Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
16Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Inteligenta Emotionala in Leadership

Inteligenta Emotionala in Leadership

Ratings:
(0)
|Views: 811|Likes:
Inteligenta Emotionala in Leadership De Matei Cernat Inteligenta emotional a reprezinta un concept din domeniul stiintelor sociale, dezvoltat cu precadere in psihologie dar ce prezinta aplicatii in nenumarate alte domenii conexe in care relatiile interumane stau la baza succesului si a performantei profesionale. In filozofie gasim exemple concrete legate de existenta si manifestarea reperelor morale si comportamentale promovate de Inteligenta Emotionala inca din perioada antichitatii, a evului m
Inteligenta Emotionala in Leadership De Matei Cernat Inteligenta emotional a reprezinta un concept din domeniul stiintelor sociale, dezvoltat cu precadere in psihologie dar ce prezinta aplicatii in nenumarate alte domenii conexe in care relatiile interumane stau la baza succesului si a performantei profesionale. In filozofie gasim exemple concrete legate de existenta si manifestarea reperelor morale si comportamentale promovate de Inteligenta Emotionala inca din perioada antichitatii, a evului m

More info:

Published by: Iulia Si Matei Cernat on Nov 12, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/11/2013

pdf

text

original

 
Inteligenta Emotionala in LeadershipDe Matei CernatInteligenta emotional a reprezinta un concept din domeniul stiintelor sociale,dezvoltat cu precadere in psihologie dar ce prezinta aplicatii in nenumarate altedomenii conexe in care relatiile interumane stau la baza succesului si aperformantei profesionale.In filozofie gasim exemple concrete legate de existenta si manifestarea reperelormorale si comportamentale promovate de Inteligenta Emotionala inca din perioadaantichitatii, a evului mediu, a renasterii etcputem astfel deduce ca valorileInteligentei Emotionale au insotit omul in toate perioadele dezvoltarii sale, fiindparte integranta a comportamentului acestuia, evoluand odata cu acesta in functiede provocarile aparute in mediul si contextual social respectiv.Putem asocia aparitia componentelor Inteligentei Emotionale cu aparitia primelorrelatii interumane, a gloatei, a grupului uman ce presupune comunicarea sirelationarea cu ceilalti. Astfel omul devine purtatorul, dezvoltatorul si continuatorulacestui set de valori, valori ce au ajuns astazi sa fie definite sub conceptul deInteligenta Emotionala.Pentru a discuta despre Inteligenta Emotionala trebuie sa intelegem acest concept,ce este din ce in ce mai necesar dezvoltarii armonioase de care are nevoiesocietatea umana civilizata.Ce este Emotia:
“Emotia reprezinta sentimente si gandurile pe care acestea le antreneaza,emotia se caracterizeaza prin stari psihologice si biologice ce ne fac saactionam.” – Daniel Goleman
Categorii de emotii:
Mania: furia resentimentul, exasperarea, indignarea, vexarea, animozitatea,irascibilitatea, ostilitatea, ura si violenta ce tin de patologic.
 Tristetea: supararea, mahnirea, lipsa de chef, imbufnarea, mila, singuratatea,disperarea si deprimarea ce tin de patologic.
Frica: anxietatea, nervozitatea, preocuparea, consternarea, neintelegerea,ingrijorarea, teama, spaima, groaza, fobia si panica ce tin de patologic.Bucuria: fericirea, usurarea, multumirea, binecuvantarea, incantarea, amuzamentul,mandria, placerea senzuala, rasplata, satisfactia, euforia, extazul, mania ce tine depatologic.
 
Iubirea: acceptarea, prietenia, increderea, amabilitatea, afinitatea,devotamentul, adoratia, dragostea.
Surpriza: socul, mirarea.
Dezgustul: dispretul, aversiunea, detestarea, repulsia.
Rusinea: vinovatia, jena, supararea, remuscarea, umilinta, regretul.
Paul Ekman dezvolta teoria universalitatii emotiilor pe baza cercetarilor salede la Universitatea din California cat si datorita constatarilor lui Darwin inceea ce priveste expresia emotionala. Astfel Ekman identifica patru marigrupe de emotii corelate cu expresii faciale acceptate universal: frica, mania,tristetea si bucuria.
Rolul emotiei - Emotiile sunt importante deoarece asigura:
Supravietuirea: Natura a dezvoltat emotiile umane in decursul unei evolutiide 200.000 de ani. Ca o consecinta a acestui fapt, emotiile functioneazaastazi ca un sistem interior de ghidare, delicat si sofisticat. Emotiile neatentioneaza atunci cand ne lipseste impulsul natural aducand aportul insupravietuirea si evolutia speciei.
Luarea deciziilor: Sentimentele si emotiile noastre constituie o valoroasasursa de informatii, ajutandu-ne sa luam hotarari. Cercetarile au aratat caatunci cand sunt afectati centrii nervosi din emisferele cerebrale, omul nupoate lua nici cele mai simple decizii din cauza incapacitatii de a identificasentimentele dezvoltate in urma acelor decizii.
Stabilirea limitelor: Sentimentele ne ajuta sa tragem semnale de alarmaatunci cand ne deranjeaza comportamentul unei persoane. Daca invatam sane incredem in ceea ce simtim si sa fim fermi in a exprima acest lucru, puteminstiinta persoana respectiva de faptul ca ne simtim incomod, de indata ceconstientizam acest fenomen. Acest lucru ne va ajuta in trasarea granitelorcare sunt necesare pentru protejarea sanatatii noastre psihice.
Comunicarea: Sentimentele ne ajuta sa comunicam cu ceilalti. Expresia feteipoate exprima o gama larga de sentimente. Daca aratam tristi si raniti, lesemnalam celorlalti ca avem nevoie de ajutor. Daca suntem talentati in artacomunicarii verbale, vom fi in stare sa exprimam mai mult din nevoilenoastre emotionale, avand astfel posibilitatea de a le simti mai bine. Dacareusim sa fim cat se poate de receptivi la problemele emotionale ale celorlaltioameni , suntem mai capabili sa-I facem sa se simta importanti, intelesi siiubiti.
 
Unitatea: Sentimentele sunt cea mai mare sursa de unitate a membrilorspeciei umane. Convingerile noastre religioase, politice, culturale ne-audespartit de prea multe ori, intr-un mod tragic si uneori chiar fatal.Sentimentele sunt universale. “Sentimentele de empatie, compasiune,cooperare si iertare au potentialul de a ne uni ca specie. Vorbind la modulgeneral, sentimentele ne unesc, convingerile ne despart.” – “Expresiasentimentelor la om si la animal” de Charles Dickens
Emotia si productivitatea
Productivitatea in munca asigura resursele materiale cat si fizice devenindastfel una dintre cele mai importante trasaturi umane implicate intr-un actprofesional definind cantitatea si calitatea in functie de domeniul dat.
In cadrul unui studiu realizat de Martin Seligman in cadrul departamentuluide psihologie pozitiva de la Pensylvania University, a fost masuratacantitatea de emotii pozitive in cazul a 272 de angajati, dupa care s-amonitorizat performanta acestora la locul de munca pe parcursulurmatoarelor optsprezece luni. Concluzia
J
persoanele mai fericite au primitcalificative mai bune din partea sefilor si au fost platite mai bine.
Un alt studiu realizat avand ca subiecti 1000 de tineri australieni de-a lungulunei perioade de 15 ani a demonstrat ca datorita fericirii, cresc sansele deangajare si de obtinere a unor venituri mari. Din incercarile de a stabili ceapare mai intai – fericirea sau productivitatea – (prin inducerea fericirii in modexperimental si observarea performantei ulterioare), a rezultat ca adultii sicopiii carora li se induce o dispozitie placuta isi aleg obiective mai inalte, auperformante mai bune si insista mai mult in realizarea unei diversitati desarcini de laborator.
Emotie pozitiva (Soteria) versus Emotie negativa (Phobia)
Psihologul Norman Bradburn profesor emerit la Chicago University a realizatun sondaj al satisfactiei, chestionand 20000 de americani asupra frecventeiemotiilor placute si neplacute plecand de la ipoteza ca intre cele doua afecteexista o relatie invers proportionala respectiv ca persoanele care traiescmulte emotii negative sunt aceleasi cu cele care traiesc foarte putine emotiipozitive.
Sondajul a demonstrat insa ca exista doar o corelatie negativa moderata intreemotiile pozitive si cele negative.

Activity (16)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Scutaru Razvan liked this
Alina Samoil liked this
Platon Florin liked this
Platon Florin liked this
RemusCL liked this
Pirvu Ioana liked this
Spark Cooper liked this
Lorena Palade liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->