Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
30Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Tanam Padi

Tanam Padi

Ratings:

4.5

(1)
|Views: 6,803|Likes:
Published by api-26670747

More info:

Published by: api-26670747 on Oct 18, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/18/2014

pdf

text

original

 
Penanaman Padi
Padi
Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.
Pokok PadiPandangan Sawah PadiPelbagai jenis beras dijual dipasar raya dalam bungkusanseberat lima, sepuluh atau dua puluh kilo.
Padi
merupakan satu daripadatanaman  bijirin dan merupakan makanan ruji bagi ramai penduduk dunia termasuk Malaysia.  DiMalaysiapadi yang ditanam terbahagi kepada dua jenis iaitu padi sawah yang juga dikenali sebagai padi bendang, dan padihuma atau padi bukit. Padi sawah atau padi bendang adalah jenis padi yang paling banyak di tanam kerana dapat mengeluarkan hasil yang tinggi. Padisawah memerlukan banyak menggunakan air ,  bajadan perlu di tanam dengan cara yang teratur.Padi sawah banyak di tanam diSemenanjung Malaysiaiaitu di PantaiBarat terutamanya di bahagian Utara. Keadaan ini berlaku keranaterdapat kawasan berpaya yang datar dan terdapat satu musim lembapyang ketara dengan purata hujan tahunan melebihi 3500 mm.Kesesuaian ini di tambah lagi dengan adanya musim panas yang berpanjangan.Padi huma merupakan padi asal yangditanam di Malaysia sebelum padi sawah diperkenalkan.Padi huma mempunyai hasil yang rendah dan kurang bermutu. Ini disebabkan padi huma di tanam dengan caralama dan kurang menggunakan baja serta daripada benihyang kurang baik. Padi juga tidak di jaga dengan baik danselalu pula dirosakkan oleh serangga. Padi jenis ini banyak di tanam di Sabahdan Sarawak yang kebiasaannya ditanam oleh orang asli seperti orangIbandanMurut.Kelebihan  padi huma adalah padi huma tidak memerlukan jumlahair  yang banyak dan dapat ditanam di kawasan di manaair  tidak bertakung. Padi sawah yang di tanam di Malaysia sekarang merupakan hasil kacukan dan penyelidikanyang mengambil masa bertahun-tahun untuk menghasilkan benih padi yang bermutu.Penyelidikan oleh pihak MARDImembantu pembangunan jenis padi yang mampumengeluarkan hasil yang lebih banyak, dan mempunyai daya tahan penyakit yang lebihtinggi.Padi yang telah diproses dan dibuang kulit dikenali sebagai beras.  Pada masa dahulu, pada akhir musim menuai padi, padi yangditanam khas akan dijadikanemping padisebagai hidanganistimewa, bagi menandakan tamatnya musim emnanam padi. Padasuatu masa dahulu, di kawasan pantai timur, upacara  puja pantai  akan di akan pada akhir musim menanam padi sabagai satu cara melepaskan penat lelahsepanjang musim menanam padi yang lalu.
1
 
Penanaman Padi
 AMALAN-AMALAN TANAMAN TERUS PADI
Tanaman terus padi ialah satu amalan tanaman di mana biji-biji benih padi ditabur teruske sawah. Biji-biji benih akan bercambah, dijaga sehingga pokok-pokoknya besar danmatang. Dengan amalan tanaman terus, pengubahan anak semaian padi tidak perluseperti yang terdapat dalam amalan biasa. Amalan tanaman terus padi boleh diusahakan dalam keadaan kering dan basah atauseparuh basah. Cara menanam boleh dibahagikan kepada 2 cara, iaitu secara tabur dandengan menggunakan jentera penanam biji. Dalam keadaan kering, kedua-dua cara (taburdan dengan jentera penanam biji) boleh diusahakan. Tetapi di dalam keadaan basah atauseparuh basah, tanaman terus secara tabur adalah lebih sesuai.Berikut adalah kebaikan dan keburukan cara-cara menabur dan menanam dengan jentera:
CARA TABUR 
Sesuai untuk kedua-dua keadaan basah dan kering. Tabur terus dengan tangan- mudah diuruskan- sesuai untuk kawasan kecil- taburan tidak serata- kekosongan dibekas-bekas alur jalan semasa menaburMesin Penabur Kuasa Tangan- tabur serata- hanya menggunakan tenaga pusingan tangan- kekosongan dibekas alur jalan semasa menaburMesin Penabur Berinjin- tabur serata- taburan seperti dari ruangan udara- lebij cepat (25 min/ha)Taburan Dari Ruangan Udara Dengan Pesawat Udara- cepat dan sesuai untuk kawasan luas- pada amnya kadar benih digunakan lebih banyak - cara ini masih belum diamalkan tetapi berpotensi 
CARA MENANAM DENGAN MESIN
Sesuai untuk keadaan kering.
2
 
Penanaman Padi
 Tugalan atau Jemput (selepas membuat alur dengan mesin)- mengambil masa yang lama- banyak tenaga dan rumit- jarak tanaman tidak serata- kadar biji semata rumpun tidak serataMesin Penanam Biji- boleh disangkutkan ke belakang mesin pembajak putar- penyediaan tanah dan penanaman dijalankan sekaligus- sesuai untuk tanaman berbaris- cepat dan kemas- masalah kegelinciran dan lekatan lumpur di tanah basah Mesin-mesin Lain Yang Boleh Digunakan:
Mesin injector planter
Mesin fluid driller- mempercepatkan percambahan biji benih untuk mengatasi pembiakanrumpai- mengambil masa dan berkehendakan kemahiran- tidak sesuai dalam keadaan basah
KEADAAN SESUAI UNTUK TANAMAN TERUS PADI
Tanaman terus padi memerlukan beberapa keadaan tertentu seperti infrastrukturpengairan yang lengkap, kesesuaian tanah dan kawalan rumpai serta musuh yang ketatuntuk menjamin kejayaannya.
Infrastruktur Pengairan Yang Lengkap
Pengurusan air yang betul sangat penting di beberapa peringkat tanaman. Pengurusan air yang tidak betul bukan hanya mengganggu percambahan tetapi juga mempengaruhipembiakan rumpai, musuh-musuh tanaman dan kerosakan permukaan tanah daripadakesan roda semasa menuai dengan jentera penuai. Infrastruktur yang lengkap ialah sistemperparitan pengairan serta pengaliran yang boleh mengawal paras air dengan tepat.Untuk kawalan air yang lebih cepat, parit-parit kecil sedalam dan selebar 0.5m disekeliling petak boleh mengawal paras air dengan memuaskan.Jika permukaan tanah tidak rata di kawasan yang luas, parit-parit tambahan atau alur-alur mengalirkan takungan air mesti dibina supaya gangguan kepada percambahan benih boleh dielakkan.
Kesesuaian Tanah
Jika tanaman terus dilakukan dalam keadaan kering, tanah mestilah mudah dihancurkan.
3

Activity (30)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
cik hanamici liked this
Aruna Madasamy liked this
maira_mohamed liked this
Nurul Izzatee liked this
Anizah Roslan liked this
Aishah Rashid liked this
Niza Wahida W liked this
Selambu Chelvi liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->