <<"Akkadian Zanafilla," f. 59; "Eksodi" iii. v. I4; AhihAshr Ahih>> lexon këto fjalë Aja, Asherit, Aja, dhe, Thedoret kur i kërkuan një çifuti shqiptimin e vërtetëtë emrit të shenjtë, çifuti tha: "ya," dhe shkroi "aya," për. ai nuk ishte i lejuar nga ligji i tij qe të shpallëemrin e shenjtë. Ne mënyrë të barabartë në Masoneri nuk është një fjalë që mund të jetë e shkruar, por joe shprehur, dhe ka një mënyrë se fjala nuk mund të jetë e shkruar. Disa shkrimtarë supozojnë se të treCabiri, ose Corybantes, simbolizojnë diellin, hënen dhe token, nje race mes të cilave njëra është menduar të jetë vrarë në errësirë, dhe të citojme fjalët e Hesiodit - "njomur me gjak dhe duke rënë me duart e dytrupave qiellore. " Një nga zotat quhej Eubulos, e shprehur në mënyrë të ngjashme për tri fjalët epërdorura në Masonerine "e lashtë", e cila kishte një referencë në tempullin e Solomonit, i cili të gjithëshkrimtarët e lashtë pranojnë qe ishte I te njëjtit lloj të universit.The Casmillusi i vrarë kishte kuptim të njëjtë me Osirian dielli-zot, dhe në librat fenikas, babilonase, dheegjiptian, dhe kosmogonies janë disa referenca kurioze të cilat mund të jen tipike rrethprerjen, pagëzimiMithraic i gjakut, dhe Taurobolium apo pagëzimi i gjakut te demit , e cila është përmendur në versioninPhrygian te riteve Kabirike. Kështu, në autoritetin e philo Byblus, ne kemi legjenden e Kronos që ai derdhgjakun e djalit të tij si shlyerjen për Ouranos atit të tij dhe beri familjen e tij synet, dhe nga fjalët epërdorura kjo duket se kishte vepruar simbolikisht me Misteret. Në një tjetër legjendë, El castratesOuranos ati i tij, në mënyrë që të fekondonte lumenj, në të cilën është gjetur embrioni i parë të jetës.Përsëri Bel Merodach hapi dragonin Tiamat, apo kaos, nga e cila ai vazhdon. Në Ritualin egjiptian i tëvdekurve është thënë: "gjaku është ajo e diellit si ai i shkon së bashku duke e prere veten."Shkrimtarë masonike na tregojne se simbolikisht jane Iniciuar duart e tij në gjakun e Casmillus te vrarë.

Activity (9)

You've already reviewed this. Edit your review.
ismetjaku added this note
Artikulli permban te dhena, por nuk ka referenca dhe nuk kuptohet nese eshte shkrim autentik. Nese eshte perkthyer, duket qe ka ne disa vende perkthim jo-korrekt; do te ishte mire qe nga autori i postimit te jepeshin te dhena me te plota.
1 thousand reads
1 hundred reads
Dylber liked this
Egzon Sadria liked this
Dylber liked this
Egzon Sadria liked this
Egzon Sadria liked this
Altin Bogdani liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->