Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
74Activity

Table Of Contents

0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
ES Skripta 760

ES Skripta 760

Ratings:

4.36

(1)
|Views: 9,249|Likes:
Published by api-3718039
Skripta za Elemente strojeva
Skripta za Elemente strojeva

More info:

Published by: api-3718039 on Oct 18, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/18/2014

pdf

text

original

 
S V E U Č I L I Š T E U S P L I T U
FAKULTET ELEKTROTEHNIKE, STROJARSTVA I BRODOGRADNJEProf. dr. sc. Damir Jelaska
ELEMENTI STROJEVA
(skripta za studente Industrijskog inženjerstva)U Splitu, 10. lipnja 2005.
 
 1 
Drage kolege i kolegice – studenti industrijskog inženjerstva,Ovo nije skripta izvorno pisana za Vas, niti je sasvim prilagođena vama – zbog mogkroničnog nedostatka vremena! Oprostite mi zbog toga! Buduće generacije ćevaljda dočekati i „svoju“ skriptu, a ova je napisana zato da ipak imate nekakav materijal uz pomoć kojeg možete spremati ispit!Ova skripta je, dakle, nastala uglavnom tako, što sam iz budućeg udžbenika zastrojare „izrezao“ višak gradiva – pazeći da ne izrežem previše. Tako, u skripti imaviše gradiva nego što vam je predavano – ne zato da biste taj višak naučili, negozato da Vam pomogne lakše shvatiti ono što trebate naučiti! Pri tome, treba znatiskicirati samo ono što je crtano na predavanjima.U uvodnom dijelu dodana su i važnija poglavlja iz tehničkih disciplina čija suosnovna znanja uvjet da bi se moglo, ne naučiti, nego uopće slušati tj. pristupitiučenju Elemenata. To su Tehničko crtanje, Mehanika i Nauka o čvrstoći. Ako stesigurni da vladate osnovama ovih disciplina, možete slobodno preskočiti prvihčetrdesetak stranica.Gradivo iz Zupčanika nije sasvim usklađeno s predavanjima. Predlažem vam da seza to područje, kao uostalom i za čitavo gradivo, ipak držite bilješki s predavanja,a iz skripti možete pogledati ono što vam nije jasno. Ako ni to nije dovoljno,osjećajte se pozvani doći na konsultacije kod mene ili kod mojih asistenata.Damir Jelaska
 
 2
1.
 
UVOD
Strojarstvo
je područje tehnike, čiji je cilj racionalno iskorištavanje prirodnih dobara upotrebomstrojeva.
Stroj
je svaka kombinacija odgovarajuće oblikovanih krutih i elastičnih tijela, koja imajuodređenu ulogu u procesu iskorištenja energije. Strojevi se dijele na dva osnovna tipa:
 
 pogonske strojeve i
 
radne strojeve.
 Pogonski strojevi
pretvaraju različite vrste energije (mehanička energija vode, toplinska energija plina ili pare, kinetička energija plina, električna energija, nuklearna energija) u mehaničkuenergiju, potrebnu za obavljanje mehaničkog rada sa što manje gubitaka energije. Ovdje spadaju:motori s unutrašnjim izgaranjem, parni stapni strojevi, toplinske turbine, hidraulički motori, pneumatski motori, elektromotori i reaktivni motori.
 Radni strojevi
obavljaju koristan mehanički rad upotrebom mehaničke energije dobivene od pogonskog stroja, ili pretvaraju mehaničku energiju pogonskog stroja u drugu vrstu energije(alatni strojevi, dizala, transporteri, ventilatori, pumpe, kompresori, elektrogeneratori, itd.).
 Prijenosnici
su uređaji posebne vrste, koji se upotrebljavaju kao posrednici između pogonskih iradnih strojeva, pri čemu mehaničku energiju pogonskog stroja prilagođavaju potrebama njenogkorištenja u radnom stroju (prijenos gibanja, sile, momenta, smjera i karakteristike gibanja, itd.).Pogonski i radni strojevi te prijenosnici, redovito su povezani u određeni zajednički stroj, koji prema svojoj funkcionalnosti ima i svoj naziv (alatni stroj, ventilator, motorno vozilo, agregatitd.). Bit djelovanja tih strojeva je u njihovoj dinamici, tj. u gibanju uz savladavanje određenihotpora, jer se samo gibanjem strojnih dijelova može obaviti mehanički rad. No, postoje i strojevikoji imaju pretežno statički karakter. U tu skupinu spadaju aparati, naprave, instalacije,instrumenti, te metalne i druge konstrukcije. Skupina strojeva, aparata, instalacija, instrumenata ikonstrukcija, paralelno povezana u namjensku cjelinu za obavljanje korisnoga rada, naziva se
 postrojenje
.Svaki stroj je najprije potrebno zasnovati (definirati), projektirati, konstruirati i proračunati,izraditi odgovarajuću tehničku dokumentaciju, propisati način izrade, obrade, kontrole i montaže,zatim sastavne dijelove izraditi i sastaviti u cjelinu, ispitati ga, pustiti u pogon, brinuti se za pravilno rukovanje, redovito ga održavati i pravodobno zamjenjivati dotrajale udjelove. Pri tomestroj mora biti primjeren za upravljanje i upotrebu, njegov rad pouzdan, njegova izrada ieksploatacija što ekonomičniji. Za provedbu tako kompleksnog sklopa aktivnosti potrebna jeorganizirana suradnja znanstvenika, istraživača, inženjera, tehničara, visokokvalificiranih ikvalificiranih djelatnika iz područja strojarstva.
O
SNOVNE DEFINICIJE I POJMOVI
Svaki stroj je sastavljen od određenog broja dijelova, koji su skladno povezani u cjelinu, pri čemusvaki dio obavlja točnu određenu ulogu. Na toj osnovi, svaki stroj se može raščlaniti na strojnedijelove, sklopove, grupe strojnih dijelova i sklopova i elemente.

Activity (74)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Branko Ferenčak liked this
celjko liked this
Franko Puh liked this
Sevko Pandurovic liked this
Iva Yui liked this
Frederika Tasevska liked this
sealion72 liked this
Vesna Milikić liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->